36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Πέρασμα στη «δυτική όχθη» – Απάντηση η μαζικότατη συμμετοχή του κόσμου

Η ΚΝΕ υποδέχθηκε τους χιλιάδες νέους και μεγαλύτερους, μαθητές και φοιτητές, εργάτες, άντρες και γυναίκες, απόμαχους της δουλειάς, αλλά μαχητές της ζωής, σε ένα συναπάντημα πολιτικό και πολιτιστικό.

Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση του καθημερινού αφιερώματος του 902.gr στην ιστορία του θεσμού, με την αναφορά στο 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» από τις 16 έως τις 18 Σεπτέμβρη 2010:

Στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον γίνεται για πρώτη φορά, το 2010, το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»,  στις 16 – 18 Σεπτέμβρη, με σύνθημα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση – Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής». Αν και ο χώρος του πάρκου ήταν σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν της Πανεπιστημιούπολης, γέμισε ασφυκτικά.

Η ΚΝΕ υποδέχθηκε τους χιλιάδες νέους και μεγαλύτερους, μαθητές και φοιτητές, εργάτες, άντρες και γυναίκες, απόμαχους της δουλειάς, αλλά μαχητές της ζωής, σε ένα συναπάντημα πολιτικό και πολιτιστικό.

Από την πρώτη στιγμή η μεταφορά του Φεστιβάλ στο Ίλιον συνδέεται με αιτήματα διεκδίκησης για την αναζωογόνηση του πάρκου και τη μη ιδιωτικοποίησή του, τη διατήρησή του ως πνεύμονα για το λαό της περιοχής και όλης της Αθήνας. Οι προσπάθειες να χτυπηθεί ο μοναδικός νεανικός θεσμός επανεμφανίζονται, με το μανδύα μιας αυτοαποκαλούμενης επιτροπής κατοίκων, με οικολογικές ευαισθησίες και τα διαβήματά της στο Δήμο Αγ. Αναργύρων, που είχε τότε στην ευθύνη του πάρκου. Όμως για άλλη μια φορά οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και η μαζικότατη συμμετοχή του κόσμου δίνει την απάντηση.

Χιλιάδες που αποφάσισαν, περνώντας τις πύλες του Φεστιβάλ, να συναντηθούν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ, γίνονται κοινωνοί των μηνυμάτων του, που εκπέμπονται διαρκώς και με κάθε τρόπο, από τα πανό και τα ταμπλό, όπως αυτό που δέσποζε αμέσως μετά την κεντρική είσοδο με την εικόνα του Ν. Μπελογιάννη και το σύνθημα «Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει», τις συζητήσεις, τα δρώμενα, το τραγούδι και τη μουσική.

Κάθε γωνιά του Φεστιβάλ, εστία δημιουργικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, καλλιτεχνικής έκφρασης από σημαντικούς ερμηνευτές, πολιτικών συζητήσεων για την κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός, για την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης της πάλης στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα.

Διοργανώθηκαν συζητήσεις με εξαιρετικά πολυπληθές ακροατήριο, όπως για την καπιταλιστική κρίση, για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, για τον αντικομμουνισμό, αλλά και για άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν στις θέσεις του ΚΚΕ για τη μετανάστευση, για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ και γενικότερα στην Τεχνική Εκπαίδευση. Το στίγμα του περιεχομένου των συζητήσεων δινόταν και από τα συνθήματα στα περίπτερα, όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία – Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές – Δουλειά με δικαιώματα για όλους» – «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» – «Εργαζόμενοι, άνεργοι οργανωθείτε στα σωματεία σας» – «Μαζί με το ΚΚΕ Έλληνες και μετανάστες μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό».

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ τίμησαν εξίσου όλους τους χώρους, τη Διεθνούπολη, όπου επισκέπτες ζητούσαν συνεχώς από τις ξένες αντιπροσωπείες να ενημερωθούν για την κατάσταση στις χώρες προέλευσής τους, τις θεατρικές σκηνές και το πρόγραμμά τους, τον χώρο του πολιτισμού, τα εργαστήρια και τα σεμινάρια, τον χώρο του αθλητισμού, ενώ οι λιλιπούτειοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν με το εξαιρετικό πρόγραμμα του Παιδότοπου, που περιελάμβανε κουκλοθέατρο και παράσταση Καραγκιόζη.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πάλι εκφράστηκε δυνατά η ανταπόκριση του κόσμου στο καλό, ποιοτικό λαϊκό και πολιτικό τραγούδι γεμίζοντας ασφυκτικά τους χώρους της Κεντρικής Σκηνής για τα αφιερώματα στην Μαρία Δημητριάδη -η οποία είχε «φύγει» πρόωρα από τη ζωή λίγους μήνες πριν- και στα τραγούδια της αμφισβήτησης με τον Β. Παπακωνσταντίνου και στη συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο, αλλά και τον χώρο της Λαϊκής Σκηνής όπου παρουσιάστηκε πολυφωνικό τραγούδι και αφιέρωμα στον Στ. Καζαντζίδη.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: