“Δεν είναι αυτό που νομίζεις” – Για γέλια και για κλάματα η απάντηση του My Market για το “υποχρεωτικό χαμόγελο”
“Ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό” χαρακτήρισε το φιρμάνι διευθύντριας των My Market η εταιρεία, διευκρινίζοντας παράλληλα πως οι μισθοί των 300 ευρώ είναι νόμιμοι και ηθικοί, αφού τους προβλέπει η σύμβαση.
Θέση πήρε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ My Market, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη διαρροή διευθυντικού εγγράφου με το οποίο οι εργαζόμενοι της αλυσίδας καλούνταν να χαμογελούν περισσότερο αφού και τα 300 ευρώ είναι 300% παραπάνω από το μηδέν, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων το ποσοστό αυτοκτονιών μαθηματικών σε όλη τη χώρα από χθες.
Στο damage control της επιχείρησης δεν ξέρει κανείς με τι να οργιστεί και με τι να γελάσει. Ούτε λίγο – ούτε πολύ η εταιρεία μίλησε για “ατυχές και μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν συνάδει με τη φιλοσοφία της, την κουλτούρα και τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας και των 10.700 εργαζομένων της εταιρείας.”, προσθέτοντας πως “οι άνθρωποί μας” είναι ό,τι πολυτιμότερο είχαμε και θα έχουμε”. Η εν λόγω διευθύντρια προφανώς αυτονομήθηκε κι έκανε του κεφαλιού της, “μας συγχωρείτε, ήταν τυχαίο” με λίγα λόγια. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι άτομα σε τέτοιες θέσεις αυτοσχεδιάζουν και δεν εφαρμόζουν μια κεντρική γραμμή, αυτή ακριβώς για την οποία τοποθετήθηκαν στη θέση τους κι αν δεν την τηρούσαν δε θα παρέμεναν σε αυτή. Κάπως σαν τα αυτονομημένα ΜΑΤ της κυβέρνησης, που δέρνουν επειδή το κατέβασε η κούτρα τους. Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι η εν λόγω διευθύντρια είναι τόσο “ξένη προς τη φιλοσοφία της εταιρείας”, που εμφανίστηκε να ψηφίζει πριν δυο χρόνια στο σωματείο – παραμάγαζο της εργοδοσίας, που ασκούσε αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους να ψηφίσουν για τη νομιμοποίησή του.
Στη συνέχεια, η Μy Market προσπαθεί να δικαιολογήσει την αναφορά σε μισθούς 300 ευρώ, ισχυριζόμενη αφενός ότι οι περισσότεροι μισθοί στην εταιρεία υπερβαίνουν το βασικό, και δεύτερον πως κι όσοι παίρνουν 300 ευρώ είναι χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι και παίρνουν τόσο γιατί τόσα ορίζουν οι συμβάσεις τους. Οι οποίες προφανώς είναι κάποιο θεόσταλτο κείμενο, σαν τις δέκα εντολές. Ίσως μάλιστα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ζήτησαν μόνοι τους να παίρνουν τόσα, αναγνωρίζοντας πως είναι τέτοιο προνόμιο να δουλεύουν σε τέτοια επιχείρηση που θα ήταν θράσος να ζητάνε και λεφτά για ένα τόσο μαγευτικό περιβάλλον. Στην τελική, ας μην υπέγραφαν τη σύμβαση, σε ελεύθερη κοινωνία ζούμε, όχι σε τίποτε σοβιετίες.
Κάποιοι “κολλημένοι” και “δογματικοί” δεν πείστηκαν ωστόσο από την ξάστερη τοποθέτησης της επιχείρησης, κι εξέδωσαν ανακοίνωση – καταγγελία. Το κείμενο του ΠΑΜΕ δε στέκεται μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά υπενθυμίζει με αφορμή αυτό τον πανελλαδικό μηχανισμό εργοδοτικού συνδικαλισμού, στον οποίο πρωτοστατούν εκατοντάδες διευθυντικά στελέχη, ιδίως σε σούπερ μάρκετ, με στόχο τον παραγκωνισμό της ταξικής φωνής στα σωματεία και τη μονοπώλησή τους από εγκάθετους της εργοδοσίας, δηλαδή τους ίδιους.
«To άθλιο κείμενο που αφορά τους συναδέλφους των My Market και είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, προκαλεί δικαίως την αγανάκτηση και την οργή συνολικά των εργαζομένων που γνωρίζουν καλά στο πετσί τους, τι σημαίνει κακοπληρωμένη εργασία, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, εντατικοποίηση.
Το γεγονός πως τα στελέχη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης της επιχείρησης όπως και άλλων Διευθυντών μαζί με το διευθυντικό μηχανισμό και τα golden boys άλλων super market και επιχειρήσεων, εμφανίζονται ως ψηφίσαντα μέλη σε σωματεία-μηχανισμούς της εργοδοσίας μέσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα για την προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να παρέμβει με φυσική παρουσία στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.
Η συγκεκριμένη Διευθύντρια που δίνει αυτές τις «φιλεργατικές» συμβουλές ψήφισε στο σωματείο-μηχανισμό των super market πριν 2 χρόνια, για το οποίο υπήρχαν εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων για διευθυντικές πιέσεις και απειλές για κυρώσεις ώστε να συμμετάσχουν στις «εκλογές» του. Αντίστοιχα η υπεύθυνη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης πανελλαδικά εμφανίζεται να ψηφίζει στο επιχειρησιακό σωματείο της επιχείρησης.
Όλος αυτός ο μηχανισμός (άνω των 400 διευθυντικών στελεχών) εμφανίζεται να εκπροσωπεί εργαζόμενους, να ψηφίζει για αυτούς τάχα για τα συμφέροντα τους, να εκλέγεται και να στηρίζει την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ομάδα Βασιλόπουλου-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).
Αύριο η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, η ίδια που πριν δέκα μέρες έφερε μπράβους και νονούς της νύχτας για να προστατεύσει την εργοδοτική παρέμβαση, θα επιχειρήσει για μια ακόμα φορά να νομιμοποιήσει τους εργοδότες μέσα στα σωματεία, προσπαθώντας να κάνει ένα συνέδριο-express, με αποκλεισμούς και χωρίς εργαζόμενους, να εκλέξει εφορευτική επιτροπή για να καθορίσει τους συσχετισμούς!
Συνέδριο των εργοδοτών να κάνουν στον ΣΕΒ, τον ΣΕΛΠΕ και στους εφοπλιστές! Στα εργατικά σωματεία κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες!
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!»
Αλλά ας μη γενικεύουμε βρε παιδιά, μεμονωμένο περιστατικό ήταν:
Μεμονωμένο περιστατικό μιας μεμονωμένης διευθύντριας μιας μεμονωμένης εταιρείας μιας μεμονωμένης χώρας με μεμονωμένους εργασιακούς νόμους επί μεμονωμένου καπιταλισμού #MyMarket
— sfyrodrepano (@sfyrodrepano) March 5, 2019