Google: ένα μάτσο κομμούνια

Οι στατιστικές για την Σοβιετική Ένωση είναι λίγο παράξενες. Στατιστικές για όταν έχεζε ο Σολζενίτσιν στο γκούλαγκ για παράδειγμα υπάρχουν παντού τυπωμένες, στο δίκτυο, εκλαϊκευμένες, animations, infographics, τα πάντα όλα. Αλλά στατιστικές για την καθημερινή ζωή στην ΕΣΣΔ, για τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού μμμμμ, λίγο δύσκολο, εκτός…

Ο “κόσμος” έχει βουίξει με το Μανιφέστο ενός εργαζόμενου στην Google που κατηγορεί την εταιρεία ότι είναι Αριστερή, ότι εσωτερικά καταπιέζει τις συντηρητικές απόψεις και ότι προωθεί πολιτικές θετικών διακρίσεων υπέρ των γυναικών και των μειονοτήτων ενώ αυτός γνωρίζει (είναι Βιολόγος και παραθέτει 2,3, επιστημονικά άρθρα) ότι υπάρχουν βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών που κάνουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να εργαστούν στο πεδίο της Τεχνολογίας, ανεξάρτητα γεωγραφικής τοποθεσίας. Καταγωγής ή οικονομικού συστήματος, προσθέτω εγώ.

Reality check: Μιλάμε για την ιδιωτική εταιρεία με ετήσιο τζίρο $90 δις, κέρδος $20 δις. Με $60 δις περιουσία και ρευστό. Μία στρατιά από δικηγόρους και λογιστές οργανώνουν εκ μέρους της τις διαδρομές των κερδών της από Ιρλανδία σε διάφορα εξωτικά νησιά και πίσω στην Ολλανδία για να καταλήξει να πληρώνει ελάχιστο φόρο, μια νόμιμη – για τους μεγάλους – πρακτική γνωστή και ως “Διπλό Ιρλανδικό με Ολλανδικό Σάντουϊτς”. Πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος της Eric Schmidt υπερασπίστηκε την τακτική αυτού του μεγαθηρίου-εταιρείας δηλώνοντας: “Πληρώνουμε πολλούς φόρους. Τους πληρώνουμε όπως ορίζει ο νόμος. Είμαι περήφανος για την πατέντα (structure) που στήσαμε. Χτίσαμε πάνω στα κίνητρα που οι Κυβερνήσεις μας προσφέρουν για να λειτουργούμε. Αυτό ονομάζεται Καπιταλισμός. Δηλώνουμε περήφανα Καπιταλιστές. Δεν έχω καμιά αμφιβολία [μπέρδεμα] για αυτό.” (12/12/2012, Bloomberg). Αριστερή λοιπόν και η Google.

Οι θετικές διακρίσεις” έγραψε ο μπερδεμένος εργαζόμενος της Google “είναι αριστερές ιδέες με φερετζέ. Ο Κομμουνισμός υποσχέθηκε να είναι ηθικά και οικονομικά ανώτερος από τον Καπιταλισμό αλλά κάθε τέτοια απόπειρα οδήγησε σε ηθική διαφθορά και οικονομική αποτυχία. Όταν έγινε αντιληπτό ότι η εργατική τάξη στις φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν θα ανέτρεπε τους ‘καπιταλιστές καταπιεστές’ της, οι Μαρξιστές διανοούμενοι πέρασαν από την ταξική διαμάχη στις πολιτικές για το φύλο και την ράτσα. Το σχήμα ‘καταπιεστή-καταπιεζόμενου’ παρέμεινε αλλά ο καταπιεστής τώρα είναι η ‘λευκή, ετεροφυλόφιλη και cis-gendered [δεν κατανοώ] πατριαρχία’“. (σελ. 7 στο αντίγραφο που παραθέτω).

Πολλές φορές έχω ακούσει τα ίδια και από άντρες και από γυναίκες και γονείς και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Κάποτε τα λέω και εγώ. Αλλά …

… Αλλά ρε παιδί εσύ που σπούδασες στο Harvard, στο Princeton, στο MIT και δουλεύεις δούλεψες ένα φεγγάρι στη Google σε παρακαλώ εξήγησε μου γιατί στην Σοβιετική Ένωση (ατού ο Γαβρίλης) το 1960 το 40% των Διδακτορικών (PhD) στην Χημεία ήταν Γυναικών;

Φαντάζομαι, και στην Google να δούλευες, δεν θα ξέρεις πόσο ήτανε το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ το 1960; Να σου πω εγώ. Ούτε 5% δεν ήταν!

Σήμερα στις ΗΠΑ ξέρεις πόσο είναι το ποσοστό; Στις ΗΠΑ με τις τόσες θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών και την πολιτική ορθότητα, όπως λες;

Λοιπόν σήμερα το ποσοστό των γυναικών στις ΗΠΑ που παίρνουν Διδακτορικό στην Χημεία είναι κατιτίς λιγότερο από 40% του όλου. Δηλαδή ακόμα δεν πέρασε αυτό της Σοβιετικής Ένωσης του … 1960. Και ούτε πρόκειται.

“Γνωριμία με την ΕΣΣΔ”, Σύγχρονη Εποχή, 1979, μέσω Katiousa.gr

Οι γυναίκες αποτελούν το 52% όλων των ειδικών με ανώτερη και μέση μόρφωση που απασχολούνται στη λαϊκή οικονομία. Στη βιομηχανία κατέχουν το 49%, στον τομέα της υγείας το 85% (στην ΕΣΣΔ οι γυναίκες γιατροί είναι 20 φορές περισσότερες από ό,τι στις ΕΠΑ), στην εκπαίδευση και την κουλτούρα 73%, στην επιστήμη και στους επιστημονικούς τομείς 49%. Ο ένας στους τρεις μηχανικούς και δικαστές στην ΕΣΣΔ είναι γυναίκα.

Οι γυναίκες συμμετέχουν δραστήρια στην κρατική διοίκηση. Αποτελούν το ένα τρίτο των βουλευτών του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ και το 48% των βουλευτών των τοπικών οργάνων εξουσίας.

Φυσικά για κάποιους το ερώτημα “Φύση vs Περιβάλλον” (Nature versus Nurture) μπορεί να μην έχει τεθεί καν εδώ και τόσα χρόνια. Ίσως το Σωκρατικό “κανείς δεν γεννήθηκε κακός” να μην τους απασχόλησε ποτέ. Όλα να εξηγούνται γενετικά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει κανείς, το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα να μην παίζουν κανένα ρόλο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα. Εντάξει. Αλλά τότε ας μας εξηγήσουν τι σόι γενετικό υλικό είχαν οι Σοβιετικές φοιτήτριες και έπαιρναν Διδακτορικά στην Χημεία σε αριθμό οκταπλάσιο (8x!) από τις συνομήλικες τους στις ΗΠΑ; Μήπως τις ντόπαραν όπως μας έλεγαν ότι έκαναν στις Σοβιετικές αθλήτριες; Α για αυτές δεν ξέρω αλλά σήμερα και αν ντοπάρονται οι μαθητές. Πριν λίγο καιρό θυμάμαι παντού διαφημίσεις για χάπια που βοηθούν τους μαθητές στις εξετάσεις …

Έτσι είναι φίλε Senior Engineer στο Google. Είναι και το κοινωνικό σύστημα στην μέση. Το ξέχασες ε; Δεν πειράζει, θα σου θυμίσω εγώ. Τι αξίες προβάλλει στο μυαλό ενός παιδιού; Πόσο Ράμπο του δείχνει; Πόσο Λόλεκ και Μπόλεκ; Πόσες ταινίες με μαζορέττες, ποδοσφαιριστές (αυτό που παίζουν ξύλο) και τον γυαλάκια σπασίκλα που όλο διαβάζει του δείχνει; Πόσο ανταγωνιστικό είναι το σχολικό περιβάλλον, οι εξωσχολικές δράσεις, ο αθλητισμός; Ανασφάλεια νιώθουν τα παιδάκια; Όταν (όχι αν) απολυθεί ο γονιός τι γίνεται; Βιολογία, ορμόνες (τεστοστερόνη) εντάξει – τίποτε δεν είναι μαύρο-άσπρο. Αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο. Τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερο από την Βιολογία όπως δείχνει το παράδειγμα από την ΕΣΣΔ!

Το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα αυτό είναι το σημαντικότερο. Και το απέδειξαν στην Σοβιετική Ένωση.

Οι στατιστικές για την Σοβιετική Ένωση είναι λίγο παράξενες. Στατιστικές για όταν έχεζε ο Σολζενίτσιν στο γκούλαγκ για παράδειγμα υπάρχουν παντού τυπωμένες, στο δίκτυο, εκλαϊκευμένες, animations, infographics, τα πάντα όλα. Αλλά στατιστικές για την καθημερινή ζωή στην ΕΣΣΔ, για τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού μμμμμ, λίγο δύσκολο εκτός από το βιβλίο “Γνωριμία με την ΕΣΣΔ” που μας θύμισε η Κατιούσα. Παράδειγμα ο αριθμός των διδακτορικών στην Χημεία. Κάποια Roshanna Sylvester το βρήκε στο βιβλίο του Norton T. Dodge, “Women in the Professions”, Women in Russia, eds. Dorothy Atkinson et al, Stanford University Press, 1977, σελ. 212-213 και το έγραψε στο blog της “Russian History” (2013) από όπου το πήρε η Rose Eveleth και το δημοσίευσε στο περιοδικό του Ινστιτούτου Smithsonian. Με αυτό τον ρυθμό ίσως σε 20 χρόνια μάθουμε και πόσα ήταν τα σοβιετικά διδακτορικά στην Μηχανολογία.

Το τελευταίο άρθρο που αναφέρω, αυτό της Rose Eveleth στο Smithsonian.com, έχει στον υπότιτλο μία παρότρυνση “Ίσως είναι καιρός για τις ΗΠΑ να πάρουν, έστω για μία φορά, μια σελίδα από το Σοβιετικό βιβλίο“. Και στο τέλος παραθέτει επιστολές δύο δεκαπεντάχρονων κοριτσιών που έστειλαν η Ρωσίδα στον Yuri Gagarin και η Αμερικανίδα (ΗΠΑ) στον John Glenn. Ο Yuri Gagarin είναι φυσικά ο πρώτος άνθρωπος – Σοβιετικός αστροναύτης – στο διάστημα (1961). Ο John Glenn είναι ο Αμερικάνος που ακολούθησε στα βήματα του Gagarin έπειτα από ένα χρόνο. Η Valentina Tereshkova είναι η πρώτη γυναίκα – Σοβιετική αστροναύτης – στο διάστημα (1963). Στο cosmos όπως λέει η μικρή. Αυτά τα γράμματα φυσικά δεν αποτελούν καμιά στατιστική.

Γράμμα μιας σοβιετικής μαθήτριας στον Yuri Gagarin

I have wanted to ask you for a long time already: ‘is it possible for a simple village girl to fly to the cosmos?’ But I never decided to do it. Now that the first Soviet woman has flown into space, I finally decided to write you a letter….I know [to become a cosmonaut] one needs training and more training, one needs courage and strength of character. And although I haven’t yet trained ‘properly’, I am still confident of my strength. It seems to me that with the kind of preparation that you gave Valia Tereshkova, I would also be able to fly to the cosmos.

Ήθελα να σας ρωτήσω εδώ και καιρό: “είναι δυνατόν ένα απλό κοριτσάκι από χωριό να ταξιδέψει μέσα στο cosmos;” Αλλά ποτέ δεν αποφάσιζα να το πράξω. Τώρα που η πρώτη Σοβιετική γυναίκα πέταξε στο διάστημα, τελικά αποφάσισα να σας γράψω ένα γράμμα … Γνωρίζω [ότι για να γίνει κάποιος κοσμοναύτης] χρειάζεται εξάσκηση και περισσότερη εξάσκηση, χρειάζεται κουράγιο, δυνατό χαρακτήρα. Και παρόλο που δεν έχω εκπαιδευτεί “κανονικά”, είμαι σίγουρη για την δύναμη μου. Μου φαίνεται ότι με προετοιμασία παρόμοια με αυτή που δώσατε στην Valia Tereshkova θα μπορούσα και εγώ να πετάξω μέσα στο COSMOS.

Γράμμα μιας Αμερικανίδας μαθήτριας στον John Glenn

Dear Col. Glenn, I want to congratulate you on your successful space flight around the earth. I am proud to live in a nation where such scientific achievements can be attained. I’m sure it takes a great amount of training and courage for you to accomplish such a feat. It was a great honor to witness this historical event. I would very much like to become an astronaut, but since I am a 15 year old girl I guess that would be impossible. So I would like to wish you and all of the other astronauts much success in the future.

Αγαπητέ ταγματάρχη Glenn, θέλω να σας συγχαρώ για την επιτυχή σας διαστημική πτήση γύρω από την Γη. Είμαι περήφανη που ζω σε ένα έθνος όπου πραγματοποιούνται τέτοια επιστημονικά επιτεύγματα. Είμαι σίγουρη ότι χρειάζεται πολλή εκπαίδευση και κουράγιο για να πραγματοποιήσετε τέτοια πράξη. Ήταν μεγάλη τιμή να παρακολουθήσω αυτό το ιστορικό γεγονός. Θα ήθελα πάρα πολύ να γίνω αστροναύτης, αλλά αφού είμαι ένα κορίτσι 15 χρονών υποθέτω πως αυτό θα ήταν αδύνατο. Έτσι θα ήθελα να ευχηθώ σε εσένα και όλους τους αστροναύτες πολλές επιτυχίες στο μέλλον.

1. Στις Γυναίκες εύχομαι Σοσιαλισμό.

2. Εναλλακτικός τίτλος θα ήταν “Ο αντιφρονούντας Σολζενίτσιν καρφώνει την Google σε όλο τον κόσμο.“. Ειδικά μετά που τα Wikileaks του πρόσφεραν δουλειά.

3. COSMOS. Τι γλυκιά λέξη! Χέρι-χέρι με τον Σοσιαλισμό.

4. Σχετικό άρθρο στα αγγλικά που συγκρίνει τον αριθμό των γυναικών στην Μηχανική (engineering, Tech με τους όρους του “Μανιφέστου”) στην ΕΣΣΔ και την σημερινή Ρωσία. Περιέχει αρκετές στατιστικές.

5. The Decline of Women in Russian Engineering EducationThe 775,000 women engineers in the USSR (1969) is almost equal to the total number of engineers in the United States (870,000), of whom only 1% are women.” μετάφραση: “Ο αριθμός των 775,000 γυναικών μηχανικών (engineers) στην ΕΣΣΔ (1969) είναι σχεδόν ίσως με τον ολικό αριθμό των μηχανικών στις ΗΠΑ (870,000) από τους οποίους όμως μόνο το 1% είναι γυναίκες”. Από “Soviet Women in the Work Force and Professions”, William Mandel, 1971 (στα αγγλικά).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
2 Σχόλια

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: