Λίαν προσεχώς στα Μπλόκα

Η συνεδρίαση των βιγλατόρων της Γραμματείας της Πανελλαδικής των Μπλόκων που έγινε χθες στη Λάρισα αποφάσισε άμεσες κινητοποιήσεις οι οποίες να θέτουν μετ’ επιτάσεως τα ζητήματα που αφορούν τους φτωχούς και λιγότερο φτωχούς αγρότες ενώ οι μορφές του αγώνα θα είναι πολύμορφες με αποκορύφωμα «όλα τα τρακτέρια» στο δρόμο.

Η συνεδρίαση των βιγλατόρων της Γραμματείας της Πανελλαδικής των Μπλόκων που έγινε χθες στη Λάρισα αποφάσισε άμεσες κινητοποιήσεις οι οποίες να θέτουν μετ’ επιτάσεως τα ζητήματα που αφορούν τους φτωχούς και λιγότερο φτωχούς αγρότες ενώ οι μορφές του αγώνα θα είναι πολύμορφες με αποκορύφωμα «όλα τα τρακτέρια» στο δρόμο.

Τα Μπλόκα προτείνεται να στηθούν έως το τέλος του μήνα (η Καρδίτσα ξεκινάει πιο νωρίς με τρακτέρ στον Ε65) ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φλεβάρη θα γίνει συλλαλητήριο όλων των αγωνιζόμενων αγροτών και όχι μόνο.

Το εργαλείο και σύμβολο του αγώνα, το τρακτέρ σε διαρκή δράση.

Τα ζητήματα είναι πολλά και η βεντάλια είναι όλη ανοιχτή.

Ξεφεύγουν κάποιες φορές από τον ορίζοντά μας πλην όμως χρειάζεται η εγρήγορση την οποία διαθέτουμε.

Επιχειρούμε ενημέρωση των φτωχών αγροτών σε κάθε νομό ενώ ξέρουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε.

Στοχεύουμε σε κοινωνικές συμμαχίες. Θέλουμε ως κύριο σύμμαχό μας τους εργάτες λόγω κύρους και ιστορικών δυνατοτήτων ως προς την επίλυση των ζητημάτων εξουσίας.

Το 1996 που έγιναν οι μεγάλες κινητοποιήσεις κυρίως στον κάμπο της Θεσσαλίας το αγροτικό κίνημα είχε ως αίτημα διεκδίκησης την προστασία του εισοδήματος και της εγχώριας παραγωγής.

Μεγάλες «μάχες» τότε στον κάμπο.

Στρατηγικού τύπου κινήσεις και από τις δύο πλευρές.

Αποκορύφωμα διεστραμμένης και αρρωστημένης φαντασίας το ξεφούσκωμα των λάστιχων των τρακτέρ.

Θα θυμάστε ακόμα, οι γεροντότεροι, τις εκφράσεις του συχωρεμένου Γιαννόπουλου για το Πατακιστάν (από το όνομα του αείμνηστου θεσσαλού αγωνιστή του αγροτικού κινήματος Γιάννη Πατάκη).

Το 2007, λίγο πριν λίγο μετά, ενόσω η ΚΑΠ εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα, το κόστος παραγωγής ανέβαινε συνεχώς και οι τιμές των προϊόντων παρέμειναν σε τιμές του 1990, ως άμεση διεκδίκηση έγινε η προστασία του εισοδήματος.

Στις αρχές του 2016, οπότε και τα τρακτέρ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, το αγροτικό κίνημα έθετε και παραμένει ως βασικός στόχος να παραμείνουμε στην παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση, σε απόλυτους αριθμούς, του αγροτικού πληθυσμού έβαινε και βαίνει μειούμενο πλην όμως η καθυστέρηση στην εφαρμογή του ήταν το αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, το κίνημα έθετε το ίδιο τις βάσεις για ταξική χειραφέτηση των αγροτών με παράλληλα οργανωτικά βήματα τα οποία έφθασαν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η φλόγα παραμένει αναμμένη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Μετράμε βήματα. Οψόμεθα για τα μελλούμενα.

Παρατηρούμε μια περιοδικότητα ανά δεκαετία περίπου όπου υπάρχουν κορυφαίες στιγμές του κινήματος και οπωσδήποτε την αμυντικού τύπου στάση του αγροτικού κινήματος.

Η εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2020 θέτει επί τάπητος το θέμα της συγκέντρωσης του κλήρου προκειμένου να υπάρξει ανταγωνιστική καπιταλιστική αγροτική οικονομία.

Αυτή περνάει μέσα από την συγκέντρωση της γης, κεφαλαίων και δραστηριοτήτων.

Οι προϋποθέσεις έχουν δημιουργηθεί μέσα κυρίως από το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Η συγκέντρωση αυτή συντελείται πιο γοργά στα αγροτικά προϊόντα που μηχανοποιούνται και βιομηχανοποιούνται εύκολα.

Στην ελιά που μηχανοποιείται πιο δύσκολα και κυριαρχεί ακόμα η χειρωνακτική εργασία, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η συγκέντρωση γης. Το ίδιο συμβαίνει ως ένα βαθμό και στην αμπελουργία.

Η συγκέντρωση παραγωγής, όμως, στην ελιά και στο λάδι είναι πιο μπροστά. Το ίδιο και η συγκέντρωση κεφαλαίων.

Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό στον χώρο της επεξεργασίας ελιάς και λαδιού οι οποίες κάνουν χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και ως εκ τούτου η παραγόμενη υπεραξία είναι υψηλή.

Σε ό,τι αφορά τους φτωχούς αγρότες οι δρόμοι είναι δύο: ενοικίαση της γης τους, πούλημα και εγκατάλειψη (όπως μερικώς συμβαίνει) ή ο δρόμος του αγώνα.

Ας διαλέξουμε.

***

Μας εγκαλούν για κινητοποιήσεις κατ’ έθιμον.

Κάθε Γενάρη – Φλεβάρη οι αγρότες αφού δεν έχουν να κάνουν δουλειές επιδίδονται στο αντεθνικό σπορ του κλεισίματος των δρόμων.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι προϊόν ανάγκης και όχι εθιμοτυπία. Η κυβέρνηση και η διαχρονική αντιαγροτική πολιτική τους είναι που μας αναγκάζουν να διεκδικήσουμε και μ΄ αυτόν τον τρόπο το δίκιο μας.

Εθιμοτυπία είναι οι δανειακές συμβάσεις και ό,τι προκύπτει από αυτές. Κάθε δύο χρόνια έχουμε μνημόνια. Αξιολογήσεις, μεσοπρόθεσμα και πολυνομοσχέδια – σκούπα κάθε λίγο και λιγάκι.

Άλλοτε Σαμαροβενιζελικά και άλλοτε Τσιπροκαμμένικα.

Εθιμοτυπία είναι η κατ’ έτος εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που προβλέπει μεγάλωμα του κλήρου ανά αγροτική εκμετάλλευση.

Όσο θα μεγαλώνει ο κλήρος των λίγων τόσο θα μικραίνει ο κλήρος των πολλών φτωχών και μεσαίων αγροτών, αφού δεν θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε ούτε το κόστος παραγωγής ούτε τη φορολογία ούτε τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Εθιμοτυπία είναι κάθε χρόνο να μειώνονται οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις στους αγρότες.

Διαχρονική εθιμοτυπία είναι αυτή όπου διαχωρίζουν τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη. Εργαλείο τους είναι και αυτό.

Είμαστε πια, γι’ αυτούς, επιχειρηματίες και ως τέτοιους μας αντιμετωπίζουν.

Στην προσπάθειά τους να διασπάσουν το κίνημα χρησιμοποιούν κάθε είδους τεχνάσματα.

Ένα από αυτά είναι ότι στις κινητοποιήσεις είναι από «πίσω» οι κομμουνιστές, οπότε ο καθένας φτωχός αγρότης πρέπει να πάρει τα μέτρα του ώστε να μην του πάρουν… οι κομμουνιστές το χωράφι του.

Εξαρτημένα αντανακλαστικά προσπαθούν να ενεργοποιήσουν που έρχονται από παλιά.

Οφείλει το αγροτικό κίνημα να αξιοποιήσει την οργανωτικότητα των κομμουνιστών και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούν στο δημόσιο λόγο το κοινό συμφέρον.

Οφείλει το αγροτικό κίνημα, όπως το κάνει διαχρονικά, να απευθύνεται σε όλους τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες με όρους ταξικούς και όχι γεωγραφικού προσδιορισμού.

Όλα τα παραπάνω βοηθάνε ώστε να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός (ολοκληρωτικού τύπου ενέργεια που εναντιώνει μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη).

Ό,τι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με το… καλό θα αντιμετωπιστεί με το νόμο ή άλλο νόμιμο κατασταλτικό μέτρο.

Ο μηχανισμός τους είναι σε εγρήγορση και ήδη υπάρχουν ποινές (όπως στον Έβρο) ή διενέργεια προανακρίσεων για τα περσινό Μπλόκο στην Ανθήλη της Φθιώτιδας.

Ο καιρός είναι μπροστά. Θα ακούσουμε/ακούσετε πολλά. Χρειάζεται εγρήγορση από όλους μας. Σε όποιον χώρο και αν ζει ή εργάζεται ο καθένας μας.

Να εκληφθούν ως έκκληση τα παραπάνω ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ο φασιστικής έμπνευσης κοινωνικός αυτοματισμός.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: