Η πραγματικότητα δεν κρύβεται με φτιασιδώματα και περιχαρές υφάκι
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ευρωβουλευτής της κυβέρνησης Μακρόν, συσκοτίζει την πραγματικότητα, όμως τα στοιχεία τη διαψεύδουν. Όντως πρόκειται για καθημερινές μάχες που δίνονται σε έναν ασυνήθιστο πόλεμο. Με ποια όπλα πάμε σε αυτό τον πόλεμο;
Συνολικά 13.197 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία από τη νόσο Covid-19, από την έναρξη της επιδημίας, με 987 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών, μεταξύ των οποίων κι ενός παιδιού, έγινε σήμερα (σ.σ. 5/4) γνωστό από τον γενικό διευθυντή Υγείας Ζερόμ Σαλμόν. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 90.767 έναντι 86.334 χθες.
Παρόλα αυτά, η Ελληνογαλλίδα γιατρός και ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλλία (φιλελεύθερη κυβέρνηση Μακρόν), Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, δήλωνε την Κυριακή 5 Απρίλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ αισιόδοξη και εμφανίστηκε κυνικά περιχαρής καθώς τα θύματα στη Γαλλία υποχώρησαν την προηγούμενη μέρα, 4 Απρίλη 2020, στα 441 από τα 588θύματα της πανδημίας του κορονοϊού που καταγράφηκαν την προηγούμενη μέρα. Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι δε μπορούμε να επιχαίρουμε για αυτήν τη δραματική κατάσταση η κυρία Ζαχαροπούλου επέμεινε στην θέση της τονίζοντας ότι “πρόκειται για μια μάχη και χαιρόμαστε διότι κερδίσαμε κάποιες ζωές”. Στην πραγματικότητα η ευρωβουλευτής απέκρυψε ότι 1.416 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους οίκους ευγηρίας, όπως έγινε γνωστό στις επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή 3 Απρίλη. Τα γηροκομεία στενάζουν υπό την απειλή του φονικού ιού. Η διάψευση της κυρίας Σωτηροπούλου έρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη: «Οι αριθμοί θα ήταν μεγαλύτεροι αν συγκεντρώναμε και τους θανάτους τόσο σε οίκους ευγηρίας όσο και στα σπίτια», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Φρέντρικ Βάλτο, πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων. Ο δε Γενικός Διευθυντής Υγείας της Γαλλίας, Ζερόμ Σαλομόν, παραδέχτηκε ότι η ημερήσια εκτίμηση αντικατόπτριζε μόνο τους θανάτους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία αφού όσοι άνθρωποι καταλήγουν στα γηροκομεία απλά δεν καταχωρούνταν τις προηγούμενες μέρες στο σύστημα. Μόνο τα πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στα γηροκομεία είναι 17.827 (όπως έγινε γνωστό την 9η Απρίλη). Σήμερα οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι άνθρωποι που κατέληξαν στα γηροκομεία είναι 4.599.
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ευρωβουλευτής της κυβέρνησης Μακρόν, συσκοτίζει την πραγματικότητα, όμως τα στοιχεία τη διαψεύδουν. Όντως πρόκειται για καθημερινές μάχες που δίνονται σε έναν ασυνήθιστο πόλεμο. Με ποια όπλα πάμε σε αυτό τον πόλεμο; Αν είχαν παρθεί μέτρα για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, όπως τόνισε σε υψηλό τόνο η κυρία ευρωβουλευτής και αν η κυβέρνηση την οποία υπηρετεί συνέβαλε πραγματικά στη βελτίωση των συνθηκών στα γαλλικά νοσοκομεία που υποφέρουν εδώ και τριάντα χρόνια από τις πολιτικές περικοπών και εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος υγείας που εφάρμοσε και η τωρινή κυβέρνηση, σίγουρα η πραγματικότητα θα ήταν διαφορετική. Σήμερα στη Γαλλία μόλις 5.000 είναι τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, πολύ πίσω από τις ανάγκες των ασθενών σε κανονικές καταστάσεις πόσο μάλλον στην περίοδο πανδημίας που διανύουμε. Αυτά είναι επίσης ανεπαρκώς κατανεμημένα. Καθημερινά οι ασθενείς που χρήζουν εντατικής υποστήριξης σε ΜΕΘ τετραπλασιάζονται. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και φάρμακα είναι τραγικές σε τέτοιο βαθμό που το γαλλικό κράτος τώρα στην τούρλα του Σαββάτου τρέχει να καταρτίσει γιατρούς (που δεν ασκούν ειδικότητες σχετικές με επιδημίες) και νοσηλευτικό προσωπικό για να εργαστούν σε ΜΕΘ και θέτει ως στόχο την αύξηση των κρεβατιών σε 14.000 από 5.000 αν και εφόσον δανειστεί κρεβάτια και προσωπικό από χειρουργεία και άλλες μονάδες των νοσοκομείων. Επίσης για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας οι ασθενείς μεταφέρονται σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία.
Ας κοιτάξει να μάθει η ευρωβουλευτής τα προβλήματα του προσωπικού των νοσοκομείων ιδιαίτερα στο Ile-de France (αντίστοιχος Νομός Αττικής) που τονίζουν ότι δε μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα λόγω του φόρτου εργασίας και του μεγάλου αριθμού περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχει άραγε λάβει γνώση της κατάστασης από το συνάδελφο της γιατρό, τον κύριο Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή αιματολογίας στη σχολή Ιατρικής της Σορβόννης, ο οποίος προειδοποιούσε ήδη από τις 18 Μάρτη με κατατοπιστική παρέμβαση σε εκπομπή του MEGA ότι: ‘‘Σχεδιάζουν επιτροπές για διαλογή ασθενών στη Γαλλία. Θα διαλέγουν ποιος ασθενής θα μπει στην εντατική’’. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ έχουμε ήδη φτάσει εδώ, δηλαδή σε επιλογή ασθενών που θα ζήσουν ή θα πεθάνουν, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία της Ανατολικής Γαλλίας αλλά και στο Παρίσι. Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται κυρίως στα φτωχά Παρισινά προάστια του Σεν Ντενί, όπου ζουν εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, διανομείς, οικοδόμοι, οδοκαθαριστές, φτωχά λαϊκά στρώματα. Ποιος ευθύνεται για αυτήν την εξέλιξη κυρία Ζαχαροπούλου; Έχετε αναρωτηθεί για τις μετατραυματικές συνέπειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Η κυβέρνηση σας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε γιατρούς που έχουν εξουθενωτικό φόρτο εργασίας, άγχος που παραλύει τις αντοχές τους αντιμετωπίζοντας κάθε μέρα πιθανούς θανάτους ασθενών συνανθρώπων τους. Σε Ελλάδα και Γαλλία, μπροστά στο φονικό ιό, τα δικαιώματα ασθενών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού μπαίνουν στην καραντίνα και αποκαλύπτεται ότι το κυνήγι του κέρδους και η εξασφάλισης της υγείας της πλειονότητας των ανθρώπων, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν συμφιλιώνονται στο παρόν κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον καπιταλισμό.
Λ.Β.