Το τελευταίο ταξίδι της αγωνίστριας Νίτσας Γαβριηλίδου
Η Νίτσα Γαβριηλίδου δεν ζει πια ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 16 του Σεπτέμβρη και κηδεύτηκε χτες, μετά από μια ζωή γεμάτη αγωνιστική δράση, μεγάλο μέρος της οποίας πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες.
Η Νίτσα Γαβριηλίδου δεν ζει πια ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 16 του Σεπτέμβρη και κηδεύτηκε χτες, μετά από μια γεμάτη ζωή γεμάτη αγωνιστική δράση, μεγάλο μέρος της οποίας πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες.
Ήταν κόρη του ηγέτη της αγροτιάς, λαϊκού αγωνιστή Κώστα Γαβριηλίδη, Γραμματέα του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, ο οποίος πήρε μέρος στην ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), που από τη δικτατορία του Μεταξά και μετέπειτα πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές και τις εξορίες σε Ανάφη και Κέρκυρα, ενώ με τις μαζικές συλλήψεις του Ζέρβα το 1947 εξορίστηκε σε Ικαρία, Μακρόνησο και Άη Στράτη, όπου έφυγε από τη ζωή.
Η Νίτσα Γαβριηλίδου γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κοκκινιά του Κιλκίς. Εκεί εγκαταστάθηκαν οι γονείς της το 1920, όταν ήρθαν πρόσφυγες από τον Καύκασο της Ρωσίας. Από
Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943, όταν ήταν στο Γυμνάσιο του Κιλκίς, ενώ τον Μάη του 1944 έφτασε στην «Ελεύθερη Ελλάδα» για να συναντήσει τον πατέρα της. Μαζί με όλη την οικογένειά της, που είχαν κατέβει στην Αθήνα μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές Θεμιστοκλέους μετά το Δεκέμβρη του 1944. Έκτοτε, η Νίτσα Γαβριηλίδου εργάστηκε ως ιδιαιτέρα γραμματέας στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της στο Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, έως τις μαζικές συλλήψεις του Ζέρβα, τον Ιούλιο του 1947. Η ίδια συνελήφθη στις 7 Απριλίου 1947 και παρέμεινε για πολλά χρόνια εξόριστη στα στρατόπεδα της Χίου, του Τρικεριού, της Μακρονήσου και πάλι του Τρικεριού. Το 1956 κατόρθωσε να διαφύγει στη Γαλλία, όπου δημιούργησε οικογένεια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της «Μακρόνησος- Απόψε χτυπάνε τις γυναίκες» ανέδειξε ιδιαίτερα τις θυσίες, τα βασανιστήρια αλλά και την αγωνιστική στάση των γυναικών στις φυλακές και στις εξορίες.
Διετέλεσε Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) επί σειρά ετών.
Δείτε εδώ μια συγκλονιστική μαρτυρία της Νίτσας Γαβριηλίδου από το βιβλίο της «Μακρόνησος- Απόψε χτυπάνε τις γυναίκες»:
Νίτσα Γαβριηλίδου: Τη Μακρόνησο κι ας την έζησες, δεν μπορείς να την περιγράψεις…
Η Νίτσα Γαβριηλίδου γράφει για τον πατέρα της Κώστα Γαβριηλίδη:
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback