Θέατρο τη Δευτέρα: «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» του Ζωρζ Φεντώ
Η φάρσα ως θεατρικό είδος έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του θεάτρου και ο Γάλλος Ζωρζ Φεντώ θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της. Το θεατρικό έργο «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» γράφτηκε το 1894.
Η φάρσα ως θεατρικό είδος έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του θεάτρου κι ο Ζωρζ Φεντώ θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της.
Ένα παράνομο ζευγάρι επισκέπτονται το αμφιβόλου φήμης ξενοδοχείο “Ο Παράδεισος”. Όταν ένας- ένας, οι «ιδιαίτεροι» ήρωες του έργου, αρχίζουν να καταφθάνουν στο ίδιο μέρος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το φυτίλι της κωμωδίας πυροδοτείται…Τα στοιχεία που συνθέτουν τις κωμικές καταστάσεις είναι, μεταξύ άλλων, τα μπερδέματα των προσώπων, οι συζυγικές απάτες, η ανικανότητα, η σεξουαλικότητα και η επαρχιακή απλοϊκότητα.
Το θεατρικό έργο «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος» του Γάλλου συγγραφέα Ζωρζ Φεντώ, γράφτηκε το 1894, ενώ προβλήθηκε από την ΕΤ1 το 1991.
Τη μετάφραση του έργου έκανε ο Σταμάτης Φασουλής. Η σκηνοθεσία είναι του Κωστή Τσώνου. Σκηνικά – κοστούμια Γιάννης Κύρου. Παίζουν οι: Γιάννης Μπέζος, Μαριέττα Σγουρδαίου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Νίκος Γαλανός, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Τάσος Κωστής, Χριστίνα Παπαμίχου, Μαρία Δεκουλάκου, Λυδία Βασιλειάδου, Κώστας Κούκιος, Κατερίνα Πετούση, Παναγιώτης Μέντης, Γιάννης Καπετάνιος, Ναταλία Βιτσίου.
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback