Ανάπτυξη φουντωτή καμαρωτή
Μπορεί ο Μεγάλος Περίπατος των 2 εκατομμυρίων να ξέβαψε, να τον έφαγε η κάμπια και να τον σιχτίρισε κάθε διερχόμενος, αλλά έδωσε πολλές πανάκριβες ζαρντινιέρες για φύτεμα. Οι «ακτιβιστές» που φύτεψαν την κάνναβη εκεί θα μπορούσαν να περάσουν από το Υπουργείο, λίγο πιο κάτω και να πάρουν μια σχετική άδεια, ώστε να μην τους αντιμετωπίζουν με ειρωνεία σαν χαβαλέδες, αλλά με θαυμασμό σαν επενδυτές.
Σε προχτεσινό άρθρο, η άλλοτε ναυαρχίδα της αστικής προπαγάνδας Καθημερινή θριαμβολογεί για την πρώτη βιομηχανική μονάδα για την παραγωγή και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Από αυτό το βήμα έχουμε αρθρογραφήσει πολλές φορές, εξετάζοντας το ζήτημα από πολλές πλευρές. Το άρθρο της Καθημερινής, παρόλο που περιέχει …τοποθέτηση προϊόντος, έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας.
Πρώτον, αναφέρεται σε …130 (!!!) ολόκληρες θέσεις εργασίας. Δηλαδή, το «ολόκληρες» είναι δικό μας, δεν είναι σίγουρο ούτε αν θα είναι ολόκληρες, αλλά ούτε αν θα είναι 130. Δηλαδή, δεν είναι σίγουρο αν σε αυτές δεν θα προσμετράται κι ένας ελεγκτής γεωπόνος που θα περνάει απέξω ή αν οι εργαζόμενοι θα είναι πλήρους απασχόλησης (10ωρο ή 12ωρο όπως αρμόζει σε εργάτες γης) κι αν θα αμείβονται με κάτι παραπάνω από λίγα γραμμάρια ενδιάμεσου προϊόντος. Τέλος πάντων, ας πούμε ότι είναι 130 ολόκληρες θέσεις εργασίας, αμειβόμενες με το μέσο μισθό.
Επίσης, ας υποθέσουμε ότι και οι 62 άδειες που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, όπως μας ενημερώνει το άρθρο, καταλήγουν να γίνουν παρόμοιες μονάδες. Κάτι που το ίδιο το άρθρο έμμεσα αποκλείει, καθώς αναγνωρίζει στην εν λόγω εταιρεία τη θέση μιας εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιρειών, και συνεπώς δύσκολα θα βρεθεί μια πολύ μικρότερη εταιρεία να στήσει μια πολύ μεγαλύτερη μονάδα. Ας υποθέσουμε όμως ότι και οι 62 άδειες οδηγούν σε 130 θέσεις η καθεμία. Αυτό θα σήμαινε 8060 θέσεις εργασίας. Μάλιστα! Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει 8.060 θέσεις εργασίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Αύγουστο του 2020 χάθηκαν σχεδόν 14.000 θέσεις εργασίας, με τους συνολικούς ανέργους να φτάνουν τους 771.300. Τι επίδραση θα είχαν αυτές οι ιδανικές 8.060 θέσεις εργασίας, που ζήτημα είναι αν θα φτάσουν τις 3.000 τελικά; Μα φυσικά ότι οι άνεργοι θα φτάσουν τους 763.240…
Το καλύτερο όμως μας το αφήνει το άρθρο για το τέλος. Αυτή η «πρωτοπόρος παγκοσμίως» εταιρεία ξέρετε, έχει την έδρα της στο Ισραήλ. Το …δημοκρατικό Ισραήλ. Εκεί πήρε την άδεια λειτουργίας της το 2006. Το 2019 όμως έπρεπε να εξαγοραστεί από μια άλλη «κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων». Ο λόγος; Τουλάχιστον σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η εξαγορά προέκυψε ύστερα από την άρνηση των Αρχών του Ισραήλ να ανανεώσουν την άδεια της «πρωτοπόρου παγκοσμίως» εταιρείας για την καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα, εάν συνέχιζε να είναι βασικός μέτοχος αυτής ο ιδρυτής της Τζ. Κοέν. Δυστυχώς, το άρθρο δεν μας διαφωτίζει παραπέρα για το ποιόν του κύριου Κοέν που οδήγησε την …δημοκρατική κυβέρνηση του Ισραήλ να μην ανανεώσει την άδεια της «πρωτοπόρου παγκοσμίως» εταιρείας εξαιτίας του. Μπορούμε όμως με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι, αν ήταν πολιτικοί οι λόγοι, ο κύριος Κοέν είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι κομμουνιστής.
Παρεμπιπτόντως, έχει πάντα ενδιαφέρον πώς μια εταιρεία στον καπιταλισμό μπορεί τόσο εύκολα να παρακάμπτει ακόμα κι αυτά τα τυπικά εμπόδια που μπορεί να της βάζει κατά καιρούς, για καθαρά συγκυριακούς λόγους, η αστική δημοκρατία που η ίδια η εταιρεία στηρίζει ολόψυχα. Έχει ενδιαφέρον και για τη χώρα μας αυτή η παρατήρηση καθώς πολύς λόγος είχε γίνει για τη διασφάλιση που παρέχει ο νόμος στο να μη γίνει η χώρα Κολομβία της Ευρώπης.
Α! Και μια και φτάσαμε ως εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο στόχος αυτής της εταιρείας είναι όντως να αποτελέσει έναν από τους σημαντικούς παίκτες στην συγκεκριμένη αγορά στην Ευρώπη.
Για να συνοψίσουμε λοιπόν, το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου υπάγεται η ΓΓ Βιομηχανίας, έδωσε άδεια σε μια εταιρεία που δεν κατάφερε να ανανεώσει την άδειά της στο Ισραήλ, και που γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να εξαγοραστεί, κι αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση εταιρείας που θα μας έρθει από τις 62 άδειες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, όπου το μέγιστο των θέσεων θα είναι 130. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (που έφτιαξε το νόμο και πέρασε τις πρώτες άδειες λίγο πριν τις εκλογές) και ΝΔ (που συνεχίζει να δίνει άδειες υλοποιώντας το νόμο) πρέπει να είναι πραγματικά περήφανες και ευχαριστημένες από τη συμβολή τους στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Βέβαια, θα πρέπει να πιστώσουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ την παροχή των κατάλληλων υποδομών για την ανάπτυξη της κάνναβης, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Μπορεί ο Μεγάλος Περίπατος των 2 εκατομμυρίων να ξέβαψε, να τον έφαγε η κάμπια και να τον σιχτίρισε κάθε διερχόμενος, αλλά έδωσε πολλές πανάκριβες ζαρντινιέρες για φύτεμα. Οι «ακτιβιστές» που φύτεψαν την κάνναβη εκεί θα μπορούσαν να περάσουν από το Υπουργείο, λίγο πιο κάτω και να πάρουν μια σχετική άδεια, ώστε να μην τους αντιμετωπίζουν με ειρωνεία σαν χαβαλέδες, αλλά με θαυμασμό σαν επενδυτές.
Από τη μεριά μας, είναι σίγουρο ότι αυτή ιστορία θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον, και όχι για καλό σκοπό…
Στης Χούντας το αλισβερίσι λεύτερο ήταν το χασίσι ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει