10 Συμβουλές για να απολαύσεις το Φεστιβάλ
Συμβουλές-οδηγίες σε αυτούς που πηγαίνουν για πρώτη φορά αλλά και σε αυτούς που επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη κάθε χρόνο.
Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας κανονικά δεν θα έπρεπε να λέμε τίποτα. Ο κόσμος που θα συρρεύσει και φέτος στο Πάρκο Τρίτση θα το κάνει για πολλοστή φορά. Λίγοι είναι κάθε φορά οι πρωτάρηδες. Ωστόσο, όση ατομική εμπειρία κι αν έχει μαζέψει κανείς, όση συλλογική εμπειρία κι αν έχει πια το ίδιο το Φεστιβάλ, ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να πολλοί να μην τα προβλέπουν.
Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές-οδηγίες σε αυτούς που πηγαίνουν για πρώτη φορά αλλά και σε αυτούς που επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη κάθε χρόνο.
- Η μάχη της καρέκλας
Όσες κι αν είναι οι καρέκλες πάντα θα είναι λίγες. Πάντα οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα τριγυρνάνε σαν ζόμπι ανάμεσα στις παρέες και θα ρωτάνε ευγενικά «περισσεύει κάποια καρέκλα;». Φυσικά και η απάντηση είναι «όχι». Πρέπει, λοιπόν, να γίνεις ευρηματικός. Ίσως όχι τόσο, όσο μεγάλοι σε ηλικία θαμώνες που έρχονται με τις καρέκλες παραλίας, αλλά φρόντισε να πας από νωρίς, να βρεις ικανό αριθμό καρεκλών +5, γιατί πάντα κάποιος που δεν υπολόγισες θα κάτσει στην παρέα για μια μπύρα και μην αφήσεις τις άδειες καρέκλες από τα μάτια σου ούτε για μια στιγμή. Αν θες να πας τουαλέτα ή βόλτα άφηνε πάντα πίσω σου 2-3 άτομα και εξήγησέ τους τη σημασία της καρέκλας για την υπόλοιπη βραδιά. Μπόνους τιπ: Ο παιδότοπος σχολάει νωρίς. Εκεί συνήθως υπάρχουν καμιά 50 καρέκλες που κατά τις 9:30 αδειάζουν και όποιος προλάβει…
- Μη βιαστείς να φας σουβλάκι
Το σουβλάκι στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι κάτι σαν την σαρδέλα στις γιορτές σαρδέλας. Μάλλον αυτό είναι η πραγματική αιτία των φεστιβάλ και όλα τα άλλα απλά συνοδεύουν το σουβλάκι. Όμως μη βιαστείς να φας. Άσε να βγουν οι πρώτες φουρνιές, να αποκτήσουν μεγαλύτερη τριβή οι σύντροφοι-ψήστες και περίμενε κατά τις 11, τότε που θα είναι ζεστά και μόλις θα έχουν βγει από τα κάρβουνα. Πάρε μέχρι τρία, μην το παρακάνεις, κι αύριο φεστιβάλ έχει. Άσε και λίγο χώρο για κάνα κεμπάπ. Μπόνους ερώτηση: Γιατί 362 μέρες το χρόνο το σουβλάκι είναι καλαμάκι και στο τριήμερο του Φεστιβάλ το σουβλάκι είναι σουβλάκι;
- Αξιοποίησε τη μέρα
Το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο συναυλίες και σουβλάκια. Πήγαινε από νωρίς. Θα βρεις εύκολα να παρκάρεις, θα κάνεις τη βόλτα σου όταν δεν θα έχει πολύ κόσμο σε Διεθνούπολη και Σύγχρονη Εποχή και θα καταφέρεις να παρακολουθήσεις και τις συζητήσεις.
- Ζακέτα να πάρεις
Ή γερνάω ή πράγματι τα τελευταία χρόνια τα βράδια στο Τρίτση είναι πιο δροσερά. Τι δροσερά δηλαδή, πέρυσι τουρτουρίζαμε. Μην πάρεις απλά κάτι μακρυμάνικο. Πάρε χοντρό ρούχο, σχεδόν χειμωνιάτικο. Πάρε κι ένα δεύτερο γιατί κάποιος άπειρος από την παρέα δεν θα έχει πάρει και είτε θα αρχίσει να γκρινιάζει να φύγετε πριν πάτε λαϊκό για σβήσιμο είτε θα τον αφήσεις να γίνεται μπλε από το κρύο.
- Δες λίγο από όλα, αλλά και κάτι ολόκληρο
Συνήθως πολλοί πηγαίνουν από σκηνή σε σκηνή, κάθονται μισή ώρα και φεύγουν, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη βλέπουμε όλη τη συναυλία κάποιου. Δες όμως και κάποιο live από την αρχή του μέχρι το τέλος για να μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη άποψη για τον καλλιτέχνη.
- Μην αναβάλλεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα
Είδες μια κονκάρδα ή ένα μπλουζάκι στη Διεθνούπολη; Βρήκες ένα βιβλίο που σε ενδιαφέρει στη Σύγχρονη Εποχή; Αγόρασέ τα εκείνη τη στιγμή. Δεν ξέρεις αν θα τα ξαναβρείς την επόμενη μέρα. Χτες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά. Το ίδιο ισχύει και για τις εκθέσεις και τα περίπτερα. Πέρασες από εκεί; Δες τα. Δεν ξέρεις αύριο που θα σε βγάλει το Φεστιβάλ.
- Να αποφεύγεις τις μετακινήσεις
Το Πάρκο Τρίτση είναι τεράστιο. Αν αποφασίσεις να κάνεις βόλτα στις σκηνές για να ικανοποιήσεις τον υπερκινητικό σύντροφο που του κάπνισε να περπατήσει από τη μια άκρη στην άλλη την ώρα της καλής της συναυλίας να θυμάσαι ότι θα χάσεις τα μισά ωραία τραγούδια. Άσε τις βόλτες για νωρίς και κοίτα τη συμβουλή 3.
- Μην είσαι αχόρταγος
Κάποια στιγμή η βραδιά έρχεται στο τέλος της. Πήγαινε να ξεκουραστείς για τις επόμενες και άσε την κραιπάλη για το τελευταίο βράδυ. Κράτα δυνάμεις.
- Ενίσχυσε τα αυθεντικά προϊόντα
Κάθε σουβλάκι ή λουκουμάς που πωλείται μέσα στο Φεστιβάλ δεν φέρει την σφραγίδα ISO της ΚΝΕ. Προσοχή στις απομιμήσεις! Εκτός των άλλων, ένα τέτοιο φεστιβάλ έχει τεράστιο κόστος και η είσοδος είναι σχεδόν δωρεάν. Ενίσχυσέ το, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ηθικά. Τόσος κόσμος δουλεύει για να περάσεις καλά!
- Προσοχή στα σκουπίδια
Μην πετάς σκουπίδια κάτω και να θυμάσαι ότι υπάρχουν και τουαλέτες. Το Πάρκο είναι παρατημένο και μια βόλτα εκεί εκτός Φεστιβάλ θα σε πείσει. Τις μέρες του Φεστιβάλ ο χώρος ζωντανεύει και πράγματι φροντίζεται. Είναι κρίμα να αφήνουμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε. Επίσης, θα παρατηρήσεις ότι κάθε τρεις και λίγο θα εμφανίζονται ομάδες καθαριότητας που κάνουν πολύ σκληρή δουλειά για να μην αφεθεί ο χώρος στη μοίρα του. Βοήθησε κι εσύ λίγο.
Καλή διασκέδαση!