COVID-19 στο Βιετνάμ: νεκροί 0

Η επιτυχία στηρίζεται σ’ ένα σύστημα υγείας και πρόληψης, χτισμένο σε γερές βάσεις από τον καιρό του ένδοξου σοσιαλισμού, που καθιστά ακόμα σήμερα το κράτος «ικανό, προνοητικό και προετοιμασμένο»

Όταν η πιο κοντινή ξένη χώρα στη Γιουχάν της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός, έχει σήμερα 0 νεκρούς, είναι θέμα. Κάποιοι λένε «θαύμα». Μια χώρα 95 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα πρώτα κρούσματα του ιού εμφανίστηκαν πολύ γρήγορα (23/1), από κινέζους επισκέπτες. Κι όμως σήμερα 10/4, καταγράφονται μόνο 255 κρούσματα, εκ των οποίων οι μισοί ασθενείς έχουν αναρρώσει, και δεν έχει υπάρχει κανένας νεκρός.

Φαίνεται ότι μετά τις νίκες του εναντίον των Γάλλων, των Αμερικάνων και των Κινέζων, το Βιετνάμ έχτισε και μια άλλη, διαφορετική …  παράδοση νικών ενάντια σε επιδημίες και θανατηφόρες ασθένειες, όπως τον COVID-19 και παλιότερα τον SARS. Το Βιετνάμ ξεχώρισε και αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως «εξαιρετικό παράδειγμα για το ολοκληρωμένο, μοντέλο πρόληψης ασθενειών, παρ’ όλες του τις οικονομικές δυσχέρειες». Το 2003, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακήρυξε το Βιετνάμ ως «την πρώτη χώρα που συγκράτησε επιτυχώς τον ιό SARS».

***

Ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Υ., είπε ότι «το Βιετνάμ είχε από πριν έτοιμο ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση πανδημίας» κι «ένα κατάλληλο σύστημα δημόσιας υγείας το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα στις προκλήσεις αυτού του είδους, που δεν είναι σπάνιες σ’ αυτές τις περιοχές του κόσμου». Αυτό το σχέδιο είχε ενεργοποιηθεί στη χώρα από τις αρχές Ιανουαρίου όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα και πριν εμφανιστούν στο Βιετνάμ. Κόψιμο συγκοινωνιών με την Κίνα, έλεγχοι για τον εντοπισμό και την απομόνωση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων, ενημέρωση πληθυσμού. Κλπ.

Τα πρώτα κρούσματα, εντοπίστηκαν στο Βιετνάμ στις 23 Ιανουαρίου, όταν δύο Κινέζοι υπήκοοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Μάλιστα αυτό έγινε παραμονές μιας μεγάλης γιορτής που προκαλεί μετακινήσεις πληθυσμού, αλλά και πολλές επισκέψεις από Κινέζους τουρίστες. Όλες οι πτήσεις προς και από την Κίνα σταμάτησαν. Εκατοντάδες άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα. Τα σχολεία έκλεισαν.

Την 1η Φεβρουαρίου, μετά την εμφάνιση του 6ου κρούσματος, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον ιό ως μεταδοτική νόσο κατηγορίας Α, θέτοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέτρα απομόνωσης ολόκληρων περιοχών που είχαν εντοπιστεί κρούσματα, σχολαστική παρακολούθηση όλων όσων είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα, κράτημα των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων μακριά από κάθε κρούσμα, ενεργοποίηση του δικτύου πρόληψης, ελέγχου και πληροφοριών της κάθε γειτονιάς. Αυτονόητο ότι το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι πυκνό και καλύπτει όλη τη χώρα. Έτσι σταμάτησαν το πρώτο κύμα του ιού, που σε 1 μήνα είχε μόνο 16 κρούσματα, που όλα άρχισαν να ανακάμπτουν.

Ο ιός επέστρεψε μέσω Ευρώπης, Μαλαισίας και Νότιας Κορέας και δημιούργησε νέες εστίες μόλυνσης που εντοπίστηκαν αμέσως, αναγκάζοντας τις αρχές να σκληρύνουν τους περιορισμούς. Τέθηκε σε καραντίνα όλο το βόρειο τμήμα τής χώρας στα σύνορα με την Κίνα. Γιατροί, πήγαιναν σπίτι – σπίτι για να ελέγξουν την υγεία όσων εισήλθαν στη χώρα μετά τις 8 Μαρτίου.

Σήμερα συνεχίζεται η ειδική, με κρατική φροντίδα, απομόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων ή επαφών με κρούσματα, που φτάνουν τα 36.713 άτομα, σε κέντρα απομόνωσης, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε εθελοντική απομόνωση στα σπίτια τους. Έτσι «κρατιέται» ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κάτω από τα 300.

***

Εφαρμόστηκαν κανόνες καραντίνας και σε πανεθνικό επίπεδο, όπως απαγόρευση υπαίθριων συγκεντρώσεων, τήρηση απόστασης ανάμεσα στους ανθρώπους, προσωρινή διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, εστιατορίων, κέντρων ψυχαγωγίας και τουριστικών χώρων. Στα καταστήματα που είναι ανοιχτά (σουπερμάρκετ κλπ.), γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας κάθε πελάτη που μπαίνει, υποχρεωτική απολύμανση και μάσκα.

Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ενάντια στις επιχειρήσεις σε περίπτωση που αισχροκερδούν μέσω αύξησης τιμών. Εκεί η αγορά δεν είναι «ελεύθερη» σαν την Ελλάδα ή πολύ περισσότερο σαν τις ΗΠΑ. Εκεί υπάρχει ακόμα κρατικός έλεγχος και σχεδιασμός, που εκτός από έλεγχο αγαθών και τιμών, περιλαμβάνει και την κάλυψη όλων των δαπανών για τους εργαζομένους που ασθενούν, ή βρίσκονται σε καραντίνα ή που  ανακάμπτουν από την ασθένεια. Ταυτόχρονα, «σώμα εθελοντών» για βοήθεια της κρατικής μηχανής και του συστήματος υγείας έχουν αποτελέσει οι οργανώσεις του Κ.Κ. Βιετνάμ και κυρίως η Κομμουνιστική Νεολαία.

***

Πολλοί από μας (όπως κι εγώ) έχουμε επιφυλάξεις για το πως εξελίσσεται σ’ αυτή την ηρωική χώρα ο όποιος σοσιαλισμός τους σήμερα, τον καιρό της παγκόσμιας αγοράς και της κυριαρχίας του καπιταλισμού σ’ όλο τον πλανήτη. Επιφυλάξεις που και επίσημα έχει διατυπώσει το ΚΚΕ προς την ηγεσία του Κ.Κ. Βιετνάμ και της χώρας, σε συναντήσεις αντιπροσωπειών και συνέδρια των δύο ΚΚ. (π.χ. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8968558).

Αλλά πέρα από τις όποιες αυτές επιφυλάξεις (εντάξει, το Βιετνάμ δεν είναι Κούβα), ακόμα μια φορά, γίνεται πασιφανές ότι κάθε φορά που δημιουργείται πεδίο σύγκρισης (όπως τώρα με τον covid-19), οι αρχές του σοσιαλιστικού συστήματος, ο προσανατολισμός, οι υποδομές, η νοοτροπία, ο κεντρικός σχεδιασμός, κάνουν προφανή την ανωτερότητά του απέναντι στην «ελεύθερη καπιταλιστική αγορά», απέναντι ακόμα και στο πιο «σύγχρονο», διαφημισμένο και μοντέρνο σύστημα υγείας της πιο πλούσιας καπιταλιστικής χώρας, σαν τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία κλπ. Ακόμα και σε χώρες που ήταν σοσιαλιστικές στο κοντινό παρελθόν. Ιδιαίτερα δε στο λαό αυτών των χωρών, που με οδυνηρό τρόπο αντιλαμβάνονται πιά «τι εστί (καπιταλιστικό) βερίκοκο».

***

«Σε αντίθεση με τη ρητορική των δυτικών ΜΜΕ, η επιτυχία του Βιετνάμ μέχρι στιγμής δεν είναι απλά ένα θαύμα. Είναι το αποτέλεσμα μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με μια σοσιαλιστική κυβέρνηση που βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη. Η πανδημία του COVID-19 άνοιξε τις αδύναμες ραφές του καπιταλισμού και αποκάλυψε την περιφρόνηση του απέναντι στον ανθρώπινο πόνο. Σε έναν κόσμο όπου ο καπιταλισμός είναι μια νοσηρή μάστιγα, το Βιετνάμ αποδεικνύει ότι υπάρχει άλλος τρόπος» γράφει η Tina Ngo, στο άρθρο της «Why has no one in Vietnam died from Coronavirus?», στις 6 Απρίλη 2020, στην αμερικάνικη Liberation.

Πηγές

https://www.laprensalatina.com/how-vietnam-has-been-winning-its-war-against-covid-19/
https://www.weforum.org/agenda/2020/03/vietnam-contain-covid-19-limited-resources/
https://www.liberationnews.org/why-has-no-one-in-vietnam-died-from-coronavirus/?fbclid=IwAR35ILQWmcgk3j33YvOPD_RPw-BBgzo3BWl4lInC43MdlyRiVARIoLizJ5c
https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Vietnam

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
4 Σχόλια

Κάντε ένα σχόλιο: