Τετραπλασίασε τα αποθέματα χαπιών ιωδίου η Γερμανία για περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος
Επισήμως πρόκειται για καθαρά προληπτικό μέτρο, καθώς η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 απέδειξε, πως η ραδιενέργεια μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερες περιοχές απ’ ό,τι θεωρούνταν ως τότε.
Δυστοπικά σενάρια για την ανθρωπότητα προιωνίζεται η είδηση, πως η Γερμανία αύξησε τα αποθέματά της σε χάπια ιωδίου κατά 189,5 εκ., όπως επιβεβαίωσε η Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Προστασίας από την ακτινοβολία, χωρίς να επιβεβαιώνει αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ πως πρόκειται για τετραπλασιασμό των αποθεμάτων αυτών των χαπιών σε εθνικό επίπεδο. Επισήμως πρόκειται για καθαρά προληπτικό μέτρο, καθώς η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 απέδειξε, πως η ραδιενέργεια μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερες περιοχές απ’ ό,τι θεωρούνταν ως τότε. Από εκείνη την περίοδο, θεσπίστηκε στη Γερμανία η πρόβλεψη δημιουργίας αποθεμάτων σε χάπια ιωδίου για παιδιά και εγκύους.
Τα χάπια αυτά αποτρέπουν τη συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου στο θυροειδή, δρώντας προληπτικά ενάντια στις σχετιζόμενες με τη ραδιενέργεια καρκινογενέσεις. Η Γερμανία είναι χώρα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αν και η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι ως τα τέλη του 2022 θα πάψει η λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων στη γερμανική επικράτεια. Τα χάπια ιωδίου ωστόσο προορίζονται για τυχόν πυρηνικά δυστυχήματα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες στο εξωτερικό. Το 2017, οι αρχές στην πόλη Άαχεν είχαν προληπτικά διαμοιράσει χάπια ιωδίου στους κατοίκους, λόγω φόβων που είχαν εκφράσει ειδικοί για τις συνθήκες ασφαλείας στο βελγικό πυρηνικό εργοστάσιο Tihange.
Ο καθησυχαστικός τόνος των γερμανικών αρχών δεν αρκεί για να κρύψει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα καμία σοβαρή συζήτηση δεν έχει γίνει, ακόμα και μετά τη Φουκουσίμα ως σήμερα, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, που πιθανότατα τροφοδοτούν την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να δράσει προληπτικά και με τέτοια ποσοστοική ένταση στο καταστροφικό ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής. Ίσως επειδή όλ’ αυτά δεν αφορούν την ΕΣΣΔ του 1986, για να γίνουν και πετυχημένο σήριαλ, αλλά αναπτυγμένες κατά βάση καπιταλιστικές χώρες του 2019.