Το πέντε τζι έρχεται στην Ψωροκώσταινα
Το 5G έρχεται κατά πάνω μας με ραγδαίες ταχύτητες και φέρνει μαζί του πολιτικές συγκρούσεις, ψυχροπολεμικές νόρμες και πολλά κέρδη που κάνουν τους σαρκοφάγους κεφαλαιοκράτες να ακονίζουν τα δόντια τους εμπρός στην οσμή του αίματος.
Το θέμα του 5G είναι σε πλήρη εξέλιξη και προσφάτως η στήλη σας είχε ενημερώσει πως μόλις ξεκίνησε. Η εβδομάδα που μόλις έφυγε, μας επιφύλασσε μερικές σημαντικές εξελίξεις. Τη δεδομένη στιγμή παίζονται ταυτόχρονα πολλές παρτίδες poker σε διαφορετικά τραπέζια που στήνονται ανά την υφήλιο στο καζίνο του 5G. Οι θέσεις είναι κατειλημμένες από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς. Ένα τέτοιο τραπέζι στήθηκε και στην Ελλάδα προχθές από την ΕΕΤΤ, η οποία κηρύσσοντας την αντίστροφη μέτρηση, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz για την ανάπτυξη των δικτύων 5G.
Σκοπός της επιτροπής είναι να διενεργηθεί ένας και μοναδικός πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη συνολική διάθεση των δικαιωμάτων χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων, με 15ετή διάρκεια και δυνατότητα επέκτασης για πέντε επιπλέον χρόνια. Εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ΕΕ, η Ελλάδα καταφεύγει σε μια λύση fast track προσπαθώντας να καλύψει το χαμένο χρόνο της ανάπτυξης του δικτύου 5G. Οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας (Cosmote, Vodafone και Wind) θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους διεκδικώντας τα διαθέσιμα εύρη συχνοτήτων, σε μια διαδικασία αντίστοιχη αυτής του τηλεοπτικού τοπίου, την οποία παρακολουθήσαμε πρόσφατα. Ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί η τιμή εκκίνησης, την οποία μελετά προς στιγμήν η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Coleago. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα μοιάζει αρκετά σφικτό, με τη δημόσια διαβούλευση να λήγει σε έναν μήνα (10 Μάρτη 2020) και κατόπιν αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος πρόκειται να λάβει χώρα κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Ωστόσο ένας επιπλέον κρίσιμος παράγοντας θα καθορίσει το ενδιαφέρον των παρόχων και τις προσφορές που πρόκειται να καταθέσουν. Ο παράγοντας αυτός αφορά στις τεχνικές τους υποδομές, οι οποίες διαφέρουν για την Cosmote, της οποίας το δίκτυο κατά κύριο λόγο βασίζεται σε λύσεις των Σκανδιναβών κατασκευαστών Ericsson και Nokia, ωστόσο συμπίπτουν για τις Vodafone και Wind, οι οποίες έχουν αναπτύξει τα δίκτυά τους βασιζόμενες στις άκρως ανταγωνιστικές και καινοτόμες λύσεις της κινεζικής Huawei. Και εδώ το ζήτημα περιπλέκεται έτι περαιτέρω, καθώς πέραν των τεχνικών προδιαγραφών, υπάρχει το κρισιμότερο θέμα του επιμερισμού των μεριδίων της αγοράς, διαδικασία που έχει λάβει διαστάσεις παγκοσμίου οικονομικού πολέμου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ως πειθήνιο τσιράκι τους, προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμμετοχή της Huawei στο χρυσοποίκιλτο project του 5G, εφαρμόζοντας νομικίστικα τρικ που περιλαμβάνουν κανόνες ασφαλείας και τεχνικές διαχείρισης κινδύνων. Σκοπός είναι το αμερικανικό καρτέλ των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακών υποδομών να λάβει τη μερίδα του λέοντος από την πίτα που πλέον ετοιμάζεται να βγει από τον αναπτυξιακό φούρνο των κεφαλαιοκρατών.
Και ενώ η ΕΕ προσπαθεί με τα τρικ της να περιορίσει τη συμμετοχή της Κίνας στο 35% του έργου, στην Ελλάδα αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί, καθώς εκτός από προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της ΕΕ, είμαστε και η χώρα που τα 2/3 των παρόχων της βασίστηκαν ήδη στην κινέζικη εταιρία για την ανάπτυξη των δικτύων της. Είναι λογικό και επόμενο οι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες των τηλεπικοινωνιών να κοιτάξουν πρωτίστως το συμφέρον τους, το οποίο επιβάλλει την αναβάθμιση και εναρμόνιση των παλιών υποδομών με νέες, διαδικασίες που είναι απολύτως συμφέρουσες και ταχύτερες όταν προϋπάρχει συμβατότητα εξοπλισμών. Έτσι το ποσοστό συμμετοχής της Huawei στην Ελλάδα, δε μπορεί παρά να ξεπερνάει το 66%, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η ΕΕ και υπερπολλαπλάσιο από αυτό που θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και ο Τραμπ, στα πλαίσια του νέου ψυχρού πολέμου με την Κίνα. Το θέμα όμως δε σταματά εδώ καθώς ο ιδιωτικός και γερμανικός πλέον ΟΤΕ, έχει ήδη εντάξει στις υποδομές του συσκευές κορμού κατασκευασμένες από τη Huawei, κατά την περίοδο ανάπτυξης του 4G, λόγω πιο οικονομικών λύσεων και προηγμένης τεχνολογίας από πλευράς του κινέζικου κολοσσού σε σχέση με τις αντίστοιχες σκανδιναβικές. Έτσι το ποσοστό συμμετοχής της Huawei θα άγγιζε το λιγότερο το 75% σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και μόνο, ποσοστό που θα της χάριζε μια τεράστια νίκη γοήτρου επί ελληνικού εδάφους, στο οποίο το κινέζικο κεφάλαιο πατά ήδη πολύ γερά τα πόδια του.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στη γειτονιά μας, στην άλλα πλευρά του Ατλαντικού, ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ πρότεινε χθες το σενάριο εξαγοράς από τις ΗΠΑ των ανταγωνιστικών της Huawei εταιρειών, Nokia και Ericsson, με σκοπό την ενίσχυση της αντιπαράθεσης έναντι της Κίνας για την επικράτηση στο χώρο του 5G. Ο υπουργός όντας μάλιστα πρώην γενικός σύμβουλος της Verizon Communications Inc, μιας εκ των εταιριών που αποτελούν το αμερικανικό καρτέλ, γνωρίζει πολύ καλά πως τόσο η πρώην εταιρεία του όσο και οι υπόλοιπες, είναι επί του παρόντος ανίκανες και εντελώς απροετοίμαστες για να αναπτύξουν το δίκτυο 5G, σε σχέση με την Huawei που είναι ήδη οπλισμένη και με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ωστόσο η πρότασή του απορρίφθηκε τόσο από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όσο και από τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, οι οποίοι δήλωσαν πως αν και συνεργάζονται στενά με τις σκανδιναβικές εταιρείες, διότι χωρίς αυτές και τις υποδομές τους δεν δύναται να υπάρξει δίκτυο 5G στις ΗΠΑ, ωστόσο ‘η αμερικανική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στην εξαγορά επιχειρήσεων’, προτρέποντας ουσιαστικά το αμερικανικό κεφάλαιο να παίξει αυτό το ρόλο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ‘τίποτα όμως δεν απαγορεύει στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να τις αποκτήσουν’.
Συνοψίζοντας, παρατηρούμε συνεχώς ολοένα και περισσότερες κινήσεις από όλες τις πλευρές που προετοιμάζουν το έδαφος για να περάσει το 5G, το οποίο έρχεται κατά πάνω μας με ραγδαίες ταχύτητες και φέρνει μαζί του πολιτικές συγκρούσεις, ψυχροπολεμικές νόρμες και πολλά κέρδη που κάνουν τους σαρκοφάγους κεφαλαιοκράτες να ακονίζουν τα δόντια τους εμπρός στην οσμή του αίματος. Άλλωστε η πληροφορία είναι το πετρέλαιο της εποχής…