Θάλεια Ματίκα – Τάσος Ιορδανίδης: “Έχει ανάγκη ο ευαισθητοποιημένος κόσμος να ξαναβρεί έργα για την προοπτική που δεν υπάρχει πια”

Η Θάλεια Ματίκα και ο Τάσος Ιορδανίδης μιλούν στην Κατιούσα για την παράσταση “Ο Τζόνυ πήρε τ’ όπλο του” και τι σημασία του έργου στο σήμερα.

Ένα από τα αριστουργήματα του Ντάλτον Τράμπο, διακεκριμένου Αμερικανού συγγραφέα και σεναριογράφου, γνωστού ως εξέχον μέλος της “Μαύρης Λίστας” του Χόλιγουντ επί μακαρθισμού, ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο θέατρο Altera Pars, σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα με πρωταγωνιστή τον Τάσο Ιορδανίδη. Πρόκειται για το “Ο Τζόνυ πήρε τ’ όπλο του”, ένα εμβληματικό αντιπολεμικό έργο, που γυρίστηκε και σε ταινία με τη συμβολή του ίδιου του Τράμπο το 1971. Για τα διαχρονικά κι επίκαιρα μηνύματα της παράστασης και τα κριτήρια επιλογής του κειμένου μιλήσαμε με τους δυο συντελεστές:

 Να ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου. Ποια είναι η θεματική του; 

 Θάλεια Ματίκα : “Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του ” είναι ένα μυθιστόρημα αντιπολεμικό. Μιλά για ένα νεαρό στρατιώτη στον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος τραυματίζεται από μια οβίδα και μένει ένα σώμα νεκρό από αισθήσεις και κινητικότητα. Μένει μόνο ένα μυαλό το οποίο μιλά για την φρίκη του πολέμου και για το τι σημαίνει ελευθερία, τι σημαίνει η διεκδίκηση αυτής. Aλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο έργο, ένα κλασικό έργο για να το πούμε κι αλλιώς. Η θεματική του είναι διαχρονική. Είτε ο πόλεμος αυτός γίνεται στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία.

Γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο έργο;

 Θάλεια Ματίκα: Είναι ένα αγαπημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη, ο οποίος το είχε ανεβάσει σε νεότερη ηλικία. Βρεθήκαμε με την Σοφία Αδαμίδου η οποία τον διασκευασε στο θεατρικό μονόλογο που θα το δούμε στο θέατρο. Αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε για όλα τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Και γιατί είναι μια λαμπρή ευκαιρία αυτό το έργο να μας θυμίσει πόσα απ΄αυτά που θεωρούμε αυτονόητα, δεν είναι αυτονόητα. Και είναι πολύτιμα. Οπως ή ίδια η ζωή, οι φίλοι, ο έρωτας, οι μουσικές, η θάλασσα, η εκδρομή, οι γονείς…

Τάσος Ιορδανίδης: Ήταν μια προσωπική μου εσωτερική ανάγκη. Ήθελα να περάσει το μήνυμα από το μυθιστόρημα του Τράμπο επί σκηνής μέσω της θεατρικής απόδοσης της Σοφίας Αδαμίδου. Το κύριο μήνυμα είναι το αντι-μιλιταριστικό και αντι-πολεμικο και μια ωδή στην ανθρώπινη ζωή. Θεωρώ μια καλή ευκαιρία με μια τέτοια παράσταση, δηλαδή απο το δικό μας μετερίζι, να δώσουμε ένα μήνυμα για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Είναι η δεύτερη φορά που ανεβάζετε ο ίδιος αυτό το έργο… Είναι διαφορετικός ο τρόπος που το προσεγγίζετε τωρα απο τότε; 

Τάσος Ιορδανίδης: Εντελώς. Είχα μια άγνοια κινδύνου όταν το πρωτοέπαιξα. Μόλις είχα βγει από το Εθνικό.Τώρα κουβαλώ άλλα φορτία ζωής και υπάρχει μια διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση. Το κείμενο της Σοφίας Αδαμίδου έχει άλλη δομή. Αν κάτι έχει μείνει ίδιος, όπως τότε, είναι το πάθος. Τότε άγουρο και υπερφίαλο τώρα,  άδολο και ανιδιοτελές. Πάντως με ειλικρίνεια σας λέω ότι όσο το αγάπησα τότε, άλλο τόσο το λάτρεψα τώρα.

Αυτό το μυθιστόρημα, έγινε ταινία η οποία ξεχάστηκε μέσα στα χρόνια, αν και υπήρξαν πόλεμοι όπως το Βιεντάμ και αναδείχτηκε ξανά εξαιτίας των Metallica και του βίντεοκλιπ στην δεκαετία του ’80..Στην δική μας εποχή τι απήχηση πιστεύετε πως θα ΄χει ένα τέτοιο έργο στο ελληνικό κοινό;

Τάσος Ιορδανίδης: Είναι ένα διαχρονικό κείμενο το οποίο δεν νομίζω να αφήσει το σημερινό κοινό αδιάφορο. Στην εποχή μας δεν υπάρχει η εκτεταμένη λογοκρισία που υπήρχε την εποχή που ο Τράμπο έγραψε αυτό το έργο. Κυνηγήθηκε αβυσσαλέα από τον μακαρθισμό στην Αμερική και ήταν ένας λόγος που για χρόνια αγνοήθηκε και μετέπειτα το έργο του. Στο σήμερα ο πόλεμος δεν έχει μόνο μια μορφή π.χ της πολεμικής σύρραξης, έχει οικονομική, πολιτική, πολιτισμική μορφή, οπότε θα μιλήσει στο κοινό σε πολλά επίπεδα.

Θάλεια Ματίκα: Ακριβώς πιστεύω στο ότι ενδιαφέρει τον κόσμο. Έχει ανάγκη ο ευαισθητοποιημένος φυσικά και θεατρόφιλος κόσμος να ξαναβρεί έργα, να ακούσει για ιδέες, για την προοπτική που δεν υπάρχει πια. Σήμερα αυτό το κείμενο είναι τόσο ζωντανό όσο τη χρονιά που το έγραψε ο Τράμπο.

Στο έργο βλέπουμε και το θέμα της ευθανασίας να μπαίνει ως δίλημμα… Εσείς τι πιστεύετε για την ευθανασία ;

Τάσος Ιορδανίδης : Ο ίδιος ο Τζόνυ δεν θέλει να θανατωθεί παρότι δεν είναι παρά ένα μυαλό. Γι’ αυτό και ο ίδιος γίνεται σύμβολο.Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος αν είναι υπέρ ή κατά. Όσοι είναι έξω απο το χορό πολλά τραγούδια μπορούν να πουν. Δεν ξέρω αν θα ήμουν αντίθετος και δεν το λέω βάσει κάποιων χριστιανικών πεποιθήσεων, αλλά κανένας δεν μπορεί αν γνωρίζει πως είναι ένα άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση. Είναι όμως νέος, πολύ νέος και δεν έχει προλάβει να ζήσει.

Θάλεια Ματίκα: Μάλλον δεν θα ήθελα να μιλήσω εύκολα για ένα θέμα που είναι τόσο σοβαρό όσο και το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί. Σκέφτομαι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να επιτρέπεται η ευθανασία. Όμως εν προκειμένω για τον Τζόνι έχουμε ένα παιδί,  ένα αγόρι που δεν έχει προλάβει να ζήσει…

 Να αναφέρουμε τους συντελεστές του θεατρικού έργου;

Τάσος Ιορδανίδης : Η Θάλεια Ματίκα υπογράφει την σκηνοθεσία του έργου, η Σοφία Αδαμίδου έχει κάνει την θεατρική απόδοση,την πρότυπη μουσική  υπογράφει ο  Τάσος Σωτηράκης, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και σκηνικό η Λένια Δουλαδίρη.

 Και τέλος κάτι θα θέλατε να πείτε κάτι προς τους αναγνώστες της Κατιούσας ως κλείσιμο της συνέντευξης μας ;

 Τάσος Ιορδανίδης : Είναι μιά καλή αφορμή αυτή η παράσταση να γίνει ένα ”θεατρικό συλλαλητήριο” απέναντι στην φρικαλεότητα του πολέμου και θα θέλαμε να είστε μαζί μας σε αυτη την προσπάθεια μας.

Θάλεια Ματίκα:  Περιμένω να αγκαλιάσει το κοινό την παράσταση . Είμαι χαρούμενη όμως γιατί ξέρω πόσο πολύ δούλεψε ο Τάσος, η Σοφία, ο Τάσος Σωτηράκης,η Λένια, ο Σάκης για ένα αποτέλεσμα που μέχρι τώρα καταχειροκροτείται και συγκινεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Θεατρική διασκευή – απόδοση: Σοφία Αδαμίδου

Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Σκηνογραφία-Κοστούμι: Ηλένια Δουλαδήρη

Μουσική: Τάσος Σωτηράκης

Τζο: Τάσος Ιορδανίδης.

Yπεύθυνη για την επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Διάρκεια: 70 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 12 €

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21.00

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ Altera Pars (Μεγ. Αλεξάνδρου  123, τηλ: 210 3410011)
300 μέτρα από Μετρό Κεραμεικός

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: