Τι… παίζει σήμερα;
Προτάσεις για έξοδο, την Τετάρτη 5 Ιούλη 2017…
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»: Το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ από την Πέμπτη 22 Ιούνη στους κινηματογράφους!
Από την Πέμπτη 22 του Ιούνη προβάλλεται από τη New Star, σε Α΄ προβολή, αποκλειστικά στους κινηματογράφους Αλκυονίς New Star Art Cinema και Studio New Star Art Cinema, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το ντοκιμαντέρ (γυρίστηκε από κινηματογραφική ομάδα που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου) θα προβάλλεται στο Studio και στην Αλκυονίδα. Δείτε εδώ περισσότερα.
7ο Athens Open Air Film Festival: Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά
Το καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει για 7η χρονιά στην 7η τέχνη, με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνη μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, μεταμορφώνονται σε «θερινά σινεμά» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Έναρξη προβολών | Ιούνιος – Ιούλιος: 21.30 | Αύγουστος – Σεπτέμβριος: 21.00
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα.
ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2017 στο «Άστυ»: 7 βδομάδες – 49 ημερήσια αφιερώματα – 146 ταινίες
Μια κινηματογραφική χρονιά τελειώνει «γλυκά» με το Ταινιόραμα, τη σινεφίλ γιορτή που έχει γίνει θεσμός δεκαετίες τώρα. Στο Άστυ και πάλι, από τις 18 Μάη έως τις 5 Ιούλη, θα απολαύσουμε καλό σινεμά απ’ όλο τον κόσμο. Είτε αυτό αφορά εθνικές κινηματογραφίες: ουγγρικό, γερμανικό, ιταλικό, χιλιανό, ιρανικό, τουρκικό, γαλλικό κ.ά. κινηματογράφο με τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες τους.
Είτε ημερήσια αφιερώματα σε σύγχρονους σκηνοθέτες που έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους, τόσο στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ όσο και στις αίθουσες: Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν, Ασγκάρ Φαραντί, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν, Ρόι Άντερσον, Ζία Ζαγκέ, Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιάριτου, Ζακ Οντιάρ, Ντάνις Τάνοβιτς, Τζιμ Τζάρμους. κ.ά. Δείτε εδώ λεπτομέρειες και το πρόγραμμα προβολών.
Κινηματογράφος Άστυ, Πεζόδρομος Κοραή 4, Αθήνα // Πληροφορίες – κρατήσεις: τηλ. 210 3221925 // 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο – 6 ευρώ ανέργων // 45 ευρώ κάρτα διαρκείας για όλες τις ταινίες
Καθημερινά στον Ζέφυρο το αριστουργηματικό «Ηλιοτρόπιο» του Βιτόριο ντε Σίκα (σε επανέκδοση)
Το «Ηλιοτρόπιο» ένα από τα τελευταία αριστουργήματα του Ιταλικού Νεορεαλισμού, του Βιτόριο ντε Σίκα, προβάλλεται από την 1η του Ιούνη στον αγαπημένο θερινό των σινεφίλ ΖΕΦΥΡΟΣ, καθημερινά στις 21:00 και 23:00.
Μια από τις συγκλονιστικότερες αντιπολεμικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, με ρεσιτάλ ερμηνείας από το πρωταγωνιστικό ζεύγος Σοφία Λόρεν – Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, από τους παραγωγούς του Δόκτωρ Ζιβάγκο. Δείτε εδώ περισσότερα.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα και ο συνθέτης και κιθαριστής Μανόλης Ανδρουλιδάκης, παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Το δέντρο F. G. Lorca» με εξαιρετικές μελοποιήσεις του έργου, σε διασκευή για γυναικεία φωνή, κιθάρα, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα.
Αντιγράφουμε από τον «τοίχο» της Καλλιόπης Βέττα:
Ο πολυταξιδεμένος, πολυτραγουδισμένος και πολυαγαπημένος λόγος του “δικού μας” Λόρκα, έδωσε αφορμή σε συνθέτες και ποιητές να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.
