Στους δρόμους οι νοσοκόμες στη Βουλγαρία – Η κατάθλιψη αγγίζει το 8% των εργαζομένων της γειτονικής χώρας
Χθες στη Σόφια οι νοσοκόμες/οι συγκεντρώθηκαν έξω από το βουλγαρικό κοινοβούλιο και διαδήλωσαν με συνθήματα όπως “Όχι στον φόβο”, “Έξω οι εμπορικές εταιρείες από το σύστημα υγείας”, “Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα”, “Θέλουμε αλλαγές και όχι φιλανθρωπία”.
Για ένα αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα υγείας αγωνίζονται εδώ και έξι μήνες οι νοσοκόμες και νοσοκόμοι στη Βουλγαρία. Πρόκειται για έναν αγώνα τον οποίο έχουν οργανώσει μόνες/οι τους με οριζόντιο συντονισμό ανάμεσα σε νοσοκομεία από διάφορες πόλεις της χώρας (Σόφια, Βάρνα, Πλέβεν). Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενες/οι απαιτούν να ανέβουν οι μισθοί και να γίνουν προσλήψεις προσωπικού ώστε να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας για όσες/ους ήδη εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Άλλωστε η κακοπληρωμένη εργασία σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά ωράρια σπρώχνουν τις νοσοκόμες της Βουλγαρίας να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Έτσι, το δημόσιο σύστημα υγείας απαξιώνεται και καταρρέει ενώ η κυβέρνηση προωθεί την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών σε διάφορες λειτουργίες των δημόσιων νοσοκομείων εξέλιξη ενάντια στην οποία επίσης μάχονται οι νοσοκόμες/οι. Αν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν προσπαθήσει να απειλήσουν μερικές από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες του κινήματος, οι ίδιες επιμένουν και συνεχίζουν.
Τον αγώνα τους έχουν αγκαλιάσει και μικρές πολιτικές οργανώσεις από τον χώρο της αυτονομίας και τον κομμουνιστικό χώρο. Πρόσφατα γυρίστηκε και ένα μικρό ντοκυμανταίρ με αγγλικούς υπότιτλους που παρουσιάζει τον αγώνα τους.
Χθες στη Σόφια (βλ. φωτο), οι νοσοκόμες/οι συγκεντρώθηκαν έξω από το βουλγαρικό κοινοβούλιο και διαδήλωσαν με συνθήματα όπως “Όχι στον φόβο”, “Έξω οι εμπορικές εταιρείες από το σύστημα υγείας”, “Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα”, “Θέλουμε αλλαγές και όχι φιλανθρωπία”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας οι ασθένειες που σχετίζονται με το στρες και την εντατικοποίηση της εργασίας έχουν παρουσιάσει επικίνδυνη άνοδο τα τελευταία χρόνια στη χώρα ενώ υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη αγγίζει πλέον το 8% του εργατικού δυναμικού με βασική αιτία τα προβλήματα που απορρέουν από την ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα και τις συνθήκες εργασίας. Η υπερεντατική εργασία κι η υποτίμηση στους χώρους δουλειάς από τους εργοδότες, σύμφωνα με την τοποθέτηση Βούλγαρων ψυχολόγων που παρακολουθούν το θέμα, οδηγούν ένα σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού στο “κάψιμο” (burnout) και την ανικανότητα αποδοτικής εργασίας γεγονός που απασχόλησε μέχρι και την τελευταία σύνοδο του βουλγαρικού συνδέσμου βιομηχάνων…
Και πώς να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα όταν όπως καταγγέλλουν οι νοσοκόμες πολλούς μήνες αναγκάζονται να κάνουν έως και 60 ώρες υπερωρίες ή να δουλεύουν 48ωρα χωρίς επιστροφή στο σπίτι τους λόγω μη πρόσληψης επαρκούς προσωπικού!