“Disneyland” στον Όλυμπο οραματίζεται βουλευτής της ΝΔ στην Πιερία
Η λογική της εμπορευματοποίησης του βουνού από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα θα το καταστρέψει περιβαλλοντικά και θα διαταράξει αισθητά την φυσική ισορροπία του βουνού.
Δεν είναι καινούργιο αυτό που κατέγραψε σε άρθρο της στο «protagon» η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ από την Πιερία Έφη Μπάσδρα που χαρακτήρισε τον Όλυμπο «Ελντοράντο» και επανέφερε την απoψη για θεματικά πάρκα τύπου «DISNEYLAND».
Το ‘χουμε ξαναπεί, στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος.
Γιατί τα ίδια είχε πει το 2010 η υπουργός του ΠΑΣΟΚ τότε Άννα Διαμαντοπούλου, ότι μπορούμε να κάνουμε στον Όλυμπο μια «DISNEYLAND» παρουσιάζοντας τους 12 θεούς του Ολύμπου σε διάφορα «θεματικά» πάρκα (άραγε κάτι τέτοιο μόνο πάνω στο βουνό μπορεί να γίνει;) .
Τέτοια σχέδια εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης του βουνού από ισχυρά μονοπώλια είχε και ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος το 2015 είχε μιλήσει για κατασκευές ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που μπορούν να γίνουν στα 2.600μ. για ελικοδρόμια και τελεφερίκ, σχέδια που θα μεταβάλλουν μέγιστα το φυσικά κάλλος και τοπίο του βουνού.
Η πρόταση της κυρίας Μπάσδρα Έφης για προώθηση και προβολή του Ελληνικού πολιτισμού με όρους «DISNEYLAND» μέσω του Ολύμπου δεν μας εκπλήσσει, αφού η ίδια και το κόμμα της, η Ν.Δ, εκπροσωπούν την πιο ακραία φιλελεύθερη εκδοχή «όλα τα σφάζω – όλα τα μαχαιρώνω», κοινώς ξεπουλάμε τα πάντα, βουνά, θάλασσες, ποτάμια, δάση, στα μονοπώλια, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτή τη στρατηγική έχουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης ( ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. κ.α. ) και όπως προαναφέραμε, έχουν κατά καιρούς δείξει τις προθέσεις τους, για το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας τον Όλυμπο, όπου παρουσιάζουν ως «αξιοποίηση», «ανάπτυξη», το ξεπούλημα του βουνού.
Το βουνό βρίσκεται εκεί και χάρη στην αγάπη και στο μεράκι ανθρώπων που ασχολούνται με την ορειβασία η άλλες δραστηριότητες βουνού ( Κάνυον, ορειβατική ποδηλασία , αναρριχήσεις, σκι βουνού, κ.α. ) και δραστηριοποιούνται μέσα από τους υπάρχοντες ορειβατικούς συλλόγους η άλλες ομάδες. Σήμερα το βουνό είναι προσβάσιμο για όλο τον κόσμο, με καθαρά, σηματοδοτημένα μονοπάτια (που μπορούν να βελτιωθούν και άλλο), που μπορούν όλοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό να βαδίσουν.
Ο Όλυμπος θεωρείται από τα πιο όμορφα βουνά του κόσμου, που μαγεύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο. Τον επισκέπτονται και απολαμβάνουν ελεύθερα και με δέος. Αυτό που απλόχερα τους δίνει το βουνό που το μόνο που ζητάει είναι σεβασμός.
Η χλωρίδα του Ολύμπου είναι πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά είδη. Πολλοί βοτανολόγοι, επιστήμονες, φυσιοδίφες, επισκέπτονται το βουνό συλλέγουν και μελετάνε τα φυτά.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.700 διαφορετικά φυτά, από τα οποία τα 30 είναι τοπικά ενδημικά είδη και υποείδη του Ολύμπου.
Ο Όλυμπος αποτελεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO, προστατεύεται από διάφορες διεθνείς συνθήκες όπως το ( ΝΑΤURA 2000).
Η λογική της εμπορευματοποίησης του βουνού από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα θα το καταστρέψει περιβαλλοντικά και θα διαταράξει αισθητά την φυσική ισορροπία του βουνού.
Σήμερα άνθρωποι που ασχολούνται με το βουνό , ορειβατικοί σύλλογοι, διαχειριστές καταφυγίων του Ολύμπου, φυσιολατρικοί – περιβαλλοντικοί σύλλογοι, επιστημονικές ομάδες, άλλες ομάδες δράσεων του βουνού (ορειβατική ποδηλασία, Κάνυον, σκι βουνού, κ.α.) , μικροί επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι μόνοι τους όλα αυτά τα χρόνια και με κύριο γνώμονα την αγάπη για το βουνό, έχουν καταθέσει προτάσεις για να βελτιωθούν πράματα σε σχέση με αυτό.
Έχουν κατατεθεί προτάσεις για την παραπέρα βελτίωσης καλυτέρων παροχών υπηρεσιών, προτάσεις που πάντα γίνονται με κριτήριο τον σεβασμό στο βουνό κα έρχονται σε αντίθεση με εκείνους του κύκλους που επιθυμούν την εκμετάλλευση του βουνού από μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα και επιχειρηματικούς ομίλους.
Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε:
Πλήρης ενημέρωση των επισκεπτών για το βουνό, τις διαδρομές, τα καταφύγια, σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Μέριμνα για την ασφάλεια και ασφάλιση όσων πρόκειται να κινηθούν ψηλά. Δημιουργία συγκεκριμένων εισόδων κα σωστή διασπορά – διαχείριση επισκεπτών. Βελτίωση και καθαρισμός των δασικών οδών προς το βουνό και γύρω από αυτό. Βελτίωση των υφιστάμενων καταφυγίων. Πιστοποίηση και επαγγελματική αναγνώριση για τους οδηγούς κα συνοδούς βουνού. Έλεγχος , εποπτεία, ενημέρωση και βοήθεια από ειδικά από εκπαιδευμένους φύλακες του Δρυμού. Απομάκρυνσης του πεδίου βολής κ.α.
Εδώ είναι ο κόσμος, εδώ είναι τα αιτήματα για διεκδίκηση, με τόλμη και αποφασιστικότητα πρέπει να αποτραπεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός από εκείνα τα συμφέροντα που βλέπουν τον Όλυμπο ως μια πηγή για αύξηση των πλούτων τους και σε κοινό μέτωπο να αντισταθούμε σε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη και προοπτική.
Επαγρύπνηση, τώρα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τις αντιστάσεις που χρειάζονται γιατί αύριο θα είναι αργά.
Παναγιώτης Σαββίδης