Η μύγα και το ξίγκι
Πόσα εμβόλια έγιναν; Ο καλύτερος τρόπος να πουλήσεις ένα παραμύθι είναι να πεις τη μισή αλήθεια. Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, αυτή τη στιγμή, είναι περίπου ενάμιση εκατομμύριο. Αρχικά η κυβέρνηση πρόσθετε τον αριθμό των πρώτων και των δεύτερων δόσεων. Τώρα πλέον προσθέτουν και τα ραντεβού για εμβολιασμούς που έχουν γίνει.
Πόσοι εμβολιασμοί αλήθεια έγιναν; Ένα εκατομμύριο; Δύο εκατομμύρια; Τέσσερα εκατομμύρια; Οχτώ εκατομμύρια; Πόσο να βάλουμε; Που έγιναν; Πόσα εμβολιαστικά κέντρα έφτιαξε το επιτελικό κράτος; Πόσους υγειονομικούς προσέλαβε; Ποιος είναι ο πιο τεχνοκράτης; Ο κ. Πιερακάκης ή ο κ. Χαρδαλιάς; Ποιος έχει την ευθύνη και ποιος τη βενζίνη;
Το τελευταίο ερώτημα βέβαια είναι από αλλού. Είναι από την επιχείρηση λογοκρισίας της ΕΡΤ στο σύντροφο Γραμμένο. Λίγο πριν ζαλιστούμε από τις κωλοτούμπες του κ. Γεωργιάδη για τον μπάφο και τον Νίκο Καρανίκα. Και η ζαλάδα βολεύει. Βολεύει γιατί ακριβώς μετά ο τέως υπουργός υγείας κ. Γεωργιάδης, των περικοπών προϋπολογισμών, του κλεισίματος μονάδων και Νοσοκομείων του ΕΣΥ, της προθημείας του «αυτός ο ίδιος να απολύσει υγειονομικούς», με τους δημιουργικούς υπολογισμούς του, παραλίγο να βγάλει τους εμβολιασμένους περισσότερους από τους κατοίκους της Ελλάδας.
Αλλά ας γυρίσουμε στην αρχή. Βοηθάει όταν οι καταστάσεις περιπλέκονται. Και πάντα περιπλέκονται όταν αυτός που στέλνει το μήνυμα θέλει να ζαλίσει τον δέκτη ώστε να μην αντιληφθεί την πραγματικότητα. Εξάλλου η πραγματικότητα με το μήνυμα συχνά δεν συμπίπτουν.
Ερώτηση πρώτη λοιπόν: Ποια είναι τα εμβολιαστικά κέντρα και ποιοι οι εργαζόμενοι σε αυτά; Απάντηση: Τα δημόσια νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Καμία νέα δομή, καμία νέα πρόσληψη, καμία στήριξη ούτε σε υποδομές ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε σε προϋπολογισμούς. Εξαίρεση η μεγάλη πατέντα των tablets με σύνδεση στο διαδίκτυο μόνο μέσω καρτοκινητής τηλεφωνίας, η εντελώς «κλειστή» εφαρμογή του εμβολιασμού που «τρέχει» μόνο στα tablets χωρίς καμία δυνατότητα να δουν οι φορείς που κάνουν τους εμβολιασμούς οποιοδήποτε στοιχείο πέραν των ραντεβού των εμβολίων. Κανείς δεν έχει εξηγήσει γιατί αυτό γίνεται έτσι, στα τυφλά για τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ του ΕΣΥ. Και επανερχόμαστε: με ποιο κόστος μετατρέπονται Νοσοκομεία και ΚΥ σε εμβολιαστικά κέντρα; Οι ίδιοι εργαζόμενοι (γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας και εργασιακής θέσης, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, διοικητικοί υπάλληλοι) που εργάζονται ήδη σε ένα πλήρως εντατικοποιημένο περιβάλλον εργασίας, μετακινούνται κατά το δοκούν στα εμβολιαστικά κέντρα των δομών του ΕΣΥ προκειμένου να καλυφθεί η λειτουργία τους αυτή την στιγμή μέχρι τις 10 το βράδυ, με βάση όσα είναι ανακοινωμένα, σε λίγο μέχρι τις 12 το βράδυ κάθε μέρα και τις Κυριακές. Έτσι έχουμε δει μέχρι και ιατροδικαστές, ΜΕΘίστες, διευθυντές του ΕΣΥ, αγροτικούς γιατρούς, ειδικευόμενους, να κάνουν βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, «παράλληλα» με τα υπόλοιπα καθήκοντα. Με το υπάρχον προσωπικό γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια. Αυτό να είναι καθαρό και ξάστερο.
Ερώτηση δεύτερη: Πόσα εμβόλια έγιναν; Ο καλύτερος τρόπος να πουλήσεις ένα παραμύθι είναι να πεις τη μισή αλήθεια. Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, αυτή τη στιγμή, είναι περίπου ενάμιση εκατομμύριο. Αρχικά η κυβέρνηση πρόσθετε τον αριθμό των πρώτων και των δεύτερων δόσεων. Τώρα πλέον προσθέτουν και τα ραντεβού για εμβολιασμούς που έχουν γίνει. Το νούμερο το οποίο προκύπτει βέβαια απέχει και πάλι από τον απαιτούμενο αριθμό (70% του πληθυσμού) για την ύπαρξη συλλογικής ανοσίας στην κοινότητα. Και γιατί όλα αυτά τώρα; Γιατί δεν αθροίζαμε «δημιουργικά» τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2021; Απάντηση: Γιατί η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν η τήρηση της συμφωνίας των χωρών της ΕΕ, που οδήγησε τους λαούς της ΕΕ να ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ, περιμένοντας την Γερμανία να «βγάλει λεφτά» και από αυτό, μετρώντας νεκρούς και διασωληνωμένους εντελώς ψυχρά σαν σκέτους αριθμούς. Και τώρα όμως που υπό την πίεση της οικονομικής καταστροφής, πρέπει να «ανοίξουμε» κάνοντας λάστιχο οποιοδήποτε υγειονομικό αφήγημα είχε ειπωθεί μέχρι σήμερα, μετράμε ακόμη και τα ραντεβού των επικείμενων εμβολιασμών, ενώ είναι γνωστό ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 2 μήνες προκειμένου ο πλήρως εμβολιασμένος να αναπτύξει αντισώματα. Παρόλα αυτά, και «μετράει» η κυβέρνηση, και δηλώσεις κάνουν τα στελέχη της, ανενδοίαστα και ανερυθρίαστα.
Και ως γνήσιοι εκφραστές του πούρου νεοφιλελευθερισμού και οπαδοί του γερμανικού μοντέλου, οι κυβερνώντες επιλέγουν, το περίφημο «εμβολιαστικό σχέδιο» τους να το υλοποιήσουν με το ελάχιστο κόστος από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών, βγάζοντας από την μύγα ξύγκι, δηλαδή με το προσωπικό και τις δομές του ΕΣΥ: πραγματικό έργο με εικονικούς αριθμούς, σε εικονικές/παράλληλες δομές, με εικονικό/παράλληλο προσωπικό. Στην πραγματικότητα καταργεί επί της ουσίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το μετατρέπει σε σύστημα διαχείρισης μιας νόσου ακόμη και για τον εμβολιασμό και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους υγειονομικούς στο μέγιστο βαθμό, κερδίζοντας άπειρα και από την υπεραξία της εργασίας τους αλλά και από την κοινωνική υπεραξία του λειτουργήματος τους. Τα εύκολα θύματα βέβαια σε αυτή την ιστορία μέσα στο ίδιο το ΕΣΥ, είναι οι συνήθεις ύποπτοι: επικουρικό προσωπικό, ειδικευόμενοι/αγροτικοί, νοσηλευτές, διοικητικοί, όμηροι σε ένα σύστημα που όλο ζητάει να «βάλουν πλάτη».
Όμως δεν μπορεί πλέον να υπάρχει καμία αυταπάτη ανάμεσά μας. Το σύστημα αυτό είναι αδηφάγο. Δεν πρόκειται ποτέ να εκτιμήσει την αυταπάρνηση, δεν πρόκειται ποτέ να επιβραβεύσει τον επαγγελματισμό στην εργασία, δεν πρόκειται να πει ποτέ μπράβο για χαμένες ώρες, χαμένες μέρες, επαγγελματικό άγχος και εξουθένωση. ΠΟΤΕ! Το σύστημα αυτό θαυμάζει μόνο όσους είναι το ίδιο αδίστακτοι και αδηφάγοι όπως αυτό. Οι υπόλοιποι είμαστε αναλώσιμοι από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να λέμε όχι, από τη στιγμή που δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε άλλο. Με μερικούς να είμαστε πιο αναλώσιμοι από κάποιους άλλους.
Μόνο που επειδή εμείς την ζωή την έχουμε πολύ αγαπήσει καλό είναι να έχουν όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους, όταν στέλνονται τα τελεσίγραφα και οι εκβιασμοί ότι ενίοτε τα τελεσίγραφα επιστρέφονται και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα τους.
Αμπελογιάννη Βάσω, Γραμματέας ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Αρτας, Γραμματέας ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ
Χριστοδούλου Πάνος, Βιοπαθολόγος / Εργαστηριακός Ιατρός, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα της ιατρικής του ΔΠΘ