Προνόμια και παροχές της ΕΣΣΔ στους βετεράνους του πολέμου
Καθένας από μας, χρωστάει «το σήμερα» σ’ αυτούς. Όσο πιο μακριά φεύγουν τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τόσο πιο έντονα ο σοβιετικός λαός αισθάνεται το καθήκον που έχει απέναντι στους βετεράνους.
Από τη μια οι Έλληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και η αντιμετώπισή τους (άγριοι διωγμοί, φυλακές, εξορίες, βασανισμοί, εκτελέσεις, απαξίωση…) από το μεταβαρκιζιανό και μετεμφυλιακό κράτος, ως «ανταμοιβή» που πολέμησαν τον καταχτητή. Ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα Αντίστασης στους ναζί επιδρομείς στην Ευρώπη, που χρειάστηκε να περάσουν μερικές δεκαετίες για να αναγνωριστεί… η ύπαρξή του, επίσημα από την πολιτεία…
Από την άλλη, οι πολίτες της ΕΣΣΔ που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας τους. Το σοβιετικό κράτος αντιμετώπισε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τους βετεράνους του πολέμου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε διάφορες πλευρές της ζωής τους, όπως είναι η άνοδος της ευημερίας, η καλυτέρευση των συνθηκών κατοικίας, η ιατρική περίθαλψή τους κλπ. Οι σοβιετικοί βετεράνοι απολάμβαναν ιδιαίτερα προνόμια, στα οποία αναφέρεται η Νίνα Κουζνετσόβα, στέλεχος της Κρατικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ζητημάτων της ΕΣΣΔ (σε τεύχος του περιοδικού Ελληνοσοβιετικά Χρονικά της δεκαετίας του ΄80).
Για τις συνθήκες συνταξιοδότησης
– Είναι πολύ απλές για όλους τους σοβιετικούς πολίτες. Είναι απαραίτητη η συντάξιμη ηλικία των 60 χρόνων για τους άνδρες και των 55 για τις γυναίκες, όπως η ύπαρξη εργατικής προϋπηρεσίας που αντίστοιχα είναι 25 και 20 χρόνια. Πολλοί άνθρωποι που φθάσαν σε ηλικία για σύνταξη, αν το επιθυμούν και το επιτρέπει και η υγεία τους συνεχίζουν να εργάζονται. Αυτοί παίρνουν τη σύνταξη και το μισθό (ολόκληρο ή ένα μέρος του). Να σημειώσω. επίσης, ότι η συνταξιοδότηση στην ΕΣΣΔ, πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από τα κρατικά και κοινωνικά μέσα, χωρίς προηγούμενες κρατήσεις και συνδρομές από τα έσοδα των πολιτών και οι συντάξεις δεν φορολογούνται.
Αυτά τα προνόμια – καθορισμός και πληρωμή της σύνταξης – εξασφαλίζονται οπό το Σύνταγμα και χρησιμοποιούνται απ’ όλους τους πολίτες της ΕΣΣΔ και φυσικά και από τους παλαίμαχους του πολέμου.
Όσον αφορά τους αναπήρους πολέμου, αυτοί έχουν τα παρακάτω προνόμια. Παίρνουν σύνταξη ανεξάρτητα από την ηλικία και όσοι εργάζονται παίρνουν σύνταξη ανεξάρτητα από τα έσοδά τους. Το όριο ηλικίας για σύνταξη, επιπλέον, είναι μειωμένο, σε σύγκριση με τους υπολοίπους πολίτες, κατά 5 χρόνια.
Προνόμια για τους βετεράνους που εργάζονται
– Γι’ αυτή τη κατηγορία των εργατών μειώνεται κατά το ήμισυ ο φόρος επί του μισθού. Για τους εργαζόμενους ανάπηρους καθιερώθηκε στις επιχειρήσεις «ο κανονισμός καλύτερης εύνοιας»: το όριο παραγωγής μειώνεται κατά 20%, όπως μειώνεται επίσης και η εργατική ημέρα (ο μισθός είναι ο ίδιος με τους άλλους εργαζόμενους).
Στους παλαίμαχους του πολέμου εξασφαλίζεται – κατά προτεραιότητα -η ετήσια δωρεάν άδεια, που τη χρησιμοποιούν όποια εποχή του χρόνου θέλουν, παίρνοντας εισιτήρια εισόδου για σανατόρια και σπίτια – ξεκούρασης, με μειωμένες τιμές ή δωρεάν.
Στους ανάπηρους του πολέμου, ανεξάρτητα από αν δουλεύουν ή όχι, τα εισιτήρια εισόδου στα σανατόρια δίνονται δωρεάν. Εκτός αυτού, πληρώνονται και τη διαδρομή – στο τόπο θεραπείας ή ξεκούρασης. Αυτό το καλοκαίρι θα ξεκουραστούν στα παραθαλάσσια μέρη της χώρας πάνω από 900.000 βετεράνοι του πολέμου, που δεν εργάζονται.
Ιατρική περίθαλψη
– Αυτή η βοήθεια είναι δωρεάν και γι’ αυτούς όπως και για όλους τους πολίτες της ΕΣΣΔ. Οι βετεράνοι εξυπηρετούνται με προτεραιότητα στις πολυκλινικές και στα εξωτερικά ιατρεία. Υπάρχουν στην ΕΣΣΔ και ειδικά νοσοκομεία για τους παλαίμαχους του πολέμου.
Οι πρώην στρατιώτες του μετώπου περνούν από υποχρεωτικό ετήσιο τσεκάπ. Τέτοιο τσεκάπ καθιερώνεται τώρα και για τους υπόλοιπους πολίτες της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με το πρόσφατο εγκεκριμένο πρόγραμμα γενικής ιατρικής εξέτασης του πληθυσμού. Οι βετεράνοι χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή περίθαλψης εδώ και πολύ καιρό. Τα φάρμακα για τους ανάπηρους του πολέμου είναι δωρεάν και για τους παλαίμαχους δίνονται με 50% έκπτωση.
Άλλο προνόμιο, που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι, όταν υπάρχει ανάγκη στους ανάπηρους του πολέμου και υπάρχει και σύσταση των γιατρών, δωρεάν χορηγούνται αυτοκίνητα με λίγους κυλίνδρους. Τέτοια αυτοκίνητα τώρα χρησιμοποιούν περίπου 400.000 άνθρωποι. Αυτοί, όπως και ανάπηροι του πολέμου που αγόρασαν αυτοκίνητο με δικά τους χρήματα έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν βενζίνη και τεχνική εξυπηρέτηση.
Για τις μητέρες και χήρες των σκοτωμένων
– Από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αντικείμενο της συνεχούς φροντίδας του κράτους υπήρξαν οι οικογένειες των σκοτωμένων πολεμιστών. Αν και στην ΕΣΣΔ γίνεται μεγάλη οικοδόμηση κατοικιών, εν τούτοις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους. Στους βετεράνους του πολέμου και στις οικογένειες των σκοτωμένων στρατιωτικών τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει: εκτός σειράς παίρνουν δωρεάν κρατικό διαμέρισμα. Εάν η οικογένεια του βετεράνου αποφασίσει να κτίσει ατομικό σπίτι, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κρατικά άτοκα δάνεια.
Σε σχέση μ’ αυτό θα ’θελα να δώσετε τη προσοχή σας και σ’ ένα άλλο σημείο. Στην ΕΣΣΔ έχουν καθιερωθεί χαμηλές πληρωμές για τη κατοικία και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημοτικά όργανα, που στους ανάπηρους του πολέμου και στις οικογένειες των σκοτωμένων χορηγούνται με 50% έκπτωση και αποτελούν περίπου το 2% των εξόδων της οικογένειας τους.
Με μια λέξη, η σοβιετική κοινωνία κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να είναι η ζωή των βετεράνων του πολέμου κα των οικογενειών τους πιο εξασφαλισμένη και ήσυχη. Όμως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα αυτού του ζητήματος: λύνονται διαδοχικά, έχοντας άμεση σχέση με την αύξηση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.
Έτσι για παράδειγμα την παραμονή του εορτασμού των 40 χρόνων της Νίκης, ενάντια στο χιτλερικό φασισμό, στο σοβιετικό τύπο δημοσιεύθηκε το διάταγμα, που προβλέπει, την αύξηση των συντάξεων πολλών βετεράνων του πολέμου, την αύξηση του ελάχιστου ορίου σύνταξης, όταν υπάρχει περίπτωση απώλειας του ατόμου που στηρίζει τις οικογένειες των στρατιωτικών. Τα προνόμια εξαπλώνονται, τώρα, και σ’ αυτούς που φροντίζουν τους ανάπηρους του πολέμου της πρώτης ομάδας, ανεξάρτητα από το αν είναι ή δεν είναι μέλη της οικογένειας. Καλυτερεύουν και οι συνθήκες ζωής των μελών της οικογένειας των σκοτωμένων πολεμιστών, που ζουν σε οικοτροφεία.
Όσο πιο μακριά από μας φεύγουν τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου -καταλήγει η Ν. Κουζνετσόβα – τόσο πιο έντονα ο σοβιετικός λαός αισθάνεται το καθήκον που έχει απέναντι στους βετεράνους. Καθένας από μας, χρωστάει «το σήμερα» σ’ αυτούς.
Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση