Σήμερα τα βουνά κλάψανε μαζί με εμάς
Ο κόσμος των εργολάβων και των επενδυτών μπορεί να χαμογελάει με ένα μειδίαμα για τη σημερινή ημέρα. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι μπροστά μας και θα συνεχιστεί σε εκείνον τον τόπο που φροντίζουμε περισσότερο από τους δημαρχαίους, τους επενδυτές και την αστυνομία. Το βουνό.
Δεν είχε ακόμα χαράξει η Δευτέρα 5η Αυγούστου και το ραντεβού των ανθρώπων, που για 18 ημέρες κατασκηνώνουν στην αυτοοργανωμένη κατασκήνωση «Ελεύθερα Άγραφα χωρίς αιολικά», στο οροπέδιο Καραμανώλη, ήταν από πολύ νωρίς στην Καρδίτσα. Εκεί, ενωμένοι με ντόπιους και με ανθρώπους που ήρθαν από άλλες θεσσαλικές πόλεις, κατευθυνθήκαμε προς το δημαρχείο με σκοπό να εμποδίσουμε τη δημοπρασία δασικών εκτάσεων για τη διέλευση πυλώνων υψηλής τάσης ρεύματος για τις ανεμογεννήτριες (που σημαίνει υλοτόμηση, τσιμεντάρισμα, διάνοιξη δρόμων). Στους όρους ενοικίασης αυτών των εκτάσεων υπάρχει ο πρωτοφανής όρος πως η εταιρία «δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαταστήσει το τοπίο», σε περίπτωση διακοπής ή/και ακύρωσης των έργων.
Ο κόσμος της εξουσίας, ο κόσμος των επενδυτών και των ντόπιων εργολάβων είχε λάβει τα μέτρα του από το προηγούμενο βράδυ. Το δημαρχείο της πόλης φυλάσσονταν από ΟΠΚΕ και ασφαλίτες, ενώ στις εξίμιση το πρωί της Δευτέρας διμοιρία ΜΑΤ και ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της πόλης μας περίμεναν έξω από το κτίριο. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήταν τυχαίο: δεν ήταν απλά ο επιθανάτιος ρόγχος μίας δημοτικής αρχής που σε 25 ημέρες ολοκληρώνει τη θητεία της. Ήταν η πολιτική επιλογή ενός υπερασπιστή των ανεμογεννητριών (όπως ο ίδιος δήλωσε με θράσος εντός της αίθουσας της δημοπρασίας). Ο Αλεξάκος, ο δήμαρχος Καρδίτσας, έβαλε το όνομά του σε έναν ακόμα κρίκο της αλυσίδας λεηλασίας των Αγράφων.
Εμείς, φίλοι των βουνών και εχθροί των επενδυτών, αγωνιζόμαστε ενάντια στη λεηλασία της φύσης στο όνομα μιας «πράσινης» ανάπτυξης. Η συγκέντρωση επιχείρησε να εισέλθει εντός του κτιρίου για την ακύρωση της διαδικασίας. Συγκρούστηκε με τη διμοιρία που της απαγόρευσε την είσοδο και παρέμεινε στο χώρο παρά την χρήση χημικών. Παράλληλα, στον τρίτο όροφο, ο δήμαρχος αποφασισμένος δήλωνε υπέρ των αιολικών και ανένδοτος στην πίεση κατοίκων των χωριών των Αγράφων. Η δημοπρασία γινόταν μέσα σε ένα προσυμφωνημένο περιβάλλον, με την κατάθεση προσφοράς από μία (και μοναδική) εταιρεία, αυτή του Πουνέντη, 3 λεπτά προτού τη λήξη της διαδικασίας. Στη συνέχεια, αποχωρήσαμε προχωρώντας με πορεία προς το κέντρο της πόλης.
Η διεξαγωγή της σημερινής δημοπρασίας δείχνει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τα έργα για την εγκατάσταση των Α/Γ, παρ’ όλη την εναντίωση σχεδόν του συνόλου των χωριών των Αγράφων. Είμαστε πλέον σίγουροι/ες ότι τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο κόσμος των εργολάβων και των επενδυτών μπορεί να χαμογελάει με ένα μειδίαμα για τη σημερινή ημέρα. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι μπροστά μας και θα συνεχιστεί σε εκείνον τον τόπο που φροντίζουμε περισσότερο από τους δημαρχαίους, τους επενδυτές και την αστυνομία. Το βουνό. Εδώ είμαστε. Και εδώ θα είμαστε. Σε εκείνον τον τόπο όπου τα μονοπάτια που έχουμε περπατήσει, που έχουμε μεγαλώσει, που μας έχουν γνωρίσει οι γιαγιάδες και οι μπαμπάδες μας, μας δείχνουν παράλληλα και επιλογές αγώνα. Και εδώ θα λογαριαστούμε. Θα μας βρουν μπροστά τους ενάντια στις επενδύσεις τους. Το καμπ συνεχίζεται.
Από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο, από τους πρόποδες της κορυφής της Τέμπλας στέλνουμε ένα χαμόγελο σε όλους και όλες αυτές που βρεθήκαμε σήμερα και κλείνουμε το μάτι σε όλους και όλες που θα ενωθούμε για τη συνέχιση του αγώνα.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Αυτοδιαχειριζόμενη κατασκήνωση “Ελεύθερα Άγραφα Χωρίς Αιολικά”