44ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Διπλή συγκλονιστική γιορτή στο «κόκκινο» πάρκο
«Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!»
Ολοκληρώνεται σήμερα το καθημερινό αφιέρωμα του 902.gr στην ιστορία του θεσμού, με την αναφορά στο 44ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», το τριήμερο 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη 2018.
Αύριο, Πέμπτη, ανοίγουν οι πύλες του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο Πάρκο Αντ. Τρίτσης στο Ίλιον με σύνθημα: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “…θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…” (Ναζίμ Χικμέτ) Τον Σοσιαλισμό» . (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ)
Το πάρκο «Αντ. Τρίτση» ντύθηκε στα «κόκκινα» για να υποδεχθεί αυτήν τη συγκλονιστική γιορτή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Με κεντρικό σύνθημα: «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!», το Φεστιβάλ του 2018, το 44ο κατά σειρά, γιόρτασε τον έναν αιώνα του ΚΚΕ και τον μισό αιώνα της ΚΝΕ.
Το σύνθημα του Φεστιβάλ ήταν εμπνευσμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι», που έγραψε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όταν ήταν εξόριστος στο Κοντοπούλι της Λήμνου.
Η συμμετοχή ήταν πρωτόγνωρη, καθώς δεκάδες χιλιάδες λαού συνέρρευσαν στο πάρκο, στο Ίλιον, από τις 20 έως τις 22 Σεπτέμβρη 2018.
Ιδίως την τρίτη μέρα, η πολιτική συγκέντρωση με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις ήταν μεγαλειώδης (δείτε εδώ το video). Ο κόσμος που κατέκλυσε την κεντρική Σκηνή για να ακούσει την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και τους άλλους χώρους στη συνέχεια, για το καλλιτεχνικό μέρος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Στην πολιτική συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέρος των εσόδων του Φεστιβάλ θα διατεθεί ως προσφορά στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στο βήμα ανέβηκε η Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι που ήταν προσκεκλημένη στο Φεστιβάλ μαζί με την οικογένειά της.
Όπως ήταν φυσικό, η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ αφορούσε στα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ. Το σπουδαίο αρχειακό υλικό, τα πολύτιμα ντοκουμέντα και τα ταμπλό ζωντάνεψαν μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμής αυτής της ηρωικής διαδρομής: Τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος, την Οκτωβριανή Επανάσταση, την ίδρυση του Κόμματος της εργατικής τάξης, την αντίσταση, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, τα στρατοδικεία και τα εκτελεστικά αποσπάσματα, την βαθιά παρανομία, τη δικτατορία, την προσπάθεια του ΚΚΕ να σταθεί όρθιο και να ανασυντάξει το εργατικό κίνημα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Ο νους ταξίδεψε στο τότε αλλά και στο τώρα. «Υποδεχόμαστε τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με ακλόνητη πεποίθηση και σιγουριά στον αγώνα για τον πιο όμορφο και σπουδαίο στόχο για την κοινωνική εξέλιξη: Την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δηλώνουμε με αποφασιστικότητα ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός», έγραφε ένα από τα ταμπλό της έκθεσης, δείχνοντας πως «το φως που καίει» παραμένει άσβεστο και φωτίζει την προοπτική.
Στο πάρκο υπήρχαν πολλές ενδιαφέρουσες εκθέσεις, Διεθνούπολη, Μαθητικό Στέκι με τη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων, «Κόκκινο Αερόστατο» για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, Παιδότοπος για τα πιο μικρά παιδιά, χώρος για τους φοιτητές και σπουδαστές, χώρος για τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, χώρος κατά των ναρκωτικών και περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων, Στέκι Πολιτισμού όπου ανέβηκαν θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα. Τις τρεις αυτές μέρες ξεδιπλώθηκε ένας πλούτος πολύμορφων δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συζητήσεων, ενώ πραγματοποιήθηκε αθλητικό camp.
Στο καθαρά καλλιτεχνικό μέρος του προγράμματος, ξεχώρισαν τα αφιερώματα όπως αυτό στον Γιάννη Ρίτσο που διηύθυνε ο Θάνος Μικρούτσικος, στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αλλά και σε άλλους ποιητές, στα τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, στον Τσιτσάνη, στα 44 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».
Στα αφιερώματα και στις άλλες συναυλίες συμμετείχαν σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Μελίνα Κανά, η Γιώτα Νέγκα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, η Καλλιόπη Βέττα, ο Παντελής Θαλασσινός, η Γιώτα Βέη, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο Γιώργος Μεράτζας, ο Γιάννης Μπέζος, ο Μύρωνας Στρατής, η Γλυκερία, η Πένυ Μπαλτατζή, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Νίκος Φάκαρος και πολλά συγκροτήματα. Επίσης, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης προσέφεραν άφθονο γέλιο με τη σάτιρά τους.