Γλυπτική της Επανάστασης (1918 – αρχές του ΄30)
Η γλυπτική ήταν το είδος της τέχνης όπου η επαναστατική δύναμη του Οκτώβρη αποτυπώθηκε καλύτερα, από καλλιτέχνες που έζησαν τα γεγονότα και γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, στη γκαλερί Τρετιακόφ, στη Μόσχα, βρίσκεται σε εξέλιξη έκθεση γλυπτών, που βρίσκονταν για δεκαετίες κλεισμένα στις αποθήκες της. Εκτίθενται πορτρέτα επαναστατών, εργατών, έργα μνημείων του Κόκκινου Στρατού, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν το 1918, καθώς και έργα που αντανακλούν το πνεύμα της επαναστατικής εποχής.
Η γλυπτική ήταν το είδος της τέχνης όπου η επαναστατική δύναμη αποτυπώθηκε καλύτερα, από καλλιτέχνες που έζησαν τα γεγονότα και γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους.

“Ο άνεμος” της Βέρα Μούκινα (1927, χάλκινο, διαστάσεων 88 x 54 x 30). Το κεντρικό έργο της έκθεσης

Πορτρέτο του Β.I. Λένιν (1920, χάλκινο) έργο του Ν.Ι. Άλτμαν. Πασίγνωστη προτομή κατά τη δεκαετία του 1920

Πορτρέτο του συνεργάτη του Λένιν Α.Β. Λουνατσάρσκι, του Ν.Ι. Άλτμαν (1920, χάλκινο).

“Στη θύελλα” (1931, χάλκινο, 54 x 59 x 26) του Ιβάν Σαντρ, θεωρείται σύμβολο της αντιπαράθεσης στη θέληση και τη συνείδηση του ανθρώπου στις φυσικές και κοινωνικές δυνάμεις. Περίπλοκη θέση γυναικείας φιγούρας που παραβιάζει την έννοια της στατικής και της σταθερότητας

«Άστεγοι», του I.N. Ζούκοφ (1929, γύψινο, 53 x 65)

Έργο για το μνημείο του Μαρξ στη Μόσχα, του Α.Μ. Γκιουργκάν (1920, 55,5 x 35 x 28)

Σχέδιο μοντέλου για το Κόκκινο Στάδιο, του Α.Β. Μπάμπιτσεβ (1921-1922, 38 x 15,5 x 3,5)
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης έργα που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων. απόδειξη της καταστροφής και του χάους που επικράτησε κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που ακολούθησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελείται από μη υλοποιημένα έργα. Η έκθεση δείχνει την πραγματικότητα της ζωής εκείνων των χρόνων και μεταδίδει την έμπνευση που πηγάζει από την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Επιμέλεια: Ίρις Αμάραντου
Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση