30 χρόνια έχουνε περάσει… – 15ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή: Το 89′ και η κρίση της ΚΝΕ…
Η ΚΝΕ μπαίνει στην πιο σοβαρή κρίση της ιστορίας της, ενώ το Φεστιβάλ έχει εκδήλωση με το Θόδωρο Αγγελόπουλο, αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης και μια σοβιετική πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής γυμναστικής…
Το κομμουνιστικό κίνημα μπαίνει διεθνώς στην πιο κρίσιμη καμπή του, και στο εσωτερικό η κρίση αρχίζει να εκδηλώνεται από την ΚΝΕ, που θα οδηγηθεί τους επόμενους μήνες στα πρόθυρα της “διάλυσης”, αλλά θα ανασυνταχθεί τραβώντας την ανηφόρα. Πολλοί νεότεροι σκέφτονται πως θα ήθελαν να είναι εκεί σε αυτές τις δραματικές στιγμές, να δουν ζωντανά την ομιλία του Χαρίλαου ή αυτή του Γράψα, τις αντιδράσεις του κόσμου. Κι άλλοι που τα έζησαν, τα βίωσαν τραυματικά, και δε θέλουν να τα θυμούνται. Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση του καθημερινού αφιερώματος του 902 στην ιστορία του θεσμού, με την αναφορά στο 15ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που κορυφώθηκε με το τετραήμερο στο Γαλάτσι, στο Άλσος Βεΐκου, το Σεπτέμβρη του 1989…
Το 1989 – 90 κορυφώνεται η κρίση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης.
Η κρίση αυτή έχει αντίκτυπο και στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, που αποτυπώνεται φυσικά και στο Φεστιβάλ.
Σε πρώτη φάση η κρίση στην ΚΝΕ εκδηλώθηκε με την προσπάθεια της πλειοψηφίας του Κεντρικού Συμβουλίου της να στρέψει την Οργάνωση εναντία στο Κόμμα. Η διάσπαση εκφράστηκε ανοιχτά στο 15ο Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 – 17 Σεπτέμβρη 1989 στο Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι.
Ακολούθησε η αποχώρηση αυτών των στελεχών από την ΚΝΕ και η προσπάθειά τους να σφετεριστούν τον τίτλο της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
Στο 15ο Φεστιβάλ, στήθηκε ένα πολύ μεγάλο βιβλιοπωλείο σε συνεργασία με Συνδέσμους Εκδοτών. Τις δικές της εκδόσεις έκανε για το Φεστιβάλ και η ΚΝΕ, που αφορούσαν τα 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, τα υλικά των εκδηλώσεων που έκανε στη διάρκεια της χρονιάς για να τιμήσει το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου (ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και σε μια από τις συζητήσεις του Φεστιβάλ) και η τρίτη έκδοση είχε τίτλο «Η εργατική νεολαία στην Ελλάδα σήμερα».
Ξεχώρισαν ακόμα η έκθεση γλυπτών που απλώνονταν σε όλο το χώρο του Φεστιβάλ, η έκθεση χαρακτικών του Τάσσου και της Βάσως Κατράκη, η επίδειξη καλλιτεχνικής γυμναστικής από την πρωταθλήτρια της ΕΣΣΔ Μαρίνα Κομπόροβα αλλά και το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.