Το ξήλωμα του αμιάντου στο Μάτι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για εργαζόμενους και κατοίκους
Με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας για τις εργασίες απομάκρυνσης του αμίαντου και άλλων τοξικών υλικών στο Μάτι, μετά την μεγάλη πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς.
Με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας για τις εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου και άλλων τοξικών υλικών στο Μάτι, μετά την μεγάλη πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν στον κόσμο δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι από νοσήματα που έχουν σχέση με τον αμίαντο. Αν και η παραγωγή του έχει καταργηθεί σε μια σειρά χώρες, ωστόσο σε άλλες ο αμίαντος προτιμάται για την ανθεκτικότητα αλλά και το χαμηλό κόστος της παραγωγής και χρήσης του.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχει κατώτατο όριο ασφαλούς έκθεσης στο καρκινογόνο υλικό που προκαλεί μια σειρά από κακοήθειες και θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο βροχικός καρκίνος, η αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί από 10 μέχρι και 60 χρόνια μετά την έκθεση στον αμίαντο.
Στην επιστολή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σημειώνονται τα εξής:
«Κύριε υπουργέ,
Πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο κάνουν αναφορά σε εργασίες που θα διεξαχθούν στο Μάτι Αττικής, που πέρσι χτυπήθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά με 102 νεκρούς, σε σχέση με την αποψίλωση και απομάκρυνση αμιάντου και άλλων τοξικών και επικίνδυνων υλικών.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η αποψίλωση του αμίαντου είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί εξειδικευμένα μέτρα προστασίας τόσο για την ασφάλεια των εργαζομένων, όσο και για την ασφάλεια των κατοίκων της γύρω περιοχής και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Είναι φανερό ότι αυτές οι εργασίες απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τήρηση όλων των ειδικών μέτρων ασφάλειας που καταγράφονται στους διεθνείς κανονισμούς υγείας και ασφάλειας.
Με βάση τα παραπάνω, θέλουμε να μας ενημερώσετε άμεσα για το τι μέτρα έχετε πάρει ώστε:
- Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων, ο ειδικός εξοπλισμός που απαιτείται και η διασφάλιση ότι οι εργασίες αποψίλωσης θα γίνουν από εργαζόμενους που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για να εξασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων και όσων έρχονται σε επαφή κατά τη διάρκεια των εργασιών αποψίλωσης, μεταφοράς, αποθήκευσης και καταστροφής του αμίαντου. Τι μέτρα θα παρθούν πιο ειδικά για να εκμηδενιστούν οι όποιοι κίνδυνοι και ιδιαίτερα σε σημεία που οι εργασίες θα γίνονται κοντά σε σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλους ευαίσθητους δημόσιους χώρους.
- Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός που έχετε κάνει για την αποθήκευση και καταστροφή του αμίαντου. Είναι γνωστό ότι απαιτούνται ειδικά κέντρα για αυτές τις εργασίες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Ευρώπη.
Επιπλέον, θέλουμε να μας γνωστοποιήσετε εργασίες που ήδη έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αποψίλωση αμιάντου. Πιο συγκεκριμένα:
- Αν έχει μεταφερθεί αμίαντος και άλλα τοξικά υλικά σε κάποια από τα ειδικά κέντρα που υπάρχουν στην Ευρώπη ή έχουν παραμείνει σε μη πιστοποιημένους χώρους αποθήκευσης, που λειτουργούν παράνομα με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Κύριε υπουργέ,
Περιμένουμε τις απαντήσεις σας».