Λόγια σαν ξεκούρδιστα ρολόγια – 10 απάτες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του για συνταγματική αναθεώρηση
Οι δύο «μονομάχοι» θα συνεχίζουν να παριστάνουν ότι διαφωνούν, ενώ ουσιαστικά ταυτίζονται στην στρατηγική τους. Έτσι, τα “δικά” μας σκοπεύουν να τα φάει η μαρμάγκα κι αυτά που προτείνει ο Τσίπρας θα τα πουν ακόμα και “αριστερά” ή και “επιστροφή στη σοβιετία”.
Καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τη συνταγματική αναθεώρηση, σίγουρα σκεφτόμαστε ότι όλο αυτό γίνεται για την κυβερνητική σταθερότητα και την “αναστήλωση” του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος, καθώς και τη διαιώνιση της εξάρτησης από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Στόχοι, πάνω στους οποίους υπάρχει και ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (ισχυροποίηση προέδρου, εμπόδια στην πτώση κυβέρνησης, διατήρηση των άρθρων της εξάρτησης από ΝΑΤΟ – ΕΕ, κλπ). Όλη αυτή λοιπόν η συζήτηση, θα είναι κι άλλο ένα πεδίο κάλπικης αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Αυτά φάνηκαν και στη συζήτηση στη βουλή για το θέμα.
Εδώ δεν πρόκειται να κάνω καμιά ιδεολογικοπολιτική ανάλυση. Άλλωστε είναι προτιμότερο να διαβάσετε τα άρθρα του Γιάννη Γκιόκα και της Αλέκας Παπαρήγα: «Για το αστικό Σύνταγμα και τις αναθεωρήσεις του», ΚΟΜΕΠ, τεύχος 5, 2018. Και βέβαια την καθημερινή ειδησεογραφία για το θέμα, αφού τώρα συζητιέται στη βουλή.
Εγώ θα ασχοληθώ μόνο με μια πλευρά του θέματος : με κάποιες κραυγαλέες απάτες που περιέχονται στην «Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση».
ΑΠΑΤΗ 1. Προτείνουν “εξορθολογισμό” των σχέσεων κράτους εκκλησίας”, “προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους”, αλλά με… “επικρατούσα θρησκεία”. (Άρθρο 3). Νομίζω ότι αυτό το θέμα ήδη το… “είδαμε”. Είδαμε τον Ιερώνυμο να λέει στον Τσίπρα: «Σας ευχαριστώ που στην πρότασή σας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αφήσατε άθικτο το προοίμιο του Συντάγματος όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας». Είδαμε ότι “ουδετερότητα” σημαίνει να πληρώνεις την εκκλησία για να πληρώνει (;) τους παπάδες και να της χαρίζεις τις αμφισβητούμενες εκτάσεις και ακίνητα. Ο τρόπος που το αντιμετώπισαν αυτό, ουσιαστικά «συνάδει με το ΣΥΡΙΖΑ» και προαναγγέλλει και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν και όλα τα άλλα.
ΑΠΑΤΗ 2. Έχουν πρόταση “προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, αναγνώρισης δικαιώματος στην υγεία” (Άρθρο 21). Τίποτα καινούριο δε σημαίνει αυτό. Το λένε κιόλας. “Κατοχυρώνουμε συνταγματικά τα θεμελιώδη και δομικά χαρακτηριστικά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, όπως έχουν διαμορφωθεί ιστορικά στη χώρα μας και έχουν παγίως επιβεβαιωθεί από το νομοθέτη και τη νομολογία”. Δηλαδή όλα όσα ψήφισαν μέχρι τώρα, που μας έκοψαν μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, ακόμα και στις χήρες, παροχές υγείας, εργασιακά δικαιώματα κλπ… αυτό ονομάζουν “κατοχύρωση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης”. Αλλά τι είναι το “αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης”; Είναι αυτό που καθορίζεται πάντα από την ΕΕ και τους μηχανισμούς του κεφαλαίου, πολύ πιο χαμηλά από τις πραγματικές μας ανάγκες, εντούτοις με τα μέτρα που παίρνουν, διευρύνεται το τεράστιο ποσοστό του λαού που δεν προσεγγίζει ούτε καν το όριο της φτώχειας.
ΑΠΑΤΗ 3. Πρόταση “προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του δικαιώματος στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση και κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία”. “Ίση αμοιβή για ίση εργασία, χωρίς διακρίσεις κάθε είδους” (Άρθρο 22). Να υποθέσουμε ότι τώρα θα καταργήσουν τους συμβασιούχους, ενοικιαζόμενους, ωρομίσθιους, ωφελούμενους, κλπ.; Ή ότι θα υιοθετήσουν την πρόταση νόμου των 500 συνδικάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και την έχουν πολλούς μήνες τώρα στο συρτάρι τους; Όχι. Άλλωστε είπαμε: δε μιλάνε για νέα μέτρα, αλλά για κατοχύρωση όσων έχουν ήδη παρθεί. Και γι’ αυτά, τάχουμε ξαναπεί.
ΑΠΑΤΗ 4. Έχουν πρόταση… για κατοχύρωση “του Δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης”. (Άρθρο 22). Το λένε αυτοί που ψήφισαν το νόμο Κατρούγκαλου και νομιμοποίησαν όλους τους προηγούμενους νόμους – λαιμητόμους των συντάξεων. Αυτό που στην πραγματικότητα λένε, είναι εγγυημένη σύνταξη μόνο 300 ευρώ. Και το λένε όπως είδαμε καθαρά, αφού οι προτάσεις τους αφορούν ρυθμίσεις που “έχουν παγίως επιβεβαιωθεί από το νομοθέτη”. Δηλαδή, θα γράψουν στο σύνταγμα ότι κατοχυρώνουν τις συντάξεις. Μα και στο ισχύον έτσι λέει. Είδε κανείς μας κατοχύρωση της σύνταξής του, όταν μέσα σε 5 – 6 χρόνια μας τις έχουν κόψει 12 (;) φορές;
ΑΠΑΤΗ 5. Το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της απάτης. “Βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, και τα δίκτυα διανομής τους, υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και τελούν σε δημόσιο έλεγχο”. (Άρθρο 21). Κατοχύρωση; Αφού πρώτα πούλησαν την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ; Αφού πρώτα άνοιξαν την αγορά σε ιδιώτες; Τι ακριβώς θα κατοχυρώσουν τώρα; Όταν το διαβάζεις λες “Ωχ. Τι άλλο ετοιμάζουν για το νερό και το ρεύμα οι «τροχονόμοι» των επιχειρηματικών συμφερόντων”.
ΑΠΑΤΗ 6. Κάνουν πρόταση “προς την κατεύθυνση καθιέρωσης δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία” και “καθιέρωσης της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας”. (Άρθρο 44 και 73). Μπορεί ο λαός να προκαλέσει δημοψήφισμα με 500.000 έως 1.000.000 υπογραφές, για “κάθε” θέμα, ακόμα και για ψηφισμένο νόμο. Αλλά ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Εκεί δεν υπάρχει “δικαίωμα”. Και βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις, όχι με δεσμευτικό αποτέλεσμα, αλλά συμβουλευτικό. Έχει επίσης δικαίωμα ο λαός να κάνει πρόταση νόμου με 100.000 υπογραφές. Πρότασης που θα συζητηθεί στη Βουλή με το συγκεκριμένο συσχετισμό, όποτε συζητηθεί κι η πρόταση των 500 συνδικάτων για τα εργασιακά, το μισθό των 751 ευρώ και τις ΣΣΕ. Ζήσε Μάη. Αυτά βέβαια τα περί “λαϊκής πρωτοβουλίας”, πάντα τα σκεπτόμαστε κάτω από το πρίσμα της εμπειρίας που έχουμε από το σεβασμό στη λαϊκή ψήφο, όπως την “αντιλαμβάνεται” η κυβέρνηση: Δημοψήφισμα 2015, προεκλογικές υποσχέσεις, υλοποίηση σειράς αντιλαϊκών μέτρων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή με κατεπείγοντα νομοσχέδια, κλπ.
ΑΠΑΤΗ 7. Πρόταση “προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος”. (Άρθρο 54). Και μόνο που λέει “προς την κατεύθυνση”, ομολογεί ότι δεν πρόκειται για απλή αναλογική. Η απλή αναλογική είναι η “απλή μέθοδος των τριών”. Αυτοί δεν προτείνουν αυτό. Προτείνουν εφαρμογή κάποιου “αναλογικού εκλογικού συστήματος” που… χρειάζεται διευκρινίσεις. Έτσι ορίζουν ότι αναλογικό είναι το σύστημα, αν περιορίζει την κλοπή σε ποσοστό 10%. Κι ας διατηρεί περιορισμούς για τα κόμματα που δεν πήραν 3%. Απλή αναλογική σίγουρα δεν είναι αυτό. Η απλή αναλογική λέει ότι το 0,33% βγάζει ένα βουλευτή. Ή αλλιώς ότι το 1% ισούται με 3 βουλευτές από τους 300. Αυτό λεν τα μαθηματικά. Τα δικά τους είναι κάτι… “σαν μαθηματικά”. Κι αυτό που προτείνουν είναι “κάτι σαν αναλογική”. “Απλή και άδολη” με κανένα τρόπο. Άρα ενισχυμένη και εκ του πονηρού.
ΑΠΑΤΗ 8. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλάει καν για κατάργηση του ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ. Θυμηθείτε το λοιπόν κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοίνωση αλληλεγγύης στην κάθε Ηριάννα ή άλλο θύμα του τρομονόμου.
ΑΠΑΤΗ 9. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει κατάργηση του νόμου 566/77 «περί κατάστασης πολιορκίας», που στοχοποιεί τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή το εργατικό – λαϊκό κίνημα και προβλέπει τη δυνατότητα να αναστέλλονται μια σειρά από δικαιώματα, όπως της απεργίας, του συνεταιρίζεσθαι, της ελευθερίας του Τύπου και δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για τη συγκρότηση… έκτακτων δικαστηρίων κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
ΑΠΑΤΗ 10. Η εισήγησή τους, ερμηνεύει το Σύνταγμα υπό το πρίσμα της πλήρους υπερίσχυσης του ευρωενωσιακού δικαίου. Μάλιστα σ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιαφημίζεται εντός και εκτός ότι είναι πρωταθλητής. Επίσης δεν αλλάζει στην ουσία ό,τι αφορά στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες. Το άρθρο που λέει ότι “Οι διεθνείς συμβάσεις υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας”. Ότι μπορεί “να αναγνωρισθούν, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα”. Ότι “Μπορεί να ψηφίσει περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της”. κ.ά. Το ξέραμε, αλλά με την σιωπή της η κυβέρνηση το επιβεβαιώνει ξανά: ΝΑΤΟ uber alles.
Αλλά για αυτά όλα δεν προβλέπεται να γίνει πολλή συζήτηση στα κανάλια και στη βουλή. Θα συζητάνε για το ότι “απουσιάζουν θέσεις για τη δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, την εκπαίδευση (άρθρο 16), την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη”, όπως θέλει η ΝΔ. Και οι δύο «μονομάχοι» θα συνεχίζουν να παριστάνουν ότι διαφωνούν, ενώ ουσιαστικά ταυτίζονται στην στρατηγική τους. Έτσι τα “δικά” μας σκοπεύουν να τα φάει… η μαρμάγκα κι αυτά που προτείνει ο Τσίπρας θα τα πουν ακόμα και “αριστερά” ή και “επιστροφή στη σοβιετία”.