Ιόν Αντονέσκου – Η ανατροπή ενός φασίστα, εγκληματία πολέμου «πρωθυπουργού» και η προσπάθεια καθαγιασμού του
Σαν σήμερα, στις 23 του Αυγούστου 1944, ο εξεγερμένος λαός με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος ανατρέπει στη Ρουμανία το δικτατορικό καθεστώς του Ιόν Αντονέσκου, ηγέτη της φασιστικής “Σιδερένιας Φρουράς” και συνεργάτη της Ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σαν σήμερα, στις 23 του Αυγούστου 1944, ανατρέπεται στη Ρουμανία το δικτατορικό καθεστώς του Ιόν Αντονέσκου, ηγέτη της φασιστικής “Σιδερένιας Φρουράς” και συνεργάτη της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο Αντονέσκου και τα μέλη της κυβέρνησής του μέσα στα βασιλικά ανάκτορα, ενώ τη νύχτα, μαχητικά σώματα πατριωτών και στρατιωτικές μονάδες κατέλαβαν τα πιο σπουδαία στρατηγικά σημεία στο Βουκουρέστι. Οι φασιστικές αρχές δεν μπόρεσαν ν’ αντιδράσουν. Από τις 24 ως τις 29 του Αυγούστου χιλιάδες ένοπλοι επαναστάτες μάχονται κατά των Γερμανοφασιστικών δυνάμεων στο Βουκουρέστι και σ’ άλλες πόλεις.
Ωστόσο, οι ρουμανικοί αστικοτσιφλικάδικοι κύκλοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν για λογαριασμό τους την κατάσταση. Τα αστικά κόμματα απέρριψαν την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και προχώρησαν στη δημιουργία δικής τους κυβέρνησης, με πρώτο μέλημα την κατάπνιξη της επανάστασης. Ταυτόχρονα έδιναν διαβεβαιώσεις στους Γερμανούς ότι θα επέτρεπαν την ανεμπόδιστη αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Όμως λογάριαζαν… χωρίς τον «ξενοδόχο» που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός…
Η επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της Ρουμανίας, που ως σύμμαχος των Γερμανών συμμετείχε στην επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, είχε αρχίσει στις 20 του Αυγούστου. Η κυβέρνηση Αντονέσκου αμέσως διέταξε γενική επιστράτευση, η οποία όμως απέτυχε παταγωδώς. Η συντριβή από τον Κόκκινο Στρατό των ρουμανικών στρατιών στη Μολδαβία αφαίρεσε από το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς το τελευταίο πραγματικό του στήριγμα. Απ’ την άλλη, μέσα στη Ρουμανία, προετοιμάζονταν συστηματικά η εξέγερση του λαού υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανέτρεψε τον φασίστα δικτάτορα.
Η απελευθέρωση της Ρουμανίας από τον ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου, ολοκληρώθηκε με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι, στις 30 του Αυγούστου 1944. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια. Η ναζιστική Γερμανία έχανε έναν πολύτιμο σύμμαχό της στον πόλεμο, ενώ η κατάληψη των πετρελαιοπηγών στο Πλοέστι από το σοβιετικό στρατό, στέρησε τη Βέρμαχτ από καύσιμα. Στην περίοδο των μαχών, από 20 Αυγούστου ως 3 Σεπτέμβρη, οι Γερμανοί έχασαν στη Ρουμανία πάνω από 256.000ς οπλίτες και αξιωματικούς και άφησαν πίσω τους τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού. Ήταν μια από τις πιο βαριές καταστροφές της ναζιστικής Γερμανίας.
Μετά την απελευθέρωση της Ρουμανίας, ο φασίστας δικτάτορας καταδικάστηκε από τη λαϊκή δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου και εκτελέστηκε την 1η του Ιούνη 1946. Το 2006, δικαστήριο της καπιταλιστικής πια Ρουμανίας, στην οποία φούντωνε ο αντικομμουνισμός, αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση, δίνοντας ουσιαστικά συγχωροχάρτι στην εισβολή της Ρουμανίας στο πλευρό της χιτλερικής Γερμανίας ενάντια στην ΕΣΣΔ και στα εγκλήματα των ναζί κατά της ανθρωπότητας.
Η απόφαση αυτή που εναρμονιζόταν με την αντικομμουνιστική εκστρατεία και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ξαναγράψιμο της ιστορίας, και αποτέλεσε προσβολή για τους εκατομμύρια νεκρούς στον πόλεμο κατά του φασισμού, καθώς και για τον ρουμανικό λαό που συνέβαλλε στον αντιφασιστικό αγώνα, μετά από αντιδράσεις αναιρέθηκε. Όμως, και παρά την εξέλιξη αυτή, το ανελέητο πότισμα του ρουμανικού λαού με αντικομμουνιστικό δηλητήριο δεν ήταν δυνατό να μην φέρει αποτέλεσμα. Έτσι, δεν είναι μικρό το ποσοστό των Ρουμάνων που βλέπουν σήμερα με συμπάθεια τον φασίστα δικτάτορα Αντονέσκου και δεν θα ήταν αντίθετοι με μια «αποκατάστασή» του…
(Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στοιχεία από παλαιά δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη)