“Αριστερές” επιστρατεύσεις απεργών στην Πορτογαλία – Καταγγελία από το ΠΑΜΕ
Πολιτική επιστράτευση των οδηγών βυτιοφόρων και χρήση των σωμάτων ασφαλείας ως απεργοσπαστικό μηχανισμός αποφάσισε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Πορτογαλία, που στηρίζεται και από το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας.
Τελειωμό δεν έχουν τα ευεργετήματα της “αριστερής” κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών στην Πορτογαλία, που στηρίζεται από τις ψήφους του Αριστερού Μπλόκου (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά δυστυχώς και το ΚΚ Πορτογαλίας, το οποίο μάλιστα στις περασμένες ευρωεκλογές πλήρωσε ακριβό τίμημα για την επιλογή του αυτή, βλέποντας τα ποσοστά του να καταποντίζονται σε ιστορικό χαμηλό.
Με μια εικόνα όχι άγνωστη και σε πολλούς κλάδους εργαζομένων στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωποι οι απεργοί οδηγών βυτιοφόρων από το βράδυ της Δευτέρας, οι οποίοι την Κυριακή ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για να αυξηθούν οι μισθοί τους και να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που καταπατώνται μονομερώς από τους εργοδότες.
Όπως γίνεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, η επιστράτευση έγινε με την επίκληση “έκτακτης ανάγκης” και συγκεκριμένα “έκτακτης ενεργειακής ανάγκης”. Εν προκειμένω, δεν επιστρατεύτηκαν μόνο απευθείας οι απεργοί, όπως συνηθίζεται εδώ, αλλά κι απευθείας ο στρατός και η αστυνομία, δρώντας ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Συγκεκριμένα, από χθες 36 στρατιωτικοί έχουν αναλάβει τον ανεφοδιασμό σε νοσοκομεία, αεροδρόμια και άλλες υπηρεσίες. Όλ’ αυτά μάλιστα, ενώ ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωνε πως δεν σκοπεύει άμεσα να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των δυο μεγαλύτερων συνδικάτων των οδηγών υποτάχτηκαν στην κυβερνητική απόφαση, με την επισήμανση πως οι οδηγοί θα απέχουν από υπερωριακή εργασία κατά το διάστημα της επιστράτευσης. Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι εξοντωτικές, καθώς ισοδυναμούν με φυλάκιση ή απόλυση.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που η κυβέρνηση του Αντόνιου Κόστα προχωρά σε επιστράτευση απεργών, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και το Φλεβάρη ενάντια στους απεργούς νοσοκόμους. Η επιστράτευση εξάλλου είναι ένα τακτικό μέτρο των πορτογαλικών κυβερνήσεων κεντροαριστερής και κεντροδεξιάς κοπής διαχρονικά μετά το 1974, όταν έπεσε η χούντα με την επανάσταση των γαρυφάλλων. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί 32 επιστρατεύσεις ενάντια σε διάφορους κλάδους εργαζομένων.
Την πρακτική αυτή καταδίκασε απερίφραστα το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στις οδικές μεταφορές της Πορτογαλίας:
«Οι εργαζόμενοι οδηγοί βυτιοφόρων και φορτηγών της Πορτογαλίας βρίσκονται σε απεργία διεκδικώντας την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης και ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό που σήμερα είναι 630 ευρώ. Η πορτογαλική κυβέρνηση, στηρίζοντας απευθείας τους εργοδότες, προχώρησε στην επιβολή πολιτικής επιστράτευσης -civil requisition- για να χτυπήσει την απεργία και τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Σε όλη την Ευρώπη, επιχειρηματικοί όμιλοι, ΕΕ και κυβερνήσεις επιτίθενται στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργατών. Επιχειρούν να υπονομεύσουν και να απαγορεύσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.
Στόχος τους είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, το τσάκισμα των εργατικών διεκδικήσεων, της αντίστασης και των αγώνων των εργαζομένων, η επιβολή σιγής νεκροταφείου και μιας σύγχρονης σκλαβιάς στους χώρους δουλειάς.
Απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή οι εργαζόμενοι έχουμε το όπλο της αλληλεγγύης, της ταξικής, συλλογικής οργάνωσης και δράσης.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας για την επίθεση ενάντια στους εργατικούς αγώνες και διεκδικήσεις και εκφράζουμε την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις οδικές μεταφορές της Πορτογαλίας».