Τον τελευταίο μήνα, με τους ανυπόφορους καύσωνες και τις τεράστιες πυρκαγιές που τους διαδέχονται, ακούμε συνεχώς για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη εδώ και δεκαετίες. Με θυμάμαι μαθητή του δημοτικού ακόμα να ακούω τη δασκάλα να μας εξηγεί για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη διαταραχή που προκαλεί αυτό στα καιρικά φαινόμενα. Ακραίες ζέστες διαρκείας και σύντομοι καταποντισμοί ικανοί να πνίξουν ολόκληρες πόλεις ή και χώρες στο πέρασμά τους.
Οι εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα μας έλεγε πως ήταν υπεύθυνες. Ο ‘πομπός’ τους όμως ήταν πάντα θολωμένος, επί τούτου. Όταν τη ρωτούσαμε ποιος ευθύνεται για αυτές τις εκπομπές μασούσε τα λόγια της. Τραύλιζε ένα ακατάληπτο λογύδριο τύπου “Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιριλί γκαγκά αούγκιγκι αούγκιγκι μπάγκαλα γκάουγκα γκα”. Ήταν θυμάμαι ένα μείγμα που περιλάμβανε κάτι μεγάλες βιομηχανίες, τον πελεκάνο απ’ τη διαφήμιση της ανακύκλωσης με τους λαχανί κάδους, τα οικογενειακά μας αυτοκίνητα και τα μαγκάλια των σεισμόπληκτων της Πάρνηθας, των Κοσοβάρων προσφύγων και των Αλβανών οικονομικών μεταναστών. Τότε δεν μπορούσα να βρω τον κοινό παρονομαστή όλων αυτών, που δεν ήταν άλλος από τον καπιταλισμό και τα διάφορα προσωπεία του, το μονοπωλιακό, το καταναλωτικό, το ιμπεριαλιστικό κλπ.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και το μόνο που άλλαξε ήταν ο αριθμός των πομπών αυτών των τοξικών εκπομπών. Ο ιμπεριαλισμός συνέχισε να δολοφονεί λαούς και μάλιστα με μεγαλύτερη ζέση, δημιουργώντας περισσότερους πρόσφυγες, ο καπιταλισμός συνέχισε να καταστρέφει οικονομίες δημιουργώντας περισσότερους μετανάστες, οι βιομηχανίες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες και πιο ρυπογόνες, και οι πρώτες ύλες στράφηκαν έτι περισσότερο στο πλαστικό, λόγω του χαμηλού κόστους μεταποίησής του. Η δε ανακύκλωση παρέμεινε για δεκαετίες ανεφάρμοστη, μέχρις ότου την ιδιωτικοποιήσουν, ενώ στο μεταξύ οι κυβερνώντες και τα μιντιακά τους παπαγαλάκια κατηγορούσαν τους πολίτες για μη συμμόρφωση, φτάνοντας στο σημείο να πουν πως η ανακύκλωση δεν είναι γραμμένη στο ελληνικό DNA. Η καραμέλα της ατομικής ευθύνης δεν είναι άλλωστε καινούρια, είναι παλιά όσο και ο κόσμος. Πρέπει να πειστούμε πως και για την πολυετή καταστροφή του περιβάλλοντος που προκάλεσε την κλιματική αλλαγή φταίμε εμείς και όχι οι βιομηχανίες και η κατάχρηση παραγώγων πετρελαίου. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μάλιστα πολύ νωρίτερα από τις προβλέψεις των επιστημονικών μοντέλων. Τα τελευταία χρόνια τη βιώνουμε έντονα, παρότι μόλις έχουμε περάσει το κατώφλι της νέας κλιματικής πραγματικότητας και μαντέψτε ποιος φταίει για όλη αυτή την καταστροφή. Μα φυσικά εμείς!
Το δικό μου Smart και της Λιάνας. Που και τα δύο μαζί κάνουν ένα μικρό αυτοκίνητο, 1400 κυβικών, σαν αυτό που αγόρασε μεταχειρισμένο ο ΓΓ του ΚΚΕ και το έκαναν παντιέρα πριν λίγες εβδομάδες τα καλολαδωμένα εργαλεία της λίστας Πέτσα. Έτσι λοιπόν αυτά τα δύο ημι-ΙΧ που εξυπηρετούν εναλλάξ πέντε-έξι άτομα είναι υπεύθυνα για την οικολογική καταστροφή. Και όχι μόνο αυτά. Είσαι και εσύ μέτοχος στο έγκλημα, μαζί με το δικό σου κουβαδάκι, πιθανώς χιλιάρι αυτοκίνητο πόλης, που το αγόρασες πρόσφατα με δόσεις, για να πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές euro-6, ώστε να κυκλοφορείς στον πράσινο δακτύλιο. Ναι, μιλάω για εκείνο που θα ξεχρεώνεις για δέκα χρόνια, μήνα-μήνα, κόβοντας στη μέση τη λίστα του supermarket. Να ποιος φταίει λοιπόν για την τρύπα του όζοντος. Τα μικρά μας αυτοκίνητα που αγοράσαμε με περισσή δυσκολία, διότι το κράτος αδυνατεί να μας παρέχει αξιοπρεπείς δημόσιες συγκοινωνίες. Α, και βέβαια μην ξεχάσω και τα πενηντάρια παπιά που καβαλάνε οι ντελιβεράδες για τα μεροκάματα του θανάτου. Άσε που είναι και τα ατελείωτα ψησίματα κρεάτων στα μπαλκόνια, μιας που μεταξύ μας τώρα παραδέξου το, δεν έγινες ακόμα vegan, αντιστέκεσαι παρά τη σφοδρή πίεση της μόδας. Οπότε τρως (κρέας). Και ψεύδεσαι και τρως.
Αν είχες ακούσει όμως τη Γκρέτα Τούνμπεργκ και αντί να τρως σουβλάκι χοιρινό έτρωγες μόνο φαλάφελ, αν αντί να πηγαίνεις με το ΚΤΕΛ στο χωριό σου, έκανες τις υπερατλαντικές σου διακοπές με ιστιοφόρο σκάφος και αν αντί να παίρνεις το αυτοκίνητό σου καβαλούσες ένα ποδήλατο, για να φτάσεις π.χ. από την Κυψέλη στην Ελευσίνα, για το δωδεκάωρο στη φάμπρικα, τότε ο πλανήτης θα ήταν υγιής, το κλίμα θα ήταν χαρά θεού και η ατμόσφαιρα ίδια με αυτή που σκέπαζε την Εδέμ. Αλλά εσύ το μόνο που κατάφερες με τις απερίσκεπτες πράξεις σου είναι να εξαφανίσεις απειλούμενα είδη ζώων και φυτών, όπως για παράδειγμα το δέντρο της γνώσης, με τα αποτελέσματα αυτής της εξαφάνισης να είναι ορατά περισσότερο από ποτέ (βλέπε αντιεμβολιαστές και λοιποί ψεκασμένοι που διαδηλώνουν κρατώντας εικόνες και σταυρούς στην Ομόνοια, αποτασσόμενοι το σατανικό…εμβόλιο).
Ωστόσο, αν τύχει και διαβάσεις καμία επιστημονική μελέτη, όπως αυτή που δημοσίευσε προχθές το Πανεπιστήμιο Colorado Boulder, στην οποία αναφέρεται ρητώς πως “μόλις το 5% των πιο ρυπογόνων εργοστασίων παγκοσμίως είναι υπεύθυνο για το 73% των συνολικών εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μην εκπλαγείς. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη “ο τερματισμός αυτού και μόνο του πιο ρυπογόνου 5% των εργοστασίων θα εξάλειφε αμέσως περίπου το 75% των εκπομπών άνθρακα”. Αλλά όλα αυτά είναι επιστημονικές ανοησίες. Εγώ πιστεύω μόνο την Γκρέτα. Είναι απλό, σβήνεις τη μηχανή του Smart και αυτομάτως το πρόβλημα λύνεται. Ευτυχώς που αναγκάζομαι να δουλεύω σεζόν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και έτσι δε συμμετέχω στο οικολογικό έγκλημα του τουρισμού, γιατί αν έκανα διακοπές σίγουρα δε θα είχα την οικονομική δυνατότητα να τις κάνω με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Τώρα για το πήγαινε έλα απ’ το νησί κάθε Μάη και Οκτώβρη, τι να πω, δεν μπορώ να κάνω και πολλά. Υπόσχομαι πως το φθινόπωρο, που θα έχουμε πάλι lock-down, μετά το υγειονομικά αχαλίνωτο και εγκληματικό φετινό τουριστικό θαύμα, θα κάνω δέκα διαδρομές λιγότερες με το Smart. Και για να προετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά, θυμηθείτε: “Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς”.
ΥΓ. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μεγάλο και θα μας απασχολήσει πολλές φορές. Ξεκίνησα με ένα μικρό σατιρικό κείμενο, με αφορμή την προαναφερθείσα έρευνα που διάβασα προχθές. Θα επανέλθω σύντομα, καθώς σήμερα διάβασα στο Reuters ένα άρθρο με τίτλο “Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια οικονομία”. Έχει πολύ ενδιαφέρον η καπιταλιστική πλαισίωση του προβλήματος, ειδικά όταν ο μόνος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Μέχρι να τα ξαναπούμε μπορείτε να ακούσετε μια πρόχειρη ηχογράφηση της δασκάλας μου απ’ το δημοτικό, στην οποία μας εξηγεί αναλυτικά όλα τα παραπάνω.