Επιβολή νόμου 49.3: Ο Μακρόν ως άλλος Βασιλιάς Ήλιος
Ο Εμανουέλ Μακρόν, pardon ο Εντουάρ Φιλίπ ήθελα να γράψω, πρώτα απαγόρευσε τις διαδηλώσεις των απεργών λόγω κορωνοϊού και μετά με το συνταγματικό άρθρο 49 και διάταξη 3 πέρασε εσπευσμένα το νόμο για την κοινωνική ασφάλιση. Αποφάσισε, διέταξε, ”εκτέλεσε” τους εργαζόμενους Γάλλους.
Συγχωρέστε μου τον μελοδραματισμό, αλλά αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Γαλλία είναι η τρανή απόδειξη πως μια αστική ”δημοκρατική” κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει την βούληση του ”κυρίαρχου” λαού και να επιβληθεί κάνοντας χρήση ενός νόμου που θυμίζει άλλες εποχές.. βασιλικές..
Το Σύνταγμα της Πέμπτης Δημοκρατίας προσπαθώντας να περιφρουρήσει την σταθερότητα της κυβέρνησης στην εξουσία, της έδωσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο,”πυρηνικό όπλο”, όπως το αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης: Να μπορεί αγνοώντας την ψήφο της Βουλής, να περάσει εσπευσμένα ένα δημοσιονομικό νόμο ή νόμο χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης .
Ιστορικά ο νομοθέτης του 1958 προσπάθησε να σταματήσει την πολιτική αστάθεια που υπήρχε στις κυβερνήσεις της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας, οι οποίες ”έπεφταν ” συνεχώς από τις πρόσκαιρες συμμαχίες – πλειοψηφίες που σχηματίζονταν στην Βουλή. Για το λόγο αυτό, θέσπισε το άρθρο 49 στο Σύνταγμα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας η οποία έδινε το δικαίωμα στον πρωθυπουργό της χώρας, μετά από συνεδρίαση με το Συμβούλιο των Υπουργών, να δεσμεύσει την κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την ευθύνη απέναντι στην Εθνοσυνέλευση για την ψήφιση ενός δημοσιονομικού νόμου ή νόμο που άπτεται την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος υιοθετείται άμεσα, εκτός αν η Βουλή υποβάλλει εντός 48 ωρών πρόταση μομφής η οποία για να επικυρωθεί επιβάλλει την ψήφιση της από την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, κάτι το οποίο από το 1958 συνέβη μόλις μια φορά, το 1962… Στις 58 καταθέσεις προτάσεων μομφής.
Ως Έλληνες γνωρίζουμε από εσπευσμένα ψηφίσματα της Βουλής, μας τα έμαθε καλά η εποχή του Μνημονίου, αλλά εδώ μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό στα νομικά χρονικά. Δεν υπάρχει συζήτηση ή ψηφοφορία στην Βουλή, ο νόμος υιοθετείται άμεσα με απόφαση του πρωθυπουργού ή/και του Υπουργικού Συμβουλίου και ο μόνος τρόπος να ανατραπεί είναι να ανατραπεί η ίδια η κυβέρνηση!
Ο νόμος έχει χαρακτηριστεί ως νόμος λογοκρισίας και ως απειλή για την δημοκρατία. Παρόλα αυτά έχει χρησιμοποιηθεί ήδη 90 φορές από το 1958.Λύνει τα χέρια της κυβέρνησης και επιβάλλει σιωπή στην Εθνοσυνέλευση, αλλά και στο λαό. Για την ακρίβεια τον αγνοεί εξίσου όπως και τους φιμωμένους αντιπροσώπους του στην Εθνοσυνέλευση .
Δεν μπα να βγαίνει στο δρόμο; Να απεργεί; Να διαδηλώνει; Μια στιγμή.. Πλέον ο γαλλικός λαός δεν έχει καν το δικαίωμα στην διαδήλωση και στις απεργιακές κινητοποιήσεις! Έχει επιβληθεί νόμος που απαγορεύει τον δημόσιο συνωστισμό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατά της δημόσιας υγείας εξαιτίας του κορωνοϊού.
Μόλις μάντρωσε τον κόσμο ο Μακρόν άρχισε τις απειλές απέναντι στην γαλλική Εθνοσυνέλευση πως θα περάσει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση με βάση το άρθρο 49 διάταξη 3 ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, τόσο εντός, όσο και εκτός της. Νομικοί εξηγούσαν στα διάφορα πάνελ τι σημαίνει αυτός ο νόμος, ο λαός μέσα στα σπίτια του χωρίς να μπορεί πλέον να δώσει δυναμικό παρόν στους δρόμους παραμένει έκπληκτος μπροστά σε όσα συμβαίνουν και οι δημοσιογράφοι ανάλογα σε ποιο ΜΜΕ εργάζονται παίζουν είτε τους οργισμένους είτε τους συγκαταβατικούς.
”Τι να γίνει; Εδώ και δυο βδομάδες συζητούν στην Εθνοσυνέλευση για το νομοσχέδιο και χρειάστηκαν 8 μέρες για ψηφίσουν μόλις ένα άρθρο από τα 65! Πρέπει να κλείσει το ζήτημα. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κρατείται όμηρος 16 κομμουνιστών βουλευτών,17 βουλευτών του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία και 40.000 ανθρώπων” έγραφε φιλοκυβερνητικός Γάλλος δημοσιογράφος, που επιθυμούσε διακαώς να περάσει το νομοσχέδιο σαν να μην αφορούσε και την δική του σύνταξη ή μήπως είναι τόσο σίγουρος για τους ”φίλους” του που δεν διστάζουν να επιβάλλουν ”λογοκρισία ” στην Εθνοσυνέλευση;
Τελικά, η απειλή έγινε πράξη το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο Πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ είπε πως θα ενεργοποιήσει το άρθρο 49 διάταξη 3 ώστε η συζήτηση να λήξει. Κάνοντας μια κίνηση ευγένειας απέναντι στους αγνοημένους βουλευτές είπε πως το κείμενο το οποίο υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι το ίδιο με εκείνο που είχε τεθεί προς συζήτηση, αλλά εμπλουτισμένο από τροπολογίες που πρότειναν οι κοινωνικοί εταίροι με τους οποίους η κυβέρνηση συνομιλούσε παράλληλα. Συγκεκριμένα έριξε διάφορα ”τυράκια” στην αντιπολίτευση προς διάφορες κατευθύνσεις, π.χ πως το νέο νόμος βελτιώνει την θέση της γυναίκας, συνταξιοδότηση στα 55 για τους αναπήρους κ.λ.π. Το ίδιο απόγευμα κατατέθηκαν προτάσεις μομφής από βουλευτές τόσο της δεξιάς, το κόμμα των Ρεπουμπλικάνοι όσο και της αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και Σοσιαλιστικό Κόμμα) δείχνοντας πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα είδαν και το τυρί και την φάκα.
Όταν ακούω τον όρο ”κοινωνικοί εταίροι”, καταλαβαίνω ήδη πως το παιχνίδι έχει χαθεί. Αρκεί να κοιτάξει κάποιους τους δικούς μας ”εγχώριους εταίρους” τύπου ΓΣΕΕ για να καταλάβει με τι έχει να κάνει.
Δεν υπάρχει ελπίδα βέβαια να ανατραπεί η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ και με τον κόσμο φοβισμένο από τον κοροναϊό μέσα στα σπίτια τους δύσκολα, πιστεύω πως θα ανατραπεί και στο δρόμο. Θα ήταν ωραίο να ξυπνήσω αύριο ακούγοντας πως στην Γαλλία χιλιάδες κόσμου αγνόησαν την απαγόρευση και βγήκαν στους δρόμους, αλλά δεν πιστεύω πως θα γίνει, όχι γιατί ο κόσμος δεν ξέρει τι του συμβαίνει, αλλά γιατί ακόμα βολεύεται με ψέματα και μεταρρυθμίσεις.
Θέλω να κλείσω αισιόδοξα, αλλά δεν μπορώ.Έχω ζήσει παρόμοιες κινητοποιήσεις στην Γαλλία και δεν έχω δει ούτε μια φορά στην επιλογή στις κάλπες ή στην επιλογή των προσώπων που αποτελούν τους ”κοινωνικούς εταίρους” να γίνεται κάποια ανατροπή οπότε δεν μπορώ να προσποιηθώ πως ”όλα θα πάνε καλά”.Γιατί δεν πάνε..
Όταν σου επιβάλλουν σιωπή με τέτοιο τρόπο και εσύ αντί να κατέβεις και να “σπάσεις κεφάλια” φοβάσαι μην συναχωθείς ε, συγγνώμη αλλά τις αλυσίδες σου τις έχεις συνηθίσει. Τις έχει σετάρει με τις πυτζάμες σου. Τι να σου κάνει και ο Μάκρον, να μην τη δει σπουδαίος;