Δικαίωση γιατρού στη Γερμανία που απολύθηκε από καθολικό νοσοκομείο λόγω μοιχείας
Παράνομη μετά από 10 χρόνια κρίθηκε η απόλυση γιατρού που απολύθηκε από καθολικό νοσοκομείο μετά το δεύτερο γάμο του με την ως τότε εξωσυζυγική του σχέση.
Την έβδομη εντολή παραβίασε αρχίατρος στο καθολικό νοσοκομείο του Αγίου Βικεντίου στο Ντίσελντορφ κι από τότε και για μια δεκαετία περίπου ξεκίνησε ο δικός του … “γολγοθάς”. Ο αμαρτωλός γιατρός ναι μεν παντρεύτηκε τελικά την τέως ερωμένη, ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου δεν δέχτηκε το δεύτερο γάμο, ως καρπό μοιχείας και διαζυγίου και αποφάσισε την απόλυση του γιατρού.
Ο απολυμένος προσέφυγε στα δικαστήρια και τελικά δικαιώθηκε: Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο εργασίας αποφάσισε πως το νοσοκομείο δεν είχε κανένα δικαίωμα απαγόρευσης του δεύτερου γάμου, κυρίως όμως ότι το αυτοδιοίκητο της εκκλησίας και των οργανισμών του υφίσταται τους περιορισμούς της κοσμικής νομοθεσίας.
Ναι μεν ο γιατρός ήταν μέλος της Καθολικής Εκκλησίας (στη Γερμανία, όπου η εκκλησία είναι διαχωρισμένη από το κράτος, οι εκκλησίες χρηματοδοτούνται από τους πιστούς τους μέσω του “εκκλησιαστικού φόρου”) και σύμφωνα με το συμβόλαιό του ήταν υποχρεωμένος αν τηρεί τις αρχές της καθολικής πίστης και ηθικής. Σύμφωνα όμως το δικαστήριο η άνιση μεταχείριση βάσει θρησκευτικές ένταξης επιτρέπεται μόνο αν αυτή “συνιστά ουσιώδη, νόμιμη και δικαιολογημένη επαγγελματική απαίτηση”, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τις υπηρεσίες που ορσφέρει ένας γιατρός. Το δικαστήριο επίσης τόνισε πως το 2008 το ίδιο το νοσοκομείο είχε δεχτεί το δεύτερο γάμο σε ευαγγελικούς (προτεστάντες) γιατρούς ή σε όσους δε δηλώνουν μέλη της εκκλησίας.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, υπήρξαν και ανακοινώσεις συνδικάτων, που ζητούν στις εκκλησιαστικές επιχειρήσεις να εφαρμοστεί το κοινό εργατιό δίκαιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού το εκκλησιαστικό εργατικό δίκαιο των 50.000 περίπου εκκλησιαστικών επιχειρήσεων χρησιμοποιείται ως όχημα για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, μέσω πχ. της απαγόρευσης απεργίας. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι 2015 το Ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο ενέκρινε αυτή την κατάπτυστη εξαίρεση για τους εργαζόμενους στις εκκλησιαστικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει εδώ, καθώς σύμφωνα με την αρχιεπισκοπή Κολωνίας, στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο, θα υπάρξει μεν “έλεγχος της υπόθεσης”, αλλά βάσει κανονικού δικαίου ο δεύτερος γάμος παραμένει άκυρος.
Με πληροφορίες από junge welt