Δίωξη κατά επιστήμονα που τροποποίησε γενετικά δίδυμα έμβρυα ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές
Για παραβίαση των νόμων και της δεοντολογίας αναμένεται να διωχθεί ο Κινέζος επιστήμονας που παρενέβη γενετικά σε έμβρυα, ώστε να αποτρέψει τη μετάδοση AIDS και HIV.
Η Κίνα σχεδιάζει διώξεις ενάντια στο γενετιστή Χε Ζιανκουί, για γενετική τροποποίηση δίδυμων κοριτσιών πριν λίγες μέρες. Ο επιστήμονας κατηγορείται για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας και του ηθικού κώδικα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας Ζου Νανπίνγκ: «Το περιστατικό με τη γενετική τροποποίηση βρεφών που αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ παραβίασε κατάφωρα τη σχετική νομοθεσία και τις ρυθμίσεις της Κίνας. Παραβίασε επίσης τις ηθικές αρχές τις οποίες ακολουθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι σοκαριστικό και απαρέδεκτο».
Η υπόθεση ερευνάται από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, δηλώνοντας πως «θα τιμωρηθούν οι παραβάτες».
Ο Ζιανκούι ανακοίνωσε μια πετυχημένη κλινική δοκιμή κατά την οποία πραγματοποίησε γενετική τροποποίηση σε δίδυμα έμβρυα ώστε να αποτρέψει την μετάδοση AIDS και του ιού του HIV. Αυτό έγινε μέσω της τεχνικής Crispr, κατά την οποία τροποποιημένα γονίδια εισάγονται στο σπέρμα πριν την εμφύτευσή του στη μήτρα της μητέρας.
Η ρηξικέλευθη αυτή εξέλιξη προκάλεσε έντονη κριτική στην ιατρική κοινότητα διεθνώς, παρότι ο Ζιανκούι ισχυρίζεται πως διέθετε την έγκριση της επιτροπής ηθικής της κλινικής Hamonicare στην πόλη Σεντσέν, κάτι που η ίδια αρνείται.
Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η ερευνήτρια του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, συνεφευρέτρια της τεχνικής Crispr, δηλώνοντας: «Καμία κλινική χρήση δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή, μέχρι να υπάρξει πλατιά συζήτηση στην κοινωνία. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι πως αν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε κλινική εφαρμογή, να τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί.»
Ο σκεπτικισμός έναντι της γενετικής μηχανικής οφείλεται κυρίως στο ότι είναι εν πολλοίς άγνωστες τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Για το λόγο αυτό η πρακτική αυτή απαγορεύεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ και στην Κίνα από το 2003 και μετά απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση σε ζητήματα γονιμότητας.
Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση έχει ανοίξει και τα ηθικά διλήμματα από την ολοένα και μεγαλύτερη εξέλιξη της γενετικής θα γίνονται ολοένα και πιο φλέγοντα στο μέλλον. Εξάλλου πέραν των καθαρά ηθικών ζητημάτων, όπως και του ρίσκου για τυχόν απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον, υπάρχει πάντα και το – κατά βάση πολιτικό και κοινωνικό – ερώτημα για το ποιος μπορεί να αξιοποιεί ή να έχει πρόσβαση σε όσα από αυτά τα επιτεύγματα κριθούν ασφαλή στο μέλλον.
Με πληροφορίες από telesurtv.net