Νέα αρχεία για το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ καταρρίπτουν το αντισοβιετικό αφήγημα
η ΕΣΣΔ προετοιμαζόταν για διμέτωπο αγώνα, επιθυμώντας παράλληλα αγωνιωδώς να διασφαλίσει τα δυτικά της σύνορα από τη γερμανική επιβουλή.
Σημαντικά νέα ιστορικά στοιχεία έρχονται στο φως, μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που σχετίζονται με τη συμφωνία Μολότοφ Ρίμπεντροπ από το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Η Συμφωνία, που αποτέλεσε απαραίτητο τακτικό ελιγμό της ΕΣΣΔ δεδομένης της άρνησης των δυτικών δυνάμεων να συμπύξουν μέτωπο κατά της ναζιστικής Γερμανίας, αποτελεί εδώ και δεκαετίες αιχμή του δόρατος της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας διεθνώς κι αγαπημένο επιχείρημα των οπαδών της θεωρίας των δυο άκρων.
Τα νέα ντοκουμέντα φωτίζουν το παρασκήνιο που οδήγησε στην υπογραφή του συμφώνου μη επίθεσης τον Αύγουστο του 1939, αποδεικνύοντας πως η Σοβιετική Ένωση ήταν απόλυτα έτοιμη για αναμέτρηση με τις δυνάμεις του άξονα και μάλιστα σε δύο μέτωπα.
Όπως φαίνεται από το μήνυμα 31 σελίδων του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Κόκκινου Στρατού Μπόρις Σαποσνίκοφ, η ΕΣΣΔ προετοιμαζόταν για διμέτωπο αγώνα, επιθυμώντας παράλληλα αγωνιωδώς να διασφαλίσει τα δυτικά της σύνορα από τη γερμανική επιβουλή.
“Η Σοβιετική Ένωση πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο σε δύο μέτωπα: Δυτικά ενάντια στη Γερμανία και την Πολωνία κι εν μέρει την Ιταλία με πιθανή προσάρτηση των γειτονικών κρατών και ανατολικά με την Ιαπωνία.”
Στη συνέχεια, ο Σαποσνίκοφ προειδοποιούσε πως η Γερμανία με την Πολωνία θα μπορούσαν να παραταξουν δεκάδες μεραρχίες πεζικού και χιλιάδες τανκς και πολεμικά αεροπλάνα σε μεθοριακή περιοχή στα σύνορα με Ουκρανία και Λευκορωσία. Γίνεται ακόμα πιο φανερό πως η απειλή αυτή, δεδομένης της σκόπιμης απροθυμίας των δυτικών αστικών κυβερνήσεων να συμπράξουν με την ΕΣΣΔ, μπορούσε να αποσοβηθεί μόνο με τη διασφάλιση της σοβιετικής στρατιωτικής παρουσίας στην επίμαχη περιοχή, όπως κι έγινε με την υπογραφή του συμφώνου.
Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως τα έγγραφα δεν έχουν χρονολογική, αλλά θεματική σειρά, για μια πληρέστερη εικόνα της εποχής.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι προέβη στον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για την προστασία της ιστορικής αλήθειας από παραχάραξη κι ενάντια στον αναθεωρητισμό σχετικά με το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Προφανώς η προάσπιση της αναγκαιότητας του συμφώνου εντάσσεται στην προσπάθειά της ρωσικής κυβέρνησης να οικειοποιηθεί σε “εθνικη”, αταξική βάση ένδοξες πτυχές του σοβιετικού παρελθόντος.
Οι νέες αποκαλύψεις έχουν ήδη διχάσει τους Ρώσους ιστορικούς, με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών Αλεξάντερ Ντιούκοφ να χαιρετίζει τη συμβολή τους στη μελέτη της στρατιωτικής ιστορίας και τον Σεργκέι Κουντριάσοφ από το Γερμανικό ιστορικό Ινστιτούτο της Μόσχας να τα υποβαθμίζει, ακριβώς επειδή δε συνάδουν με το γνωστό αφήγημα της “συμμαχίας των δυο ολοκληρωτισμών”.
Με πληροφορίες από Moscow Times
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback