Η πορεία της σιωπής – Χιλιάδες κόσμου στη διαδήλωση κατά της ατιμωρησίας των εγκλημάτων της δικτατορίας στην Ουρουγάη
Η φετινή πορεία πραγματοποιείται στον απόηχο της ομολογίας στρατιώτη επί χούντας, πως εξαφάνισε σε ποτάμι αντάρτη των Τουπαμάρος.
«Aφήστε τους να μας πουν πού βρίσκονται: Ενάντια στην ατιμωρησία του χθες και του σήμερα». Αυτό ήταν το σύνθημα στη χθεσινή πορεία της σιωπής, μια ετήσια πορεία στη μνήμη όσων εξαφανίστηκαν και σκοτώθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας της Ουρουγάης στις δεκαετίες ’70 και ’80.»
Οι στρατιωτικοί δράστες παραμένουν ατιμώρητοι, με τη σύμφωνη γνώμη των δικαστηρίων. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μοντεβιδέο και σε 27 ακόμα πόλεις της χώρας, αλλά και στη Χιλή, την Αργεντινή και την Ισπανία. Η κεντρική συγκέντρωση κατευθύνθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Μοντεβιδέο, όπου διαβάστηκαν τα ονόματα των εξαφανισμένων και οι παριστάμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.
Η φετινή διαδήλωση σημαδεύεται από τις εξομολογήσεις του στρατιώτη Χοσέ Νίνο Γκαβάσο στην εφημερίδα «El Observador», όπου παραδέχεται πως στη διάρκεια της χούντας πέταξε το σώμα του μέλος των Τουπαμάρος Ρομπέρτο Γκομενσόρο στο ποτάμι Νέγρο το 1973. Παράτις αποδείξεις σε βάρος του Γκομενσόρο, ο ίδιος είχε απαλλαχθεί από στρατοδικείο πέρισυ το Σεπτέμβρη, αφού θεωρήθηκε πως οι ενέργειες και των δύο εμπλεκόμενων στη δολοφονία «δεν επηρέαζαν την τιμή του στρατεύματος», σύμφωνα με απόφαση που προσυπέγραψε ο υπουργός άμυνας της χώρας.
Μετά την κατακραυγή ο Ουρουγουανός πρόεδρος Ταμπάρε Βάσκες ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλη την απόταξη κορυφαίων αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας και του Ανώτατου Στρατοδικείου με την κατηγορία της συγκάλυψης παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μεσοβέζικη στάση τηρεί ο νέος επικεφαλής του Γενικού επιτελού Κλάουντιο Φέολα, που το περασμένο Σάββατο, ημέρα των Ενόπλων δυνάμεων στη χώρα, μίλησε για «υπερβάσεις και παρεκκλίσεις του παρελθόντος και προσπάθεια να ξεκαθαριστούν υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ωστόσο πως «πολλές από τις καταγγελλόμενες πράξεις δεν επιβεβαιώνονται».
Στη διάρκεια της ουρουγουανής δικτατορίας, εκατοντάδες άνθρωποι συνελλήφθησαν και βασανίστηκαν, ενώ 192 άτομα εξαφανίστηκαν. Ως τώρα έχουν ερευνηθεί 40 υποθέσεις εμπλοκής στρατιωτικών σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων και κάποιοι πέθαναν στη φυλακή.
Με πληροφορίες από telesur