Εκκεντρισμός και ερωτική ποίηση
Ο Εκκεντρισμός αποτέλεσε καλλιτεχνική άποψη στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1920 με αβανγκαρντίστικη λογική. Ήταν μια από τις πολλές καλλιτεχνικές ομάδες που άνθισαν κατά την περίοδο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Κυριακή 30/6/19, στις 8:30 μ.μ. – 11 μ.μ.
Κολλεκτίβα της ταράτσας στο 2510 (Θεμιστοκλέους 52, Αθήνα)
Το event στο facebook: https://www.facebook.com/events/461008784700422/
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάζεται το μανιφέστο του Εκκεντρισμού. Ο Εκκεντρισμός αποτέλεσε καλλιτεχνική άποψη στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1920 με αβανγκαρντίστικη λογική. Ήταν μια από τις πολλές καλλιτεχνικές ομάδες που άνθισαν κατά την περίοδο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση προσπαθώντας να ανταποκριθεί στους γρήγορους ρυθμούς της νεωτερικότητας και τις επιταγές της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης. To μανιφέστο ЭКСЦЕНТРИЗМ (1922) περιέχει τέσσερα κείμενα από τους Κόζιντσεφ, Τράουμπεργκ, Κριζίτσκι και Γιούτκεβιτς οι οποίοι θέλησαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής γλώσσας εφαρμόζοντας νέες μεθόδους και διακηρύσσοντας τον Εκκεντρισμό ως την κατάλληλη τέχνη της εποχής.
Στο θέατρο συγκροτήθηκε με το Εργοστάσιο του Εκκεντρικού Ηθοποιού, το οποίο απέρριπτε την παραδοσιακή θεατρική δράση υπέρ μιας μοντέρνας και φυσικής παράστασης που ενσωμάτωνε σοκαριστικά ακροβατικά του τσίρκου και άλλων δημοφιλών ψυχαγωγικών θεαμάτων. Με αυτή τη λογική γυρίστηκαν και ορισμένες κινηματογραφικές ταινίες με έντονες κινήσεις σώματος, κωμική δράση και ψυχολογία εξωστρεφούς χαρακτήρα. Η ομάδα είχε βραχύβια παρουσία, με χαμένα ίχνη εδώ και πολλές δεκαετίες.
Το 1922, οι νεαροί Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (1905-1973), Λεονίντ Τράουμπεργκ (1902-1990), Σεργκέι Γιούτκεβιτς (1904-1985) και Γκριγκόρι Κριζίτσκι (1895-1975) εξέδωσαν σε χίλια αντίτυπα το Μανιφέστο του Εκκεντρισμού. Λίγο μετά την ίδρυση του Εργοστασίου του Εκκεντρικού Θεάτρου (1921), το μανιφέστο περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα στα οποία καταδικάζεται η παλιά κουλτούρα και προωθείται ο Εκκεντρισμός ως μοντέρνα καλλιτεχνική αντίληψη.
Ο Παναγιώτης Μανιάτης (ως μεταφραστής και επιμελητής) και οι εκδόσεις ΚΨΜ ανακαλύπτουν στο ελληνικό κοινό αυτό το ντοκουμέντο σοβιετικής πρωτοπορίας.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Χάρις Γεωργίου, διεθνολόγος, αρθρογράφος πολιτιστικών θεμάτων και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον επιμελητή και μεταφραστή του βιβλίου Παναγιώτη Μανιάτη.
Ο Παναγιώτης Μανιάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Συνεπής κουλτουριστής έχει εκδόσει βιβλίο για την ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση και αρθρογραφεί απεριοδικά. Για λογαριασμό καλλιτεχνικοπολιτικοσυνδικαλιστικών επαφών έχει μεταφραστεί ποίησή του στις βασικές γλώσσες αλλά και στα ινδονησιακά, σουηδικά, τούρκικα, ιαπωνικά. Το ποίημα του ‘’Οι τελευταίοι εραστές του Σουρρεαλισμού’’ έχει τυπωθεί και διανεμηθεί σε δημόσιους χώρους στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πολιτικά η ζωή του έχει σημαδευτεί ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης είναι αφιερωμένο στην Ερωτική ποίηση
Ο ποιητής Παναγιώτης Μιχελής ή Πάνος, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, πρωτοεμφανίζεται στα ελληνικά γράμματα με την ποιητική συλλογή του «Θα ξυπνήσεις», που την αφιερώνει στον έρωτα της ζωής του, την αγαπημένη του Μπέτυ, που άνοιξε τα φτερά της και έφυγε από κοντά μας για να είναι ελεύθερη. Ο ποιητικός ερωτικός λυρισμός του αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές του ανθρώπινου ποιητικού λόγου. Οι ευαίσθητες χορδές του ποιητή, συγκινούν τον καθημερινό άνθρωπο και τον ανεβάζουν σε επίπεδο πρωτοφανέρωτο. Οι στοχασμοί της ανθρώπινης απελευθέρωσης, από τους οποίους διαπνέεται ο ποιητικός του λόγος, αγγίζει τα όρια των ουμανιστικών προβληματισμών του γαλλικού Διαφωτισμού, όπως αυτός εκφράστηκε στα Ιόνια Νησιά με την πολυκύμαντη ιστορία τους, πιο κοντινοί δέκτες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.
Ο ποιητής βάζει τη σφραγίδα του στα ελληνικά γράμματα, αγγίζοντας τα μηνύματα των μεγάλων ερωτικών ποιητών της ελληνικής γραμματείας, του «σαρκικού ερωτικού λόγου».
Ο ποιητής Πάνος Μιχελής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Η γενιά του κατάγεται από τα Κομητάτα Ερύσσου της Κεφαλονιάς. Είναι από προοδευτική εργατική οικογένεια και κρατάει τα νάματα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, όπως όλοι οι ποιητές που κατάγονται από τα Ιόνια Νησιά. Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές του
στράφηκε στις Δομικές Εφαρμογές, με ειδίκευση στα κτηριακά και συγκοινωνιακά έργα (1986 – 1989). Παρακολούθησε σεμινάρια μεγάλης χρονικής διάρκειας, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πληροφοριακά συστήματα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα σε μεγάλη εταιρεία με πολλά κατασκευαστικά έργα. Αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες, σε περιοδικά, καθώς και στο διαδίκτυο, εκφράζοντας
κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς και αναλύοντας τις διάφορες πτυχές της σύγχρονης ζωής. Ταξιδεύει συχνά σε χώρες της Ευρώπης και χώρες του Τρίτου Κόσμου. Συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια για το καλό του εργατικού κινήματος και των λαϊκών ελευθεριών. Είναι μελετητής του ποιητικού λόγου και της νεοελληνικής φιλολογίας. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές.
Στην ταράτσα λειτουργεί μπαρ και μικρή κουζίνα