Γιατί καθυστερούν; Χρειάζονται μήπως μελέτες;
Τα δύο προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πλημμυροπαθών, τα οποία όσο περνούν οι μέρες και δεν λύνονται με ουσιαστικό τρόπο γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα, είναι η ανεπάρκεια του πόσιμου νερού και η μεγάλη καθυστέρηση στη περισυλλογή και καύση ή ταφή των νεκρών ζώων.
Γράφει ο Θάνος Βασιλόπουλος
Τα δύο προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πλημμυροπαθών, τα οποία όσο περνούν οι μέρες και δεν λύνονται με ουσιαστικό τρόπο γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα, είναι η ανεπάρκεια του πόσιμου νερού και η μεγάλη καθυστέρηση στη περισυλλογή και καύση ή ταφή των νεκρών ζώων. Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να ικανοποιήσει ΔΩΡΕΑΝ όλες τις χρήσεις και ανάγκες των πλημμυροπαθών σε κατάλληλο νερό. Αυτό που έχει κάνει ως τώρα, η κυβέρνηση, είναι ότι με το πλαφόν που έβαλε έδωσε τη δυνατότητα στους εμπόρους του νερού να το αυξήσουν τουλάχιστον μέχρι την τιμή του πλαφόν. Χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρχει ΥΓΕΙΑ και ΖΩΗ. Κερδοσκοπία λοιπόν πάνω στην καταστροφή και στη δυστυχία των ανθρώπων.
Έχουν περάσει ήδη 15 ημέρες και εξακολουθεί και παραμένει το πρόβλημα της περισυλλογής και ταφής ή καύσης των νεκρών ζώων, που γίνεται με αργούς ρυθμούς. Ήδη τα νεκρά ζώα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σήψης και αποσύνθεσης, έχουν επιμολυνθεί με διάφορα μικρόβια, από τα βοθρολύματα, τα τρωκτικά και τις μύγες οι οποίες μεταφέρουν μικρόβια από και προς τα νεκρά ζώα. Όσο περνούν οι μέρες ο κίνδυνος μεγαλώνει για τους ανθρώπους.
Η λεπτοσπείρωση δεν είναι ήπιας μορφής ασθένεια, όπως παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Μπορεί να προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια και να χρειαστεί νοσηλεία στην εντατική (έχω εμπειρία από νοσηλεία ασθενών με λεπτοσπείρωση).
Όμως και οι γαστρεντερίτιδες, αλλά και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να διαδράμουν βαρέως, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γιατί οι πλημμυροπαθείς λόγω της μεγάλης ταλαιπωρίας που συνεχίζουν να υφίστανται (δεν κοιμούνται καλά, δεν σιτίζονται και δεν ενυδατώνονται επαρκώς, βρίσκονται σε έντονο διαρκές στρες, δεν έχουν τη δυνατότητα να πλένονται ικανοποιητικά), έχουν μειωμένη αμυντική ικανότητα απέναντι στις λοιμώξεις, και είναι πολύ ευάλωτοι.
Και δεν είναι μόνο αυτές οι ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν. Η καθυστέρηση αυτή στην απομάκρυνση των νεκρών ζώων, είναι πλήρως ακατανόητη (θέλουν μήπως μελέτες και εδώ, για τα επιστημονικά αυτονόητα;), γιατί ιατρικά είναι σαφέστατοι και γνωστοί οι κίνδυνοι και οι συνέπειες για τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Εφόσον λοιπόν γνωρίζουν τα επιστημονικά δεδομένα γιατί καθυστερούν; Η διαχείριση της κατάστασης θυμίζει τη νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό εκτός ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ, με τους χιλιάδες νεκρούς, που έφθασαν εκ των υστέρων να μας παρουσιάζουν μελέτες (γιατί δεν ήξεραν, έτσι μας είπαν) για να δικαιολογήσουν τα εγκληματικά αδικαιολόγητα.
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία και δράση, ιατρικοί φορείς της περιοχής (Ιατρική σχολή Λάρισας, ιατρικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας) όπως και τοπικοί (όχι μόνο) μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και να απαιτήσουν την άμεση, επείγουσα λύση του προβλήματος, και την υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση των πολιτών, πριν είναι αργά.
Τα δύο αυτά προβλήματα δεν είναι βέβαια τα μόνα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς, όμως η λύση τους είναι επείγουσα γιατί βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους.
Θάνος Βασιλόπουλος, Παιδίατρος Εντατικολόγος, Συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ, Πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»