Εγκρίθηκε το νέο προσχέδιο συντάγματος στην Κούβα, με άνοιγμα στους ιδιώτες και τη δυνατότητα γκέι γάμων
Βάσει του προσχεδίου οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτούν θεσμική αναγνώριση, ενώ αναγνωρίζεται και η σημασία των ξένων επενδύσεων.
Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες από την Εθνοσυνέλευση της Κούβας η αναθεωρημένη εκδοχή προσχεδίου του συντάγματος, μετά από πολύμηνη διαβούλευση στην οποία συμμετείχε πλατιά ο κουβανικός λαός, ενώ για πρώτη φορά κατέθεσαν τις προτάσεις τους επιστολικά και Κουβανοί του εξωτερικού.
Το νέο σύνταγμα περιλαμβάνει 229 άρθρα και διατηρεί το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος ως ηγέτιδας δύναμης, καθώς και το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της οικονομίας, παράλληλα όμως αποτυπώνει και εμβαθύνει τα στοιχεία οικονομίας της αγοράς που κάνουν τα τελευταία χρόνια εντονότερα την εμφάνισή τους. Βάσει του προσχεδίου οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτούν θεσμική αναγνώριση, ενώ αναγνωρίζεται και η σημασία των ξένων επενδύσεων.
Εισάγονται επίσης όρια ηλικίας και θητείας για την προεδρία, ενώ θεσπίζεται και ο ρόλος ενός πρωθυπουργού της χώρας. Το προσχέδιο περιλαμβάνει τροποποιήσεις βάσει της τρίμηνης συζήτησης από τα κάτω του αρχικού προσχεδίου που είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο. Πριν την υιοθέτησή του θα προηγηθεί δημοψήφισμα στις 24 Φλεβάρη.
«Αυτή η διαδικασία είναι μια γνήσια κι εξαιρετική επίδειξη της πρακτικής της δύναμης του λαού και γι’αυτό για την εμφατικά συμμετοχική και δημοκρατική φύση του πολιτικού μας συστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντιάς – Κανέλ στην Εθνοσυνέλευση.
Ένα από τα σημαντικότερα άρθρα που αλλάζουν σε σχέση με το προηγούμενο προσχέδιο, είναι αυτά που επιτρέπουν την συσσώρευση περιουσίας. Το αρχικό προσχέδιο την απαγόρευε, ενώ τώρα αναφέρεται απλώς πως «πρέπει να ρυθμίζεται από το κράτος».
Δε λείπουν φυσικά και οι ανοιχτά αντιπολιτευόμενες ομάδες εντός κι εκτός νησιού που απορρίπτουν συνολικά το νέο σύνταγμα, καθώς προφανώς τα ανοίγματα στην ιδιωτική οικονομία δεν τους είναι αρκετά, απαιτώντας ουσιαστικά την άμεση καπιταλιστική παλινόρθωση. Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει διαδικτυακή εκστρατεία με σύνθημα «yo voto no” (εγώ ψηφίζω όχι).
Με πληροφορίες από reuters.com