Φοβού τα υποβρύχια και δώρα φέροντα
Επίσημα πάντως η Γερμανία δεν πουλάει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες ή σε κράτη που συσχετίζονται με δικτατορίες. Και φυσικά κάθε σκάνδαλο για τις αποφάσεις αυτές θα αποτελεί τυχαίο γεγονός…
Σε κάποια μεσογειακή χώρα υπάρχει μια εισαγγελική έρευνα σχετική με προμήθεια υποβρυχίων.
Οι διωκτικές αρχές έχουν θέσει ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό τον David Schimron, συγγενή, φίλο και ανώτατο νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού. Ο Schimron είναι επίσης νομικός σύμβουλος του κυρίου Miki Ganor, του αντιπροσώπου της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Ο Ganor και άλλοι έξι έχουν ήδη προφυλακιστεί. Το σκάνδαλο ωστόσο αγγίζει και τον πρωθυπουργό του κράτους, μιας που δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη των στρατιωτικών για την αγορά των υποβρυχίων. Οι ένστολοι αλλά και ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης του κράτους υποστήριζαν ότι τα υποβρύχια είναι περιττά και μη χρήσιμα για την άμυνα της χώρας.
Αν δε σας θυμίζει τίποτα το όνομα ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) πρόκειται για την ίδια Γερμανική εταιρία που κατασκεύασε το θρυλικό Παπανικολής – το υπέροχο υποβρύχιο που γέρνει και στους πρώην Υπουργούς Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας δίκες για ξέπλυμα χρήματος φέρνει. Όσο για την ThyssenKrupp Marine Systems είναι η πρώην ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Άλλη μια άκρως πετυχημένη ιδιωτικοποίηση.
Και ναι, το εν λόγω σκάνδαλο δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά το Ισραήλ. Ο Benjamin Netanyahu, ο πρωθυπουργός, επίσημα δεν διώκεται ακόμη. Θα πρέπει να βρει όμως εξηγήσεις για την διαφθορά στο στενό κύκλο του – εκτός αν και αυτός κάνει τον κινέζο.
Βέβαια οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας πρέπει να εγκριθούν από το Bundessicherheitsrat, ένα μυστικό συμβούλιο αποτελούμενο από υπουργούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τα μόνιμα μέλη του είναι ο εκάστοτε Ομοσπονδιακός Καγκελάριος, ο Γενικός Γραμματέας της Καγκελαρίας και οι υπουργοί εξωτερικών, άμυνας, οικονομικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, οικονομίας και οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης.
Οπότε και σύμφωνα με την λογική μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο γνωστός σ’ όλους μας δόκτορας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ενήμερος για όλα. Όσον αφορά την εν λόγω πώληση υποβρυχίων υπήρξε μια πρόοδος στις αποφάσεις του Bundessicherheitsrat. Με μνημόνιο συνεργασίας αποφασίστηκε ότι η αγορά είναι άκυρη αν αποδειχθεί δωροδοκία.
Ας δούμε όμως και μερικές αποφάσεις του οργάνου:
- Φεβρουάριος 1991: Παράδοση των 36 γερμανικών τανκς Fuchs στη Σαουδική Αραβία
- Ιανουάριος 1992: παράδοση υποβρυχίων στην Ταϊβάν
- Οκτώβρης 1999: παράδοση ενός δείγματος τύπου τανκς Leopard 2 στην Τουρκία
- Ιούνιος 2000: Παράδοση 1200 μπαζούκας στη Σαουδική Αραβία
- Δεκέμβρης 2002: παράδοση τεθωρακισμένων Fuchs στο Ισραήλ
- Σεπτέμβριος 2004: εξαγωγή 20 Fuchs τανκς στο Ιράκ
- Οκτώβριος 2004: εξαγωγές υποβρυχίων στο Ισραήλ
- Νοέμβριος 2005: πώληση 298 Leopard 2 στην Τουρκία και την παράδοση δύο υποβρύχιων Dolphin στο Ισραήλ
- Ιούνιος 2006: πώληση 150 Dingo 2 στο Ισραήλ
- Μάιος 2009: Παράδοση 36 Leopard 2 αρμάτων μάχης στο Κατάρ
- Απρίλιος 2010: προμήθεια 3 ΜΕΚΟ κορβέτες στο Ισραήλ
- Ιούλιος 2011: εξαγωγή 200 γερμανικών Leopard 2A7 + στη Σαουδική Αραβία
Επίσημα πάντως η Γερμανία δεν πουλάει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες ή σε κράτη που συσχετίζονται με δικτατορίες. Και φυσικά κάθε σκάνδαλο για τις αποφάσεις αυτές θα αποτελεί τυχαίο γεγονός…