Το “δέντρο F. G. Lorca” είναι ένα λιόδεντρο με βαθιά ρίζα στο ματωμένο χώμα της ισπανικής υπαίθρου. Ο ποιητής, ως φυσικό πρόσωπο, η μουσική που συνέθεσε και τα κείμενά του – μαχαίρι και βάλσαμο για τον ακροατή και αφετηρία σκέψης για τις επόμενες γενιές- είναι ο όμορφος, δυνατός κορμός. Οι συνειρμοί του ισπανικού εμφυλίου, οι αναγωγές στους δικούς μας μάρτυρες της τέχνης, οι μεταφράσεις και οι μελοποιήσεις των στίχων του κι ότι ενέπνευσε στους άλλους δημιουργούς είναι τα κλαδιά.
H μουσική παράσταση “Το δέντρο F.G. Lorca” είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της σπουδαίας ερμηνεύτριας Καλλιόπης Βέττα με τον συνθέτη και καταξιωμένο κιθαριστή Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Στη συναυλία θα ακουστεί ολόκληρο το έργο “Romancero Gitano” σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη, τρία τραγούδια από τον κύκλο “Αχ, έρωτα!” σε μουσική του Χρ. Λεοντή και δύο σε μουσική του ίδιου του Λόρκα. 13 τραγούδια στο σύνολο σε ποίηση Λόρκα, με εξαιρετικές μεταφράσεις και μελοποιήσεις των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών.
Ανάμεσα τους, σε πρώτη εκτέλεση το ομώνυμο έργο “Un árbol llamado Lorca “σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη και ποίηση του Χιλιανού ποιητή Jaime Svart που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση.
Τη φωνητική αρτιότητα και ερμηνεία της Καλλιόπης Βέττα και την υψηλού επιπέδου κιθαριστική δεξιοτεχνία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, πάνω στην οποία στηρίζεται η ενορχήστρωση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, ολοκληρώνει η καλοδουλεμένη χορωδία του Πολυτεχνείου (διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου), υπό την εξαιρετική καθοδήγηση της μπαγκέτας του μαέστρου Πέτρου Καρπαθάκη υπηρετώντας την τέχνη του ποιητή και προσφέροντας στον ακροατή τους γλυκόπικρους καρπούς από “Το δέντρο F.G.Lorca”
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Portraits in B&W – 85 ασπρόμαυρα πορτρέτα από διαφορετικές χώρες
Τα πορτρέτα πάντα ασκούν γοητεία στους θεατές, αφού μπορούν να παρατηρήσουν ανενόχλητοι τα πρόσωπα ανθρώπων από όλα τα μέρη της γης και να βρουν ομοιότητες και διαφορές με τους ίδιους. Είναι εκπληκτικό το ότι άσχετα με την προέλευση αυτών των φωτογραφιών κάποια πράγματα, ιδιαίτερα τα συναισθήματα είναι κοινά. Άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης βιώνουν τη χαρά και την απογοήτευση αλλά και πλήθος άλλων συναισθημάτων και αυτό απεικονίζεται στα πρόσωπά τους με τον ίδιο τρόπο. Ειδικά δε στην περίπτωση του ασπρόμαυρου πορτρέτου, η έλλειψη χρώματος δίνει την ευκαιρία στο θεατή να εστιάσει περισσότερο στα συναισθήματα και την ένταση με την οποία αυτά απεικονίζονται και να κάνει τις συγκρίσεις του.
Στη Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55, Αθήνα) από τις 23 Ιούνη και μέχρι τις 6 Ιούλη οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μελετήσουν 85 ασπρόμαυρα πορτρέτα από διαφορετικές χώρες. Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος. Δείτε εδώ περισσότερα.
Αυτά που κάνουν τη Βενεζουέλα μια όμορφη «χώρα εν κινήσει»
Διαδραστική Έκθεση Φωτογραφίας «ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, χώρα εν κινήσει», στον πολιτιστικό χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», Χάρητος 6, Κολωνάκι.
