Οι FARC στην Κολομβία ξαναπαίρνουν τα όπλα!
Δεν ηττηθήκαμε ποτέ, ούτε ιδεολογικά, είναι γι΄αυτό που ο αγώνας συνεχίζεται Όσο υπάρχει η θέληση για αγώνα, θα υπάρχει η ελπίδα για τη νίκη!
Η κατάσταση στην Κολομβία, μετά την ειρηνευτική συμφωνία του στρατού των FARC με την κυβέρνηση, θύμιζε σε πολλούς το όργιο τρομοκρατίας που είχε ξεσπάσει στη χώρα μας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Παρακρατική δράση, δολοφονίες δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών και επιβεβαίωση της απλής αλήθειας πως όταν υπογράφεις μια συμφωνία, παίζει ρόλο ποιος έχει τη δύναμη για να επιβάλει τους όρους της και την τήρησή του. Και τη δύναμη αυτή την δίνουν τα όπλα…
Σήμερα οι FARC -που μετατράπηκαν σε πολιτικό κόμμα- ανακοίνωσαν με ένα βίντεο στο YouTube ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα, έχοντας ως βασικό σύνθημα: “όσο υπάρχει θέληση για αγώνα, θα υπάρχει ελπίδα για τη νίκη!”. Την ανακοίνωση την έκανε ο Ιβάν Μάρκες, δεύτερος στην ιεραρχία της παλιάς ένοπλης οργάνωσης, που είχε περάσει στην παρανομία, έχοντας στο πλευρό του άλλους ηγέτες των ανταρτών που κατήγγειλαν την ειρηνευτική συμφωνία, όπως τον Χεσούς Σάντριτς, που καταζητείται από τις ΗΠΑ κι έχει επίσης περάσει στην παρανομία, και τον Ερνάν Ντάριο Βελάσκες (Ελ Παΐσα).
Σε αυτήν ανακοινώνουν μεταξύ άλλων την εκκίνηση μιας δεύτερης Marquetalia (ιστορική γενέτειρα της επανάστασης τη δεκαετία του 60) ενάντια στην καταπίεση και ως απάντηση στην προδοσία της συμφωνίας της Αβάνας, που είχε υπογραφεί το 2016, μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις. «Η απάτη, η διπλοπροσωπία και η δολιότητα, η μονομερής τροποποίηση του κειμένου της συμφωνίας, η μη εφαρμογή των δεσμεύσεών του εκ μέρους του κράτους, οι δικαστικές διευθετήσεις και η ανασφάλεια μας αναγκάζουν να ξαναπάρουμε τα όπλα»
Από τα δάση της ζούγκλας του Ορινόκου και του Αμαζόνιου, τα στελέχη των FARC διατρανώνουν: «Δεν ηττηθήκαμε ποτέ, ούτε ιδεολογικά, είναι γι΄αυτό που ο αγώνας συνεχίζεται». Παράλληλα τονίζουν την πρόθεσή του να συντονιστού με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την άλλη αντάρτικη οργάνωση, που παραμένει ενεργή.
Το λόγο έχουν πάλι τα όπλα και η πάλη του λαού της Κολομβίας ενάντια στους εκμεταλλευτές του, ντόπια και ξένα μονοπώλια.