Γιατί έχουν αρμένικες πινακίδες – Αστυνομικοί έλεγχοι στο Μπακού σε οπαδούς της Άρσεναλ με φανέλα του Μκιταριάν

Μια φανέλα με το όνομα του Μκιταριάν, που επέλεξε να μην ακολουθήσει την ομάδα του για τον τελικό του UEFA, στάθηκε αφορμή για τον αστυνομικό έλεγχο οπαδών στους δρόμους της αζέρικης πρωτεύουσας.

Αυτή την ώρα διεξάγεται στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν ο τελικός του Europa League μεταξύ της Τσέλσι και της Άρσεναλ. Μια απρόσμενη πολιτική προέκταση που προέκυψε στο περιθώριο του αγώνα είναι το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους οπαδούς των κανονιέρηδων, οι οποίοι φορούσαν φανέλες της αγαπημένης τους ομάδας με τον Αρμένιο φορ Μκιταριάν χωρίς να είναι σε θέση να προβλέψουν πως αυτό θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για μικρά “διπλωματικά επεισόδια”.

Οι δυο χώρες, Αρμενία και Αζερμαϊτζάν έχουν πολύ κακές σχέσεις, από τη στιγμή που άναψε το φυτίλι του εθνικισμού αμέσως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Ο ίδιος ο Χένρικ Μκιταριάν δεν ακολούθησε, φοβούμενος για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του, την αποστολή της ομάδας του στο Μπακού. Δε φαντάστηκαν όμως οι φίλοι της ομάδας πως θα αποτελούσαν κινητή πρόκληση για τις αστυνομικές αρχές της χώρας, μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν να φορέσουν τη φανέλα του παίκτη. Όπως διακρίνεται στο βίντεο, αστυνομικός σταμάτησε οπαδούς με το “απαγορευμένο” όνομα, ζητώντας όπως φαίνεται μέσω ασυρμάτου οδηγίες για τα περαιτέρω. Στο τέλος, αφού προσήλθαν κι άλλοι αστυνομικοί στο συμβάν, φαίνεται πως επικράτησε η ψυχραιμότερη προσέγγιση και οι οπαδοί συνέχισαν κανονικά το δρόμο τους.

Ο χρήστης που έκανε τη σχετική ανάρτηση αναρωτήθηκε γιατί αποφάσισαν να παιχτεί ο τελικός σε αυτή τη χώρα, υπονοώντας προφανώς την έλλειψη δημοκρατίας και τις αυταρχικές τάσεις.

https://twitter.com/TheAwayFansVids/status/1133439497306288129

Κατά το δικό τους σκεπτικό, μπορεί τα ήθη και η κουλτούρα του “εξωτικού” Αζερμπαϊτζάν να έρχονται σε αντίθεση με τα προηγμένα πολιτικά ήθη και την ανοχή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τέλος πάντων άλλων χωρών που υπάγονται στην UEFA. Στην πράξη βέβαια ο ένας πόλος συμπληρώνει τον άλλο και οι καμπάνιες τύπου “Say no to racism” έρχονται απλά να μακιγιάρουν το πραγματικό πρόσωπο της UEFA, η οποία ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα κέρδη της, το άνοιγμα μιας νέας αγοράς. Εφόσον υπάρχουν αυτά, όλα τα άλλα περισσεύουν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: