Δέσμιοι στον κυκεώνα του πίνακα επιτυχόντων του Α.Σ.Ε.Π.
Τι γίνεται με τους επιτυχόντες του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού: Υπήρχαν δυσλειτουργίες στην διεξαγωγή του διαγωνισμού; Ποιες πρέπει να είναι τελικά οι προσδοκίες απορρόφησης για όσους βρίσκονται στους πίνακες επιτυχόντων; Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, 2 μήνες μετά και την έκδοση των πινάκων επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού;
Τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκε, ύστερα από χρόνια αιτήματα, ο πρώτος γραπτός οριζόντιος διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (γνωστός ως Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός 2Γ/2022). Οι τελικές λεπτομέρειες, η ημερομηνία διεξαγωγής καθώς και η ύλη ανακοινώθηκε με ΦΕΚ τον Δεκέμβριο του 2022, μόλις δηλαδή 3 μήνες πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Κι ενώ όλοι αναρωτιόμασταν πώς θα καταφέρει τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν καθ΄ ύλην αρμόδιο, όσο και το Α.Σ.Ε.Π να φέρει εις πέρας την διεξαγωγή ενός τόσο απαιτητικού γραπτού διαγωνισμού, οι λεπτομέρειες της ύλης τόσο στην ενότητα των Μαθηματικών όσο και των Γλωσσικών δεξιοτήτων άλλαξαν για ακόμα μια φορά μέσα στο τρίμηνο. Στο διαγωνισμό έκαναν αίτηση περίπου 108.000 υποψήφιοι, ενώ τελικά συμμετείχαν περίπου 77.000 υποψήφιοι.
Την 4η Μαρτίου 2023 περίπου 527 εξεταστικά κέντρα σε 43 περιφερειακές ενότητες σε όλη την χώρα άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους συμμετέχοντες. Οι εξεταζόμενες ενότητες ήταν δύο, μία το πρωί και η δεύτερη το απόγευμα με διάρκεια περίπου 3 ώρες η καθεμία. Τα παρατράγουδα δεν έλειψαν από την αρχή του διαγωνισμού αφού με βάση το ΦΕΚ η προτεινόμενη ώρα άφιξης ήταν 8 το πρωί με δυνατότητα άφιξης μέχρι και την έναρξη της εξέτασης της πρώτης ενότητας στις 8 μισή το πρωί. Παρ όλα ταύτα, υπήρξαν εξεταστικά κέντρα που οι επιτηρητές δεν επέτρεψαν την είσοδο σε συμμετέχοντες που προσήλθαν μετά τις 8. Και έπειτα ξεκίνησε ο εφιάλτης! Διότι τα θέματα της πρώτης ενότητας δόθηκαν με διαφορά έως και 2 ώρες από εξεταστικό σε εξεταστικό κέντρο λόγω κάποιων φωτοτυπικών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάστηκαν στις Μαθηματικές Δεξιότητες (δεν σκέφτηκε κανείς ότι όλα τα σχολεία που έγιναν εξεταστικά κέντρα δεν θα είχαν τον ίδιο εξοπλισμό για σωστή φωτοσκίαση). Και αφού μετά από 2 ώρες τελικά διαπιστώθηκε ότι σε μερικά εξεταστικά κέντρα οι φωτοσκιάσεις δεν ήταν σωστές, δόθηκε το τελευταίο μισάωρο παράταση μισής ώρας, ενώ κάποια άτομα είχαν ήδη αποχωρήσει. Η λύση που έδωσε το Α.Σ.Ε.Π σε αυτήν την δυσλειτουργία, ήταν να ληφθούν ως σωστές όλες οι απαντήσεις των Μαθηματικών Δεξιοτήτων (17 ερωτήσεις). Η παραπάνω λύση ευνόησε μεν όσους δεν μπόρεσαν να απαντήσουν εξαιτίας της φωτοσκίασης, αλλά αδίκησε όσους απάτησαν σωστά παρά τις τεχνικές δυσκολίες.
Και ύστερα ήρθε η απογευματινή ενότητα στην οποία τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα πιο ανώμαλα. Εκτός από την καθυστέρηση διανομής των θεμάτων περίπου μιας ώρας (εδώ ήταν μόνο ερωτήσεις γνώσης) το Α.Σ.Ε.Π λίγες μέρες μετά αποφάσισε να ακυρώσει τις απαντήσεις που έδωσε το ίδιο ως σωστές σε 3 περιπτώσεις και να δώσει άλλες ως σωστές απαντήσεις. Σαν να λέμε ότι άλλοι ήταν αυτοί που έβαλαν τις ερωτήσεις και άλλοι αυτοί που αποφάσισαν ποιες είναι οι αρχικές και ποιες οι τελικές σωστές απαντήσεις.
Στις 24 Μαΐου 2023 ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ανά ειδικότητα και ανά κατηγορία. Και η αλήθεια είναι ότι επικράτησε ενθουσιασμός, αφού συνήθως τα αποτελέσματα για μια προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π καθυστερούσαν πάνω από ένα χρόνο. Οι επιτυχόντες έφτασαν τους 14 χιλιάδες, δηλαδή μόνο το 19% όσων συμμετείχαν κατάφερε να ξεπεράσει τη βάση που είχε καθοριστεί έως το 55% στην πρώτη ενότητα και ταυτόχρονα 55% στη δεύτερη ενότητα. Και ακολούθησε κι άλλο ένα κύμα ενθουσιασμού όταν με εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28/03/2023 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε ότι οι προσλήψεις για το 2023 και για το 2024 (από τον γραπτό που προηγήθηκε) θα έφταναν στις 12 χιλιάδες. Άρα το ποσοστό προσλήψεων για την επόμενη διετία από τους επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π θα έφτανε στο 85%, με πιθανότητα αφού βάση νόμου ο γραπτός διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια και οι πίνακες των επιτυχόντων θα διατηρηθούν μέχρι τον Μάϊο του 2026 να αναμένουμε και πλήρη σχεδόν απορρόφηση.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Διότι αντί να ακολουθήσουν οι προκηρύξεις αποκλειστικά για τους επιτυχόντες του γραπτού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (παρ. 3 του άρθρου 28 του νόμου 4765/2021- ΦΕΚ 6’2021) που ουσιαστικά ορίζει ότι η πρόσληψη Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού επιστημονικού προσωπικού θα γίνεται κατά προτεραιότητα από τον πίνακα επιτυχόντων του γραπτού, άρχισαν να βγαίνουν προκηρύξεις τύπου “Κ”. Δηλαδή προκηρύξεις με το παλιό σύστημα μοριοδότησης στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής κι όσοι αποκλείστηκαν από τον γραπτό. Και είδαμε να βγαίνουν οι 1Κ/2023, 2Κ/2023, 3Κ/2023 ενώ βάση νόμου από την προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού τον Νοέμβρη του 2022 και μετά θα έπρεπε να μην ξαναβγεί καμία Κ. Η δικαιολογία που προβάλλεται για την δημοσίευση των προκηρύξεων αυτών είναι ότι είχαν σχεδιαστεί πριν την διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού κι άρα είναι οι τελευταίες που πρέπει να βγουν.
Είμαστε περίπου 5 μήνες μετά την ημέρα διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού, 9 μήνες μετά την προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού και πάνω από έναν ολόκληρο χρόνο μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ της διαδικασίας καθορισμού των προκηρύξεων επιλογής προσωπικού και παρόλα αυτά δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί ούτε μία προκήρυξη για τους επιτυχόντες του γραπτού (ενώ έχει περάσει και νομοσχέδιο ότι οι διαδικασίες πρόσληψης για τους επιτυχόντες του γραπτού συνεχίζουν ανεξαρτήτως του κλεισίματος της Βουλής), γνωρίζουμε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όλων των σταδίων για τις προσλήψεις θα περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αναμένουμε τις προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό των ατόμων που θα προσληφθούν κάθε χρόνο στο δημόσιο τομέα.
Ο γραπτός διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π αποτελεί ομολογουμένως τον πιο αξιόπιστο και αξιοκρατικό μέσο πρόσληψης στο δημόσιο τομέα, ξεδιαλέγει δε τα άτομα εκείνα που σε συνδυασμό με τα πρόσθετα βαθμολογούμενα προσόντα (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες) είναι πιο κατάλληλα να στηρίξουν την δημόσια διοίκηση. Μένει, λοιπόν, να δούμε τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν για την αξιοποίηση των επιτυχόντων του διαγωνισμού και την ανταμοιβή όσων με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο προσπάθησαν και πέτυχαν.
Όλγα Ηρώ Οικονόμου
Οικονομολόγος, MSc Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής,
Επιτυχούσα Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού 2Γ/2022