37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Και στον ίδρο το δικό γίνε συ τ’ αφεντικό!
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Αθήνα, «εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης και των παιδιών της, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», όπως σημείωνε στο κάλεσμά του το ΚΣ της ΚΝΕ.
Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση του καθημερινού αφιερώματος του 902.gr στην ιστορία του θεσμού, με την αναφορά στο 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη φορά στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» από τις 15 έως τις 17 Σεπτέμβρη 2011:
Νεανικό, εργατικό, γνήσιο λαϊκό κι αγωνιστικό ήταν το τριήμερο των εκδηλώσεων του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», που πραγματοποιήθηκε στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη 2011, στο πάρκο «Αντ. Τρίτση», στο Ίλιον. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Αθήνα, «εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης και των παιδιών της, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», όπως σημείωνε στο κάλεσμά του το ΚΣ της ΚΝΕ.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες συνέχισης της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, αναδεικνύοντας τη μόνη ελπίδα για τους εργαζομένους, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην πάλη για τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό. «Ο δικός σου δρόμος, για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό», ήταν το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ που έδινε τον τόνο.
Από τα μεγάφωνα του Φεστιβάλ, ακουγόταν το κάλεσμα για λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στο χαράτσι για τα σπίτια και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα. «Από αύριο μαζί με όλο τον κόσμο στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα γραφεία, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους παντού σε κάθε χώρο οργανώνουμε τον αγώνα. Παντού να παρθούν αποφάσεις. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα, τα εντάλματα», ήταν το μήνυμα που έφτασε σε κάθε χώρο του Φεστιβάλ.
Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση είχε παράλληλα και διεκδικητικό χαρακτήρα, χαρακτήρα υπεράσπισής του πάρκου από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη συγκέντρωση, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και χαιρέτισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.
Χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν με δέος μπροστά στην έκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ και παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον το αφιέρωμα στα χρόνια από την Κομμούνα του Παρισιού. Κάθε δραστηριότητα του Φεστιβάλ ήταν συνδεδεμένη με τις αγωνίες των λαϊκών ανθρώπων και ταυτόχρονα φώτιζε τη διέξοδο, την προοπτική του σοσιαλισμού. Από τις συζητήσεις και τα αφιερώματα, μέχρι το πολιτιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που έδειχνε πως η Τέχνη οφείλει να «απλώνει το χέρι της» στους εργάτες και τα παιδιά τους, στον λαϊκό άνθρωπο που τον θέλουν βυθισμένο στο σκοτάδι, στα τηλεοπτικά σκουπίδια και στην υποκουλτούρα. Τα μουσικά αφιερώματα, με έργα εμπνευσμένα από το μόχθο και το αίμα του λαού μας, έστελναν το μήνυμα: «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε», «Και στον ίδρο το δικό γίνε συ τ’ αφεντικό», «Το μέλλον δε θα ‘ρθει μοναχό του».
Στις σκηνές του Φεστιβάλ εμφανίστηκαν σημαντικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, ο Βασίλης Λέκκας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Ανδριάνα Μπάμπαλη κ.ά.