O καπιταλισμός τρελαίνει – Διπλασιασμός των αναρρωτικών αδειών για ψυχικά νοσήματα στη Γερμανία
Το φαινόμενο επιτείνει η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου κατά του εργασιακού έγχους και οι περιορισμένοι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών σε χώρους δουλειάς.
Μπορεί η Γερμανία να αναδείχθηκε σε μεγάλη κερδισμένη της κρίσης της ευρωζώνης, με τους αριθμούς να εξακολουθούν να ευημερούν ως σήμερα, η ζωή των εργαζομένων της όμως κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία ασφαλιστικών ταμείων και του του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Προστασίας Εργασίας και Εργασιακής Ιατρικής για το διάστημα 2007 – 2017, ενώ εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το 2018.
Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, ο αριθμός ημερών των αναρρωτικών αδειών για λόγους ψυχικής ηγείας υπερδιπλασιάστηκε, καθώς από 48 εκατομμύρια μέρες το 2007 ανήλθε σε 107 εκ. το 2017. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν στο γερμανικό τύπο μετά από απάντηση του Υπουργείου Εργασίας σε ερώτηση βουλητή του κόμματος “Die Linke”. To οικονομικό κόστος κατά το ίδιο διάστημα σχεδόν τριπλασιάστηκε από 12,4 δις σε 33,9 δις ευρώ.
Μεγάλα θύματα της ψυχικής πίεσης στο χώρο εργασίας φαίνεται να είναι οι άνδρες, που παίρνουν αισθητά περισσότερες μέρες αναρρωτικής άδειας για ψυχικούς λόγους. Οι εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας επίσης είναι πιο ευάλωτοι στα ψυχικά νοσήματα, στοιχείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον με δεδομένη την πανευρωπαϊκή τάση αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Οι άνδρες μεταξύ 60 και 65 ετών λοιπόν απουσιάζουν συχνότερα με άδεια από την εργασία τους για ψυχικούς λόγους, ενώ πιο “ανθεκτικές” εμφανίζονται οι νεαρές γυναίκες μεταξύ 15 και 20 ετών.
Αυξητική τάση παρουσιάζουν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λόγω περιορισμένης δυνατότητας εξεύρεσης εργασίας οφειλόμενης σε ψυχικές ασθένειες, από 53.900 σε 71.300. Το φαινόμενο επιτείνει η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου κατά του εργασιακού έγχους και οι περιορισμένοι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών σε χώρους δουλειάς.
Με πληροφορίες από tagesspiegel.de