Ο γνωστός Βενεζουελάνος φωτογράφος και κινηματογραφιστής John Márquez μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το ποικιλόμορφο σύμπαν που ονομάζουμε Βενεζουέλα μέσα από την έννοια της δομοστοιχείωσης, ένας όρος που επινοήθηκε για να αναφερθεί στα διαδραστικά φωτογραφικά κομμάτια της. Ο John Márquez, ο οποίος θα είναι παρών στα εγκαίνια, φέρνει μια διαδραστική πρόταση που επιτρέπει στο κοινό να αφομοιώσει την εικόνα και να πειραματιστεί δημιουργικά πάνω στην παρουσίαση του φωτογραφικού έργου. Δείτε εδώ περισσότερα.
«Μια άλλη ζωή: ανθρώπινες ροές, άγνωστες Οδύσσειες»
Η Ελλάδα, που λόγω της θέσης της υπήρξε ανέκαθεν σημείο υποδοχής πληθυσμιακών μετακινήσεων, έγινε και αυτή τη φορά αποδέκτης της προσφυγικής κρίσης. Η έκθεση αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο το μεγάλο αυτό τραύμα της σύγχρονης ιστορίας. Δείτε εδώ περισσότερα.
Μέχρι τις 19 Ιούλη 2017 – ώρα 19:00 // Πειραιώς 260, Α // Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 2€ // Γενικές Πληροφορίες: 210 9282900 // Κρατήσεις Εισιτηρίων: 210 3272000
«Πορτραίτα Ιστορίας», Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960
Το βλέμμα δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ου αιώνα στις ταραγμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα παραβάλλει η έκθεση «Πορτραίτα Ιστορίας» που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία εικόνων των φωτογράφων Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960.Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα, καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ. Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα «Μαύρο Λεύκωμα» της Βούλας Παπαϊωάννου και «Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς» του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Μανώλης Σκούφιας // Διάρκεια: 06/04/2017-10/09/2017 // Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) Ναυάρχου Βότση 3, ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, Tηλ: 2310 566 716 – Fax: 2310 566 717 – E-mail: [email protected]
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Ομηρικά ακρογιάλια»
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση του Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ομηρικά ακρογιάλια». Με έμπνευση τις ομηρικές αναγωγές στο αφήγημα της περιοδικής επετειακής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οδύσσειες», ο ζωγράφος δημιούργησε μια σειρά έργων που αποτυπώνουν αρχετυπικές μορφές του έργου του Ομήρου με στόχο να αναδιηγηθούν όχι τόσο με περιγραφικό, αλλά κυρίως με συμβολικό τρόπο τις ιστορίες τους. Η Καλυψώ, η Ναυσικά, η Κίρκη, ο Οδυσσέας συναντιούνται στα Ομηρικά ακρογιάλια του Γιώργου Κόρδη, τα οποία λειτουργούν ως τόπος του ονείρου που ξεκλειδώνει τον ψυχικό κόσμο των πρωταγωνιστών. Ένα όνειρο που άλλοτε μετασχηματίζεται σε πόθο ερωτικό, άλλοτε σε λαχτάρα για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα ή σε θρήνο για τους συντρόφους.
Ο δημιουργός αξιοποιεί τα τέσσερα αρχαία γεώδη χρώματα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο εικαστικό ιδίωμα, παράλληλα όμως προχωράει σε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση του αρχαίου με τον σημερινό, ψηφιακό κόσμο: κάνει ζωγραφική στο τάμπλετ, χρησιμοποιώντας αντί για πινέλο ψηφιακή πένα και πειραματίζεται με τη μέθοδο Giclee, η οποία συνίσταται στην ψηφιακή δημιουργία ζωγραφικών έργων και την εκτύπωσή τους σε περισσότερα αντίτυπα.
Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς // Διάρκεια: 8/5 – 28/8/2017 // Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη. // Ώρες λειτουργίας (εαρινό ωράριο): Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00 και Δευτέρα 13:00-20:00 // Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682 // Τηλ: 213214 4891 & 213 2144837 // Email: [email protected] // Τηλ. επικοινωνίας καλλιτέχνη: 6947 049950.