“Η κυβέρνηση κερδίζει από τις πυρκαγιές περισσότερα χρήματα απ’ όσα δαπανά”
Ποιος δεν αντιλαμβάνεται πως η υποστελέχωση, η έλλειψη εξοπλισμού και η μείωση στις δαπάνες αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας συνδέονται με καλά υπολογισμένες κινήσεις κόστους – οφέλους;
Το 2000, η κυβέρνηση της Τσεχίας διερευνούσε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι φόροι στα τσιγάρα, θεωρώντας πως το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται από τις δαπάνες που διενεργούνται εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί το κάπνισμα.
H Philip Morris, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τους επιπρόσθετους φόρους, διενέργησε τότε μια ανάλυση κόστους – οφέλους, που κατέληγε στο συμπέρασμα πως “η κυβέρνηση κερδίζει από το κάπνισμα περισσότερα χρήματα απ’ όσα δαπανά” για έναν πολύ απλό λόγο: οι δαπάνες υγείας για τους καπνιστές υπερκαλύπτονταν από τους πρόωρους θανάτους καπνιστών, με την έννοια πως απάλλαζαν “την κυβέρνηση από σημαντικές δαπάνες ιατρικής περίθαλψης, σύνταξης και στέγασης για τους ηλικιωμένους”. Το καθαρό κέδρος υπολογιζόταν από την έρευνα σε 147 εκατ. δολάρια τον χρόνο.
Ας βάλουμε τώρα στη θέση του καπνίσματος τις πυρκαγιές. Ποιος πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν έχει διεξάγει αντίστοιχες αναλύσεις; Ποιος δεν αντιλαμβάνεται πως η υποστελέχωση, η έλλειψη εξοπλισμού και η μείωση στις δαπάνες αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας συνδέονται με καλά υπολογισμένες κινήσεις κόστους – οφέλους; Μια αντίστοιχη έρευνα θα μπορούσε να καταλήγει κάπως έτσι: “η κυβέρνηση κερδίζει από τις πυρκαγιές περισσότερα χρήματα απ’ όσα δαπανά. Οι αποζημιώσεις υπερκαλύπτονται από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα καμμένα, τις ανεμογεννήτριες, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και γενικότερα την πράσινη ανάπτυξη”.
Αν αυτό μας φαίνεται κυνικό, αν νομίζουμε πως “προτεραιότητα” σε τραγωδίες σαν κι αυτές είναι η “προστασία της ανθρώπινης ζωής”, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τη δήλωση του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel: “Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο”.
Το μόνο “απόλυτο”, όπως αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά, είναι πως μόνο ο λαός σώζει το λαό.
Φώτο: Γιώργος Μουτάφης