Εκθέσεις και ανακατατάξεις
————————————
Αυτή τη στιγμή στα χέρια του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, υπάρχει μία έκθεση της Επιτροπής Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον (Strategic Foresight). Την Επιτροπή καθοδηγούν ο ΓΓ της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης και ο ΓΓ Επικοινωνίας Γιάννης Μαστρογεωργίου, μετέχει δε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Συμμετέχουν και ορισμένοι τεχνοκράτες από το ΙΤΕ. Σε αυτή την έκθεση αναφέρεται ότι μέχρι το 2029-30 η Κίνα και η Ινδία θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ με βάση το ΑΕΠ, και με όρους συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η σειρά θα είναι Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ. Η Ινδονησία θα έχει ξεπεράσει και την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις ως το 2050 η οικονομική και πολιτική επιρροή των G7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία , Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία) θα μετατοπιστεί σταθερά στην Ε7 (Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Ρωσία, Μεξικό, Τουρκία). Σαφώς αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει και αλλαγές στο στρατιωτικό επίπεδο μηδέ εξαιρουμένου του πολιτικού.
Το παραπάνω γεγονός από μόνο του συνιστά μια κοσμοϊστορική αλλαγή, που θα παγιώσει την οικονομική δύναμη της Ανατολής. Αλλαγές θα υπάρχουν και στις 20 πιο αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο, με την είσοδο σ’ αυτές νέων χωρών όπως πχ του Βιετνάμ, που αποδεδειγμένα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παρ’ ότι λοιπόν η πραγματοποίηση αυτών των τάσεων στηρίζεται σε μια υπόθεση, αυτήν του «αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις», η σημασία της εκτίμησης της Έκθεσης και το ειδικό της βάρος αποδεικνύεται από τη χρήση αυτού καθ’ αυτού του όρου. Τρέχουσες σημαίνει ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί. Για παράδειγμα μόνο τα εμπορευματοκιβώτια, που συσσωρεύτηκαν στα λιμάνια των ΗΠΑ και των άλλων χωρών , τα προερχόμενα κυρίως από την Κίνα και το υπόλοιπο της Ασίας , κυριολεκτικά οπτικοποιούν κάτι που συμβαίνει στην πράξη. Πάνω σ´αυτές τις δρομολογημένες τάσεις μιλούν οι οικονομικοί αναλυτές και αυτές εξυπηρετεί σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο η ιδέα της γαλάζιας πατρίδας.
.
Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον δικό της παγκόσμιο ρόλο και ως εκπρόσωπος του Ισλαμικού κόσμου. Στα ελληνικά ΜΜΕ οι εκτιμήσεις που κυριαρχούν, δηλαδή ότι είναι απομονωμένη και ότι η οικονομία της καταρρέει, παρά τις πιέσεις που δέχεται η λίρα από την πίεση της Δύσης, δεν είναι ακριβείς. Κι εδώ ας σημειωθεί ότι αυτή η πίεση δεν αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά τις επιδιώξεις της για το γεωστρατηγικό ρόλο που επιθυμεί η ίδια.
Οι ΗΠΑ μπορεί τώρα να μεταφέρουν το κέντρο της προσοχής τους στον Ειρηνικό, αλλά δεν αποσύρονται από τη λεκάνη της Μεσογείου, γι’ αυτό θέλουν την Τουρκία μαντρωμένη στο ΝΑΤΟ, και τέτοιες σχέσεις μαζί της που να μην διαταράσσουν το μέτωπο ενάντια στη Ρωσία
Η Γερμανία θέλει τη συνέχεια και ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία πάνω στον παραδοσιακό άξονα Γερμανίας- Τουρκίας -Ασίας, γι’ αυτό και το τελευταίο ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία.
Η Γαλλία προσπαθεί να ξαναζωντανέψει το αποικιοκρατικό της παρελθόν με την αναβάθμιση της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο, χώρο που τον διεκδικεί και η Τουρκία. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που τρέχουν και υλοποιούν στρατιωτικές παραγγελίες για λογαριασμό της Άγκυρας.
Οπότε μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση κι εξαιτίας της άρνησης που συναντάει η Τουρκία στους γεωστρατηγικούς της χώρους και την αναγνώριση του δικού της ζωτικού χώρου και ρόλου, προέβη στην αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν πρόκειται για μια συμπηγμένη συμμαχία. Πρόκειται για μια τακτική ανάπτυξη σχέσεων που δεν στερείται γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα διαφορετικές στρατηγικές επιλογές. Η Ρωσία ανταποκρίνεται για τους δικούς της λόγους και η Τουρκία την προσεγγίζει για τους δικούς της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Μόσχα υιοθετεί αναγκαστικά τους γεωστρατηγικούς στόχους της Άγκυρας και τούμπαλιν.