Κ. Πελετίδης: Το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει την Παιδεία σε καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με θέμα τη νέα σχολική χρονιά 2019-20. Στην συνέντευξη συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος.
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με θέμα τη νέα σχολική χρονιά. Στην συνέντευξη συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος.
Ο Δήμαρχος, αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ανέφερε τα εξής:
«Αύριο, σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας, θ’ ακουστεί το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία θα ζωντανέψουν από τις φωνές των παιδιών μας, που θα κατακλύσουν τα προαύλια και τις αίθουσες τους.
Δυστυχώς όμως ούτε η νέα σχολική χρονιά θα βρει την Παιδεία σε καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια.
Αντίθετα και αυτή τη σχολική χρονιά ξεκινά με συσσωρευμένα προβλήματα.
Αναδεικνύεται μια μεγάλη κοινωνική αντίφαση. Ενώ σήμερα με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, όπως η δημόσια και δωρεάν παιδεία, οι οικογένειες αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την Τοπική Διοίκηση και ο πρόσφατος νόμος του «Κλεισθένη», διατηρεί και διευρύνει την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, προωθώντας ακόμα περισσότερο τη λογική της ανταπόδοσης, δηλαδή της επιπλέον φορολογίας των δημοτών για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.
Στο Δήμο μας υπάρχουν 267 σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν πάνω από 30.000 μαθητές και μαθήτριες, χωρίς να παρέχονται οι απαιτούμενοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά, για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους, δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον Δήμο 670.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή, κυριολεκτικά ψίχουλα.
Συνεχίζεται η απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στους Δήμους.
Σήμερα, μόνο στο Δήμο Πατρέων, λείπουν 1.000 εργαζόμενοι, κυρίως εργατοτεχνίτες. Στην καθαριότητα των σχολείων κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με συμβάσεις «ανά σχολική περίοδο» (10 μήνες ετησίως) και μέσο όρο αμοιβής 300 ευρώ το μήνα. Οι Σχολικοί Τροχονόμοι θεωρούνται «εθελοντές» και αποζημιώνονται με 170 ευρώ το μήνα. Το προσωπικό σίτισης, φύλαξης κ.λπ. είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.
Στο Δήμο μας οι σχολικές κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς. Δεκάδες νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα ιδιωτικά κτίρια, που δεν διαθέτουν λειτουργικά προαύλια, ούτε τις στοιχειώδεις υλικοτεχνικές υποδομές.
Η κατάσταση στα νηπιαγωγεία θα επιδεινωθεί εξαιτίας της καθιέρωσης από την προηγούμενη κυβέρνηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, προσωπικό και χρηματοδότηση.
Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού τα κενά που προκαλεί η υποχρηματοδότηση, ο Δήμος μας διαθέτει ετησίως από το ταμείο του, από χρήματα δηλαδή που συγκεντρώνονται μέσω της Δημοτικής φορολογίας, ποσό πάνω από 800.000 ευρώ προκειμένου να καλύπτονται οι πιο καίριες ανάγκες των σχολείων.
Με την ακούραστη προσφορά του προσωπικού του Δήμου, έχει πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικός αριθμός παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα.
Ήδη, περίπου 70 σχολικά συγκροτήματα, ανακαινίστηκαν ριζικά και συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό.
Έχουμε εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για το νέο κτίριο του 3ου Γυμνασίου, του 12ου Δημοτικού, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολικών κτιρίων.
Συνεχίζεται η εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας σε σχολεία. Προχωρούν οι εργασίες σε σχολεία και τους αύλειους χώρους τους, με εργολαβία προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ.
Προωθούμε στο πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου την ανέγερση σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου.
Συνεχίζουμε τη λειτουργία του “Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης” με το οποίο στηρίζουμε δωρεάν τα παιδιά που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της μόρφωσής τους.
Ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα:
Την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
Άμεση έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.
Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας. Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
Αύξηση 100% της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων
Σταθερές-μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών των κατηγοριών στα σχολεία όπως: των συμβασιούχων καθαριστριών ΙΔΟΧ, φυλάκων, τραπεζοκόμων, επιστατών, σχολικών τροχονόμων.
Να δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στη θέση των 27 μισθωμένων Νηπιαγωγείων».
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και διαβεβαίωσε ότι «η Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και θα συνεχίσει να παίρνει όλα τα δυνατά μέτρα, για τις μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις στα σχολεία της πόλης μας».