Φάρμακο: Δημόσιο αγαθό ή “φαρμάκι”;
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ονομάζει την αύξηση των κερδών των φαρμακεμπόρων “αναπροσαρμογή με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας”. Πώς προκύπτει το “καλό μας, και η προστασία της δημόσιας υγείας” μέσω των αυξήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό;
Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε μεσοσταθμικη αύξηση 35% σε περισσότερα από 850 σκευάσματα φαρμάκων (οι αυξήσεις κυμαίνονται από 1 έως 448%, ενώ σε 100 σκευάσματα αύξηση 100%).
Την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός ασφυκτιά από τη γενικευμένη ακρίβεια, ο υπουργός υγείας με περισσό θράσος, για να δικαιολογήσει αυτές τις απαράδεκτες αυξήσεις, μας πέταξε κατάμουτρ ότι το έκανε για το καλό μας.
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ονομάζει την αύξηση των κερδών των φαρμακεμπόρων “αναπροσαρμογή με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας”.
Πώς προκύπτει το “καλό μας, και η προστασία της δημόσιας υγείας” μέσω των αυξήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό;
Επειδή κάποια φάρμακα ήταν σχετικά φθηνά και οι εταιρείες παραγωγής αυτών των φαρμάκων δεν είχαν ιδιαίτερα κέρδη, άρα δεν τις συνέφερε η παραγωγή τους, γι’ αυτό ή μείωναν τη παραγωγή τους ή έκαναν εξαγωγές, με αποτέλεσμα την έλλειψή τους στα φαρμακεία, αναγκάζοντας τους ασθενείς να αγοράζουν για την ίδια πάθηση, άλλα, πιο ακριβότερα φάρμακα.
Αυξάνοντας η κυβέρνηση τις τιμές των φθηνών φαρμάκων σε ποσοστά μέχρι και 448% τι έκανε πρακτικά:
Πρώτο και κύριο ικανοποίησε τις απαιτήσεις των φαρμακεμπόρων για αυξήσεις των τιμών, άρα και των κερδών τους (δύο παραδείγματα: Το lasix είναι ένα φάρμακο φθηνό, με μεγάλη όμως ενδονοσοκομειακη κατανάλωση. Η αύξηση του κατά 40% από 1,35 σε 1,89 είναι προφανές ότι θα επιφέρει τεράστια κέρδη στον φαρμακέμπορο, τα οποία βέβαια θα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Το ίδιο και με την αύξηση της τιμής του ογκολογικού φαρμάκου etoposide, η οποία σχεδόν τριπλασιάζεται από 8,2 σε 22,88 ευρώ).
Ποιο είναι το “καλό” το δικό μας σύμφωνα με την κυβέρνηση: Ότι το ποσό της συμμετοχής στην αγορά του φαρμάκου με την νέα αυξημένη τιμή θα είναι μικρότερο από το ποσό που θα πλήρωνε για να αγοράσει το ακριβότερο φάρμακο. Το θράσος, ο κυνισμός και η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση στο απόγειό τους.
Μέσα από αυτή την πολιτική πρακτική της κυβέρνησης, για τις αυξήσεις στα φάρμακα που αφορούν στην υγεία μας, αλλά και στην ίδια τη ζωή μας, φαίνονται ξεκάθαρα δύο πράγματα:
1.Ο ταξικός προσανατολισμός της κυβέρνησης και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Προφανώς όχι τα συμφέροντα του λαού, των ασφαλισμένων, οι οποίοι είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα πληρώνουν περισσότερα για να αγοράζουν τα φάρμακα τους. Προφανέστατα τους εμπόρους της υγείας και του φαρμάκου εξυπηρετεί.
Τα ίδια και χειρότερα έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν άφηνε τους διασωληνωμένους ασθενείς να πεθαίνουν νοσηλευόμενοι Εκτός Εντατικής, αρνούμενη πεισματικά να επιτάξει τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο επιδοτούσε μάλιστα με τεράστια ποσά. Και σήμερα συνεχίζει το σταδιακό ξήλωμα του δημόσιου συστήματος υγείας, με διάφορα νομοθετήματα τα οποία επιτρέπουν την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, τη δυνατότητά ιδιωτικού ιατρείου στους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, δίνοντας δε το τελειωτικό χτύπημα για τη διάλυση του ΕΣΥ με το νομοσχέδιο που εισηγείται την καθημερινή εφημέρευση όλων των νοσοκομείων της Αττικής, με πρόσχημα την εξάλειψη των ράντζων από τους διαδρόμους των νοσοκομείων μετά από κάθε εφημερία.
Αντί να αντιμετωπίσει την αιτία του προβλήματος, που είναι η τεράστια υποστελέχωση του ΕΣΥ, με την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν κάνει το αυτονόητο, αλλά εισηγείται τη καθημερινή εφημερία όλων των νοσοκομείων της Αττικής. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξοντωτική υπερεφημέρευση του ελλιπέστατου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κατά συνέπεια στην παραίτηση και αποχώρησή τους από το ΕΣΥ… Προφανώς αυτός είναι ο στόχος, δηλαδή η πλήρης απαξίωση του ΕΣΥ και το αναγκαστικό σπρώξιμο του κόσμου ιδιωτικά.
Τα ίδια κάνει σήμερα και με τους ολιγάρχες του ρεύματος, οι οποίοι έχουν εκτινάξει την τιμή του ρεύματος στον ουρανό, μέσα από τα χρηματιστήρια ενέργειας, και τους οποίους επιδοτεί με χρήματα του ελληνικού λαού.
Όλοι εμείς, ο λαός, φορολογούμαστε με ποσοστό άνω του 20%, οι εφοπλιστές όμως μόνο εθελοντικά, οι δε τραπεζίτες απολαμβάνουν τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο, με αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων.
Τα δε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο προέρχονται σε ποσοστό 95% από τους εργαζόμενους και μόνο το 5% από το κεφάλαιο…
2.Δεν επιτρέπεται στην καπιταλιστική οικονομία να υπάρχει φθηνό φάρμακο. Αυτό δεν μας λέει η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη πολιτική της; Δεν επιτρέπεται να είναι το φάρμακο κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν, αφού όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει με τις εισφορές τους.
Και αυτό γιατί στο επίκεντρο της καπιταλιστικής ιδεολογίας βρίσκεται το κέρδος του κεφαλαιοκράτη. Αυτό το κέρδος υπηρετεί και ικανοποιεί η κυβέρνηση. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί τους ανεχόμαστε;
Όλοι αυτοί που μας κυβερνούν τόσα χρόνια δεν πέφτουν από τον ουρανό. Εμείς τους εκλέγουμε και στηρίζουμε αυτές τις κακοποιητικές πολιτικές εις βάρος μας.
Έχουμε αντιληφθεί τους κινδύνους από την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, (μετατροπή της οικονομίας της ΕΕ σε πολεμική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και άρση των περιορισμών χρήσης του πολεμικού υλικού των χωρών της ΕΕ, από την Ουκρανία ), με την ελληνική κυβέρνηση σε ρόλο πρωτοπαλίκαρου.
Δεν πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε;
Να δούμε ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα και έξω από τον μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Είναι ο δρόμος που προτείνει με την πολιτική του και τη δράση του το ΚΚΕ.
Είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, του οργανωμένου αγώνα, με στόχο την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση, που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όπου για παράδειγμα το φάρμακο θα είναι κοινωνικό αγαθό, θα παρέχεται δωρεάν σε όλους, χωρίς τη μεσολάβηση και το κέρδος του παρασίτου φαρμακέμπορου.
Θάνος Βασιλόπουλος
Παιδίατρος Εντατικόλογος
Συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ
Πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού