40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Υπόκλιση μπροστά στα τιμημένα όπλα των μαχητών του ΔΣΕ
Ένιωθες δέος μπροστά στα θρυλικά αντιαρματικά «παντζερφάουστ» που οι μαχητές του ΔΣΕ χρησιμοποιούσαν για να χτυπήσουν τα πολυβολεία του αστικού στρατού, στη θέα ενός από τα αντιαεροπορικά του ΔΣΕ, και τα άλλα εκθέματα από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.
Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση του καθημερινού αφιερώματος του 902.gr στην ιστορία του θεσμού, με την αναφορά στο 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», το τριήμερο 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη 2014.
«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων». Αυτά τα λόγια του Ν. Μπελογιάννη, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, επέλεξε να υιοθετήσει η ΚΝΕ ως σύνθημα για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή». Οι δραστηριότητές του, που ξεδιπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, κορυφώθηκαν στις 18 – 19 και 20 Σεπτέμβρη 2014 στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. (Δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα από το Φεστιβάλ).
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή και αφιερώθηκε στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Στο πλαίσιο αυτό, στο χώρο του Φεστιβάλ κρατείται ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. (Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ του 902.gr)
Στο χώρο του Φεστιβάλ δέσποζε η έκθεση με τα εκθέματα με τα υλικά του ΔΣΕ, από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι ξεναγήσεις ήταν συνεχείς και τα αποτυπώματα της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα προκάλεσαν δέος.
Στις ειδικές προθήκες που υπάρχουν στο χώρο, παρουσιάστηκαν δείγματα από τα περίφημα αντιαρματικά «παντζερφάουστ» που οι μαχητές του ΔΣΕ χρησιμοποιούσαν για να χτυπήσουν τα πολυβολεία του αστικού στρατού, ένα τμήμα κανονιού που ανακαλύφθηκε στη διάρκεια εξορμήσεων στην περιοχή Πέτρα Μούκα του Γράμμου, όπου ήταν για ένα διάστημα και το αρχηγείο του ΔΣΕ. Επίσης η βάση ενός από τα αντιαεροπορικά του ΔΣΕ που μεταφέρθηκε από το Βίτσι, καθώς και πλήθος δειγμάτων από τον «ελαφρύ» οπλισμό των μαχητών.
Στιγμές από την προετοιμασία για τη μάχη, την εκπαίδευση των μαχητών και των μαχητριών, την ανάπαυλα και την ξεκούρασή τους, αποτυπώνονταν στις φωτογραφίες του Απόστολου Μουσούρη, που συμπλήρωναν την έκθεση για τον ΔΣΕ. Ο Απόστολος Μουσούρης πήρε μέρος ως κινηματογραφιστής στις μάχες του Γράμμου (1948, 1949) και Βίτσι (1949), αποτυπώνοντας εικόνες ανεκτίμητης αξίας. Το αρχείο του, σε πρωτότυπα φωτογραφικά φιλμ, το δώρισε η οικογένειά του στο ΚΚΕ, αφιερώνοντάς το σε όλους τους αφανείς ήρωες που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο και ειδικότερα στους πολιτικούς πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες και τα παιδιά τους.
Στο καλλιτεχνικό μέρος, πλήθος τραγουδιστών και ερμηνευτών εμφανίστηκαν στις σκηνές του Φεστιβάλ, ανάμεσά τους: Θάνος Μικρούτσικος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Μίλτος Πασχαλίδης, Νατάσσα Μποφίλιου, Δημήτρης Μυστακίδης, Γλυκερία, Μύρωνας Στρατής, Ησαΐας Ματιάμπα, Πάνος Μουζουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Stelios Μagalios and the soundpark feat. Πάνος Βιτζηλαίος, «KollektivA», Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Χρήστος Θηβαίος, Τάσος Γκρους, Φωτεινή Βελεσιώτου, «Afaza», «Υπεραστικοί», «Κίτρινα Ποδήλατα» και πολλοί άλλοι αγαπημένοι καλλιτέχνες, αλλά και ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
Για την επέτειο των 40 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», προβλήθηκε βίντεο αφιέρωμα στη 40χρονη διαδρομή του θεσμού, ενώ επίσης από τις μουσικές ομάδες της ΚΝΕ φτιάχτηκε ένα cd με τραγούδια που συνδέθηκαν με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ ή που γράφτηκαν και πρωτοπαίχτηκαν σε Φεστιβάλ. Στο ένθετο που συνοδεύει το cd παρουσιάζεται η ιστορία του κάθε τραγουδιού και η σύνδεσή του με το Φεστιβάλ.