Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή
Ο «Φιάκας» αποτελεί κωμωδία ορόσημο του νεοελληνικού θεάτρου και ενθουσίαζε πάντα το κοινό, από τις 25 του Νοέμβρη 1879 οπότε πρωτοπαίχτηκε στο Γαλατά, έως τις μέρες μας.
Το έργο του Κωνσταντινοπολίτη Δημοσθένη Κ. Μισιτζή «Ο Φιάκας» παρουσιάζει σήμερα η στήλη. Πρόκειται για έξυπνη κωμωδία, όπου ο συγγραφέας σατιρίζει καυστικά υπερβολές της κωνσταντινοπολίτικης κοινωνίας του 1870. Mια παράσταση του “Αμφί-Θεάτρου” του Σπύρου Ευαγγελάτου, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, το 1982, από την εκπομπή “Το θέατρο της Δευτέρας”.
«Στη συγκεκριμένη κωμωδία, τη μωροφιλοδοξία, την ανοησία, την αμορφωσιά και ξενομανία των εύπορων μικροαστών που πιάνονται στη φάκα αετονύχηδων, εκ συστήματος μεταμφιεσμένους, επίπλαστους, «φτιαγμένους» να εμφανίζονται ως «κοσμοπολίτες», «μεγαλώνυμοι», «αριστοκράτες», «πλούσιοι» και «πολύφερνοι», πλην παρασιτικοί, άφραγκοι και καταχρεωμένοι απατεώνες.
Τέτοιος είναι ο κεντρικός «ήρωας» του έργου, Χαρίλαος Πλουτίδης, ή Χαράλαμπος Πεταλούδας, ή Φιάκας. Συμβολικά και τα τρία ονόματά του και φως φανάρι η μεσαιωνική ρίζα του Φιάκα – προέρχεται από το φτιάνω, φτιάχνω, φκιάνω. Φτιασιδωμένος απατεώνας ο Φιάκας, καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές και εμπόρους, χρωστώντας κι ενός χρόνου μηνιάτικα στο δούλο του Γιάννη, μην έχοντας άλλη λύση, παρασταίνοντας το γερμανοθραφή, συγγενή αριστοκρατών διπλωμάτη, μηχανεύεται να παντρευτεί την ανόητη Ευανθία για να βάλει στο χέρι την προίκα της.
Εκείνη από μωροφιλοδοξία να γίνει αριστοκράτισσα χάφτει όλα τα ψέματά του και για να μη χάσει το «τεφαρίκι» δέχεται να παντρευτεί άρον άρον και κρυφά, δίνοντας ένα γερό ποσό για το γαμπριάτικο κοστούμι. Όμως, καθώς η απάτη «έχει κοντά ποδάρια», ο «φκιαχτός» αριστοκράτης αποκαλύπτεται, συλλαμβάνεται και εκείνη παίρνει το μάθημά της…» σημειώνει για το έργο, στον Ριζοσπάστη, η Θυμέλη (Αριστούλα Ελληνούδη).
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος. Τηλεσκηνοθεσία: Κώστας Κατσαρόπουλος. Παίζουν: Τάσος Υφάντης, Μιχάλης Μητρούσης, Λήδα Τασοπούλου, Ρίκα Σηφάκη, Γιώργος Τσιδίμης, Γιάννης Σταματάκης, Αγγελική Χαραλαμποπούλου, Χαΐκ Κασαρτζιάν, Στράτος Χρήστου.
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.