Nana Gallagher: ”Γνωρίζω συνάδελφο που αντιμετώπιζε 2 ανακοπές καρδιάς και διάλεξε τον πιο νέο. Γιατί να μπαίνουμε σε τέτοια διλήμματα;”
Η Nana Gallagher είναι το ψευδώνυμο μιας εύστροφης και ατακαδόρισσας νοσοκόμας του κοινωνικού δικτύου … Συναντηθήκαμε με την Nana για να μιλήσουμε για το τι συμβαίνει με τις αποκλειστικές νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία, τι ελλείψεις υπάρχουν και αν η νέα πραγματικότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών κάνει τα πράγματα χειρότερα.
H Nana είναι ένα νέο κορίτσι το οποίο κάθε μέρα σχεδόν έρχεται αντιμέτωπο με αυτό που στην Ελλάδα λέμε ”κακό”, δηλαδή με τις αρρώστιες. Εργάζεται με ανθρώπους που ασθενούν. Βλέπει καθημερινά ανθρώπους να κερδίζουν μάχες ζωής ή να τις χάνουν. Βλέπει ανθρώπους κουρασμένους απο την ασθένεια, συγγενείς που τα ΄χουν χαμένα απο κούραση και άγνοια για το πως θα ανακουφίσουν τους οικείους τους, συγγενείς να χαίρονται ή να λυπούνται. Όλα αυτά που οι περισσότεροι απο μας θέλουμε να τα αποφύγουμε, εκείνη τα ζει σε μια καθημερινή λούπα και όμως το χιούμορ και το χαμόγελο της δεν σβήνουν απο το πρόσωπο της.
Γιατί να χρειαστεί κάποιος με αποκλειστική νοσοκόμα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;
Υπάρχουν ώρες μέσα στην ημέρα ή και μέρες που μπορεί να υπάρχουν 2 ή 3 νοσοκόμες για 30 ή 40 άτομα. Αυτά τα 30 με 40 άτομα έχει το καθένα του τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Σκέψου πως υπάρχουν άνθρωποι στα νοσοκομεία εντελώς μόνοι τους. Χωρίς συγγενείς ή φίλους. Μπορεί να ΄χουν έρθει εκεί με ένα ΕΚΑΒ χωρίς πράγματα, χωρίς τίποτα πάνω του. Αυτοί άνθρωποι συνήθως έχουν εμάς μόνο. Υπάρχει η περίπτωση να είναι δύο γεροντάκια και το ένα το υγιές να μην μπορεί λόγω ηλικίας να βοηθήσει τον άλλον. Μπορεί ο άλλος να μην μπορεί να καθήσει γιατί έχει εργασία ή οικογένεια και δεν μπορεί να παραμείνει πολλές ώρες.
Για όλα αυτά τα περιστατικά δε θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να μεριμνά; Θέλω να πω όσο αφελής και αν ακούγεται η ερώτηση, εφόσον έφτιαξαν ένα νοσοκομείο με τόσες κλίνες, δε σκέφτηκαν να το επανδρώσουν και με το ανάλογο προσωπικό;
Είναι πολλές δεκαετίες αυτή η κατάσταση δυστυχώς. Τα τελευταία 20-25 χρόνια η έλλειψη σε προσωπικό είναι μεγάλη. Παλιότερα υπήρχαν περισσότερα άτομα, χωρίς να σημαίνει πως υπήρχε και τότε πληρότητα.Τα περιστατικά πριν απο 30 χρόνια ήταν λιγότερα, γιατί ο κόσμος είχε την δυνατότητα να πληρώσει μια ιδιωτική κλινική. Τώρα υπάρχει ένα συνωτισμός. Με την πρόσβαση όλων στο νοσοκομείο, κάτι απόλυτα θετικό και θεμιτό απο μέρους μου, αυξήθηκαν τα περιστατικά εντός νοσοκομείων και τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ.
Να γυρίσουμε στο θέμα των αποκλειστικών .. Σε ποιές άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητη μια αποκλειστική;
Έπειτα απο ένα χειρουργείο, ο ασθενής χρειάζεται άνα τρείς ώρες παρακολούθηση: Αντιπυρετικά, πίεση, οξυγόνο,οροί, φάρμακα, να πάει στην τουαλέτα ενδεχομένως άδειασμα παροχετεύσεων.. Είναι τεράστιες οι ανάγκες για να μπορούν 2 -3 άτομα να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που μετά απο χειρουργείο δεν μπορούν όλο το βράδυ να πιουν νερό ωστόσο στεγνώνει το στόμα τους. Πρέπει να βρίσκεται κάποιος εκεί να τους βρέχει τα χείλια κάθε 10 ή 20 λεπτά …Μπορεί να το κάνει ένας άνθρωπος;
Παίζουν ηθικά διλήμματα στο επάγγελμα σας; Ποιός έχει προτεραιότητα;
Παίζουν.. Γνωρίζω συνάδελφο που αντιμετώπιζε 2 ανακοπές καρδιάς και διάλεξε τον πιο νέο. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί να πρέπει να μπαίνουμε σε αυτή την θέση σα νοσηλευτές; Κάνουμε νοσηλευτική ή έχουμε πόλεμο;
Μια αποκλειστική η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο φέρει την ευθύνη να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά;
Ναι, αρχικά για να είναι αποκλειστική νόμιμη του νοσοκομείου πρέπει να ΄χει τελειώσει νοσηλευτική, να έχει άδεια εργασίας και είναι στην επίσημη λίστα συνεργατών νοσηλευτών του νοσοκομείου.
Ποιός είναι υπέυθυνος για εκείνη; Το νοσοκομείο ή είναι μόνο αυτή υπεύθυνη;
Η νοσοκόμα γνωρίζει πότε πρέπει να επέμβει και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Πολύ σπάνια να υπάρχουν προβλήματα. Αντίθετα αν δεν επέμβει ενώ είναι εκεί, αυτό μπορεί να είναι επιλήψιμο, όχι το να προσπαθήσει να σώσει τον ασθενή και να πάει κάτι στραβά.
Υπάρχει πιθανότητα πάνω απο το κεφάλι του ασθενούς να γίνεται ένα μπάχαλο ανάμεσα στο επίσημο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου και στις νόμιμες αποκλειστικές;
Συνήθως οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες είναι έμπειρες και έχουν δουλέψει αρκετό διάστημα σε ένα νοσοκομείο.Πολύ σπάνια να υπάρχουν προστριβές με το νόμιμο προσωπικό. Έχουν αναπτύξει δικούς τους κώδικες μέσω της συνεργασίας τους.
Μπορείς να μας μιλήσεις λίγο περισσότερο για την λίστα νόμιμων αποκλειστικών που υπάρχει στα νοσοκομεία;
Είναι μια λίστα την οποία κάθε χρόνο ανανεώνει η νοσηλευτική υπηρεσία για κάθε περιφέρεια. Η κάθε νοσηλεύτρια καταθέτει τα χαρτιά της, τον υγειονομικό έλεγχο μέσω ΙΚΑ και με σειρά προτεραιότητας τα νοσοκομεία που επιθυμεί να συνεργαστεί.
Οι νοσηλεύτριες αυτές επιθυμούν να μπούν νόμιμες σε νοσοκομεία ή μένουν σε όλη τους την ζωή σε αυτό το καθεστώς rotation ; Είναι σαν τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς π.χ ;
Είναι ένα ενδιάμεσο καθεστώς. Υπάρχουν άνθρωποι που μαζεύουν προυπηρεσία και καταθέτουν τα χαρτιά τους για να μπούν στο Δημόσιο. Υπάρχουν και άλλοι που επιθυμούν να δουλεύουν με αυτό το τρόπο.
Τι προνόμια έχει αυτός ο τρόπος
Μπορεί να μην δουλεύει συνέχεια και να λαμβάνεις την άδεια που θες. Μπορεί να θες να δουλέψει 6 μήνες σε ένα νοσοκομείο στην Αθήνα και τους επόμενους 6 σε ένα νησί. Αν είσαι μητέρα μπορεί να έχεις πιο ευέλικτο ωράριο.
Υπάρχουν καλύτερα χρήματα;
Δεν υπάρχουν πολλά χρήματα είναι περίπου τα ίδια με το δημόσιο. Κάποτε υπήρχε μια διαφορά. Υπάρχει ο μύθος πως μια αποκλειστική τα παλιά τα χρόνια δούλευε-δούλευε και έπαιρνε σπίτι πλέον αυτό δεν ισχύει. Το ένσημο μας είναι 23 ευρώ και παίρνει κάποιος 60 ευρώ για 8ωρο.
Γιατί δεν διπλασιάζονται τα ονόματα στις λίστες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες για προσωπικό ή είναι ένας στάνταρ ένας περιορισμένος αριθμός νόμιμων αποκλειστικών του νοσοκομείου; Με αυτό το τρόπο δεν θα εξέλειπε η ανάγκη για ”παράνομη εργασία”;
Υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των νόμιμων αποκλειστικών στο νοσοκομείο. Οι παράνομες δεν έχουν σχέση με τον διαθέσιμο αριθμό των νόμιμων αποκλειστικών έχουν σχέση με το οικονομικό κομμάτι. Το ένσημο και η φορολογία δημιουργούν την παράνομη εργασία και όχι η έλλειψη προσωπικού.
Οι παράνομες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) Σε νοσηλεύτριες που έχουν πτυχίο αλλά δεν είναι νόμιμες γιατί θέλουν να ασκούν παράνομα την εργασία αποφεύγοντας τα ένσημα, δε δηλώνεται στο ΙΚΑ και β) Εκείνες που δεν έχουν πιστοποιημένες γνώσεις νοσηλευτικής και δουλεύουν παράνομα σα γηροκόμοι ή σε δουλειές σπιτιού.
Πέρα απο το πτυχίο νοσηλευτικής υπάρχουν και οι διαφορετικές βαθμίδες στο επάγγελμα του νοσηλευτή που θα πρέπει να ταιριάζει εξίσου με την περίπτωση του ασθενούς. Θες να μας μιλήσεις λίγο γι’ αυτό;
Οι διαφορετικές βαθμίδες σχετίζονται με το πως αποκτήθηκε η γνώση της νοσηλευτικής. Απο Δημόσια Ι.Ε.Κ, Ε.Π.Α.Λ ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ και είναι στην βαθμίδα Δ.Ε ( Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και Π.Ε ( Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) απο Τ.Ε.Ι παλιότερα .Α.Τ.Ε.Ι με την αναβάθμιση.
Η κάθε βαθμίδα υπακούει σε διαφορετικό καθηκοντολόγιο. Οι Δ.Ε δεν μπορούν να λάβουν μόνοι τους πρωτοβουλία. Ακολουθούν τις εντολές του γιατρού π.χ σε ένα εμπύρετο περιστατικό πρέπει να ρωτήσουν για την χορήγηση αντι-πυρετικού, οι Π.Ε μπορούν να πάρουν πρωτοβουλία. Στα δημόσια νοσκομεία δεν συμβαίνει αυτό. Μπορεί να υπάρχουν Δ.Ε και να παίρνουν αποφάσεις.. Μόνο στον Ευαγγελισμό τηρείται κατά γράμμα αυτό.
Αυτό δεν είναι καλό για τους Δ.Ε, γιατί υποβαθμίζονται σε βοηθοί νοσηλευτές, ενώ έχουν γνώσεις νοσηλευτικής. Αναλαμβάνουν στρωσίματα κρεβατιών, καθαριότητα ασθενών, πολύ σημαντικά καθήκοντα αλλά …
Υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης αυτών των νοσηλευτών Δ.Ε;
Σχεδόν αδύνατη. Μέσω πανελληνίων και είναι αρκετά δύσκολο ένας άνθρωπος που δουλεύει παράλληλα να μπορέσει να το κάνει αυτό.
Ποιός κυνηγά τις παράνομες νοσηλεύτριες εντός νοσοκομείων ή ήταν ένα μεμονωμένο τραγικό περιστατικό ο θάνατος της Αρμένισσας;
Έχω δει και ακούσει τα πάντα. Έχω δει υποστελεχωμένο τμήμα που οι νοσηλευτές λένε ”Ευτυχώς που υπάρχουν και οι παράνομες. Να μας βοηθήσουν λίγο”. Υπάρχουν και περιπτώσεις αντιπαλότητας μεταξύ παράνομων νοσηλευτριών από γραφεία με τις παράνομες ”ανεξάρτητες” που τους κάνουν ”πόλεμο” για να φύγουν ή να ενταχθούν στα γραφεία. Οι νόμιμες κάνουν πόλεμο με όλες. Κάποια νοσοκομεία συνεργάζονται με παράνομα γραφεία άτυπα βέβαια.. Οι παράνομες νοσηλεύτριες γι’ αυτούς είναι αόρατες. Υπάρχουν πολλές ”ξαδέρφες” και ”ανηψιές”.
Οι ασθενείς πως βλέπουν αυτό τον ”πόλεμο”;
Οι ασθενείς και οι οικείοι τους αντιμετωπίζουν την δύσκολη απόφαση πως να φροντίσουν τον άνθρωπο τους και παράλληλα να εξοικονομήσουν χρήματα. Στην αρχή, όλοι θέλουν να επιλέξουν την νόμιμη οδό, αλλά όταν βλέπουν το 70άρι του 6ώρου θα ψάξουν την καρτούλα με 50 ευρώ το 12ωρο.
Υπεύθυνος για τις αποκλειστικές ποιός είναι να τις ελέγχει;
Τις νόμιμες η νοσηλευτική υπηρεσία η οποία θα περάσει μέσα στην βάρδια να ελέγξει την νοσηλεύτρια και να δει αν έχει υπογράψει στο βιβλίο. Στις παράνομες κανείς. Μπορεί να ισχυριστεί ότι θέλει. Βαπτιστήρα ή ξαδέρφη πιο συχνά.
Οι διευθυντές νοσοκομείων είναι υπεύθυνοι για το αν μπαινοβγαίνουν παράνομες νοσηλεύτριες στο νοσοκομείο τους;
Είναι κάτι που το γνωρίζουν. Υπάρχει ασφάλεια στο νοσοκομείο και μπορεί να δει ποιά είναι παράνομη ή όχι.
Τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα σε ό,τι αφορά την παράνομη εργασία των νοσηλευτών ;
Σίγουρα αν αυξηθεί η φορολογία των νόμιμων νοσηλευτών, πολλοί θα καταφύγουν στις παράνομες. Αν δε γίνουν προσλήψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία και κάποια κυβέρνηση εξαλείψει τις παράνομες χωρίς να πάρει νόμιμο προσωπικό, θα ”βουλιάξουν” τα νοσοκομεία απο ασθενείς που δεν θα ΄χουν την κατάλληλη επίβλεψη και φροντίδα.
Μακάρι να υπήρχε μια άλλη πολιτική που να έδινε μια ανθρωπιστική λύση στο πρόβλημα..
Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνέντευξη.