Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο βυσσινόκηπος» του Αντόν Τσέχωφ
Ο «Βυσσινόκηπος» γράφτηκε το 1903. Το κύκνειο θεατρικό άσμα του Αντον Τσέχωφ, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής.
Τον «Βυσσινόκηπο» του Αντόν Τσέχοφ, με αφορμή τη σημερινή επέτειο από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συγγραφέας και δραματουργός, παρουσιάζει σήμερα η στήλη.
Ο «Βυσσινόκηπος» γράφτηκε το 1903. «Το κύκνειο θεατρικό άσμα του Αντον Τσέχοφ, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής. Το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει και να αγγίζει το θεατρόφιλο κοινό όλου του πλανήτη, είναι ότι σε αυτό, περισσότερο από κάθε άλλο έργο του δημιουργού, φαίνεται η δυσκολία, η αδυναμία πολλές φορές των ανθρώπων να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν στην προσωπική τους ζωή», σημειώνει στον Ριζοσπάστη η δημοσιογράφος – συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου.
«Ένα σπίτι στην εξοχή με τον ωραιότερο βυσσινόκηπο της περιοχής βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης. Οι σχεδόν αδιάφοροι μικροαστοί ιδιοκτήτες του δεν κάνουν τίποτα για να το σώσουν από την πώληση. Χάνουν το αγαπημένο τους πατρικό σπίτι και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να το κοιτούν και να αναπολούν… Να αναβιώνουν τις παιδικές τους αναμνήσεις, να νοσταλγούν τις παλιές ευχάριστες στιγμές, να χορεύουν, να γελούν, να φλερτάρουν… Τίποτα δεν τους κάνει να μετανιώνουν για την απόφασή τους, ακόμα και όταν ακούν τα τσεκούρια να χτυπούν δυνατά και να κόβουν τις αγαπημένες τους βυσσινιές. Ο Αντόν Τσέχοφ μέσα από το έργο του απεικονίζει τη διαρκή φθορά της καθημερινής ζωής στη Ρωσία του 20ού αιώνα, δίνοντας όμως μια νότα ελπίδας για το μέλλον και κάνοντας μια ακριβή πρόβλεψή της.»
Σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη, ραδιοσκηνοθεσία Κώστα Μπάκα και μουσική επιμέλεια Γιάννη Ζουγανέλη, ο «Βυσσινόκηπος» μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο με πολλούς άξιους, παλιότερους και πιο νέους ηθοποιούς να ακούγονται: Μαίρη Αρώνη, Πέτρος Φυσσούν, Τζέση Παπουτσή, Θάνος Καληώρας, Άννα Αδριανού, Σοφία Κακαρελίδου, Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Μοσχίδης, Μίμης Χρυσομάλλης, Ιάκωβος Ψαράς.
Το έργο του Αντόν Τσέχωφ παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη σεζόν 2012-2013, με τη σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Όμηρος Πουλάκης, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Πασσάς, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Μελισσάρης, Δάφνη Δαυίδ, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πέτρος Σπυρόπουλος, Σπύρος Πίτσος.
Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.
Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.
Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.
Στην Κατιούσα δείτε ακόμα τα έργα του Τσέχοφ:
Θέατρο τη Δευτέρα: “Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου” του Αντόν Τσέχοφ (1976)