Ασυλία σε πραξικοπηματίες στρατιωτικούς υπόσχεται ο ακροδεξιός πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα
Την πλήρη στήριξή τους στον ακροδεξιό Γκουαϊδό εξέφρασαν οι ΗΠΑ, σχηματισμό κυβέρνησης “Επαναστατικής Λαϊκής Ενότητας” ζήτησαν οι κομμουνιστές της χώρας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία για την ανάληψη της νέας του θητείας. Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια οι ΗΠΑ με όχημα την ακροδεξιά αντιπολίτευση της χώρας, η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχει την Εθνοσυνέλευση της χώρας. Ο πρόεδρός του σώματος, Χουάν Γκουαϊδό, μέλος του ακροδεξιού κόμματος «Λαϊκή Θέληση», ο οποίος προωθεί έναν «μεταβατικό πρόεδρο» ως επικεφαλής του κράτους. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του προσπάθησε να οργανώσει διαδηλώσεις κατά του νόμιμου προέδρου, τον οποίο δεν αναγνωρίζει, αλλά κατόρθωσε να μαζέψει μόνο μια χούφτα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Καράκας, που θεωρείται προπύργιο των δεξιών κομμάτων. Ο ίδιος κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς σε πραξικόπημα, λέγοντας πως έχει ανάγκη από τη στήριξη του στρατού και εκατομμυρίων ανθρώπων στο δρόμο και μάλιστα υποσχέθηκε «ασυλία» σε μελλοντικούς πραξικοπηματίες. Νέα μεγάλη κινητοποίηση της αντιπολίτευσης σχεδιάζεται για τις 23 Γενάρη, ανήμερα της επετείου από την πτώση της χούντας του Μάρκος Πέρες Χιμένες το 1958. Στη διαδήλωση εκφράζονται φόβοι πως θα σημειωθούν προβοκάτσιες ανάλογες με εκείνες του 2002, όταν είχε σημειωθεί το αποτυχημένο τελικά πραξικόπημα κατά του Ούγκο Τσάβες.
Οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης δεν έχουν νομική ισχύ, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας το 2015, μετά από διαρκή υπονόμευση των κυβερνητικών αποφάσεων από το συγκεκριμένο σώμα.
Ο Γκουαϊδό, που συνελήφθη για λίγες ώρες από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, διαθέτει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, που αναγνωρίζουν την εθνοσυνέλευση ως «μόνη νόμιμη δημοκρατική οντότητα» στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Τραμπ σκέφτεται να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.
Οι δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης δε συντάσσονται με αυτή την πραξικοπηματική γραμμή. Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών Χένρι Φαλκόν χαρακτήρισε τις πράξεις του Γκουαϊδό «ανεύθυνο εξτρεμισμό», ενώ ο σοσιαλδημοκράτης Ενρίκε Οτσόα επέκρινε τη στρατηγική όξυνσης της αντιπαράθεσης, προειδοποιώντας πως τελικά θα ενισχύσει την κυβέρνηση και θα της δώσει το πρόσχημα διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης.
Αυτό ακριβώς, δηλαδή τη διάλυση του σώματος, ζητά από τη δική του σκοπιά το ΚΚ Βενεζουέλας. Σύμφωνα με το γγ Όσκρα Φιγκέρα οι κομμουνιστές της χώρας ζητούν κοινοβουλευτικές εκλογές και σχηματισμό κυβέρνησης «Επαναστατικής Λαϊκής Ενότητας», με τη συμμετοχή λαϊκών οργανώσεων, κοινωνικών κινημάτων, ταξικών συνδικάτων και άλλων δυνάμεων.
Με πληροφορίες από 902.gr και junge